Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze (311)

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Tak já děkuji za toto kulturní obohacení, které jsem si filmově užil ač mě to místy dost iritovalo. Filmařsky krásná práce, to se musí nechat. Každopádně nechápu, jak někdo tuto mírumilovnou ideologii, tedy pardon náboženství nechce tady u nás v Evropě. Dyť ti inženýři a jaderní fyzici a doktoři jsou velice přizpůsobiví a mají nás nevěřící psy v oblibě a můžou nám toho dost nabídnout. Třeba takovou bombu, či pár bodných ran do žeber. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Jsou dvě ráno, dala jsem si to málem v jediném zátahu. Rozjíždělo se to pozvolna, první dva díly byly jen oťukávací a připravující si půdu, ale těch dalších šest mi nedovolilo se už jít ani najíst. Je to šílené. A šíleně dobré. Také mě to poprvé vedlo k znepokojivé úvaze ohledně chování muslimských mužů k ženám - vždy jsem jejich chování vůči nim považovala za nehorázné, jak se ale tady chovaly dcery (13 a 15 let), podporované matkou k nebohému otci (velkému sympaťákovi), bylo ovšem též odstrašující. Téměř noční můra. Místo toho, aby byly vděčné, že je na ně hodný, ignorovaly ho a chovaly se k němu jako k onuci. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* Tenhle seriál Vám přiblíží fungování muslimského náboru a jak se snaží demokratický svět tomu zabránit. Není to lehká podívaná a deprese Vás nejspíš nemine, stejně jako mě. Zejména proto, že je to kvalitně a uvěřitelně natočené a taky proto, že jsou lidi čím dál víc naivnější a nechají se nalákat na pozlátko a krásné ideály, které stejně nikdy nefungují. Za sebe musím doporučit, ale připravte si opravdu pevné nervy. PS: Na základě komentáře uživatele gudaulina jsem skoukl i seriál Our Boys, který se taky věnuje terorismu a i ten byl pořádný záhul .... a po těchto zážitcích jsem si udělal jasný obrázek o Dálném Východu. Zasytil jsem se toho až až a dlouhou dobu se budu dalším podobným snímkům vyhýbat. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Nechci znit jako nejakej tuctovej popirac islamu, ale tyhle veci probirany v serialu Kalifat se deji a neni to jen vymysl ruznych nacionalistu a nepratel muslimu. Moc casto tohle tema zfilmovany neni a kdyz uz, tak to vetsinou konci nejakym americkym kycem, kdy dojde zaporakum dech a vsechno konci happy endem. Tady tomu tak neni a kloboucek Svedskym producentum, ze maji koule na to s timhle jit do sveta. Svedskou produkci vubec neznam, ale vubec to nepusobilo socialne jako ta nase... na postavach divakum zalezi, obcas vidime neprijemne veci a cely to je vlastne celou dobu takovy ponury. Aniz bych chtel spoilovat, tak musim rict, ze v celem serialu mi nakonec zalezelo asi jenom na jediny postave a dobre to s tou postavou nedopadlo. Smutny konec, anebo stastny - viz. Fatima v uvodu posledni epizody? ()

Aristes 

všechny recenze uživatele

Vskutku neotřelý seriál, za jehož velkou slabinu ovšem považuji to, že své jinak pozoruhodně problematizující uchopení tématu terorismu upozaďuje na můj vkus přílišnou snahou o diváckou atraktivitu. A ten srdceryvný patos na závěr si tvůrci také mohli odpustit. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Naprosto realistický seriál o kultuře muslimů a jejich pošahané víře zabíjení ve jménu Boha. Z těch zfanatizovaných bubáků šel strach jen když se začali zahalovat. Perfektně zachycená mrazivá atmosféra, Netrpělivě budu očekávat druhou řadu. ()

LND 

všechny recenze uživatele

Chalífát je hodně silný kafe. Nejděsivější na tom je, že je to všechno realistické a zcela uvěřitelné. Nikdy nevíte, kdy někomu rupne v bedně a rozhodne se vystřílet nebo odpálit budovu plnou lidí. A nejhorší na tom je, že to ani nelze považovat za rupnutí v bedně, neboť jde o zcela nenásilný a přirozený proces přesvědčení jedince, že dělá správnou věc. Co se týká seriálu samotného, tak se mi libí především styl tří propojených příběhů, který nabízí komplexní pohled na věc, a také pozvolné stupňování napětí až do samého závěru. Body si zaslouží i decentní a přesto svým způsobem hrůzyplný soundtrack. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mi dal PTSD. Je škoda, že se moc nevysvětlí duševní pochody lidí co se tam průběžně radikalizují, ale jako špionážní thriller dobrý. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

pro mě osobně velké překvapení.Šel jsem do téhle série víceméně náhodou s tím,že půjde o další z dlouhé řady seriálů o terorismu,islámu atd, a opak je pravdou.Ne snad že by tu nebyl terorismus a nepátralo se po tom jak zastavit útok,ale mnohem větší roli tu hraje to jak je lehké zmanipulovat náctileté holky aby samou radostí prchaly do Sýrie,aby je tam nakonec čekalo takové malé peklíčko na zemi.Úplně mi zůstává rozum stát nad tím jak se někteří jedinci nechají lehce zfanatizovat,zmanipulovat a přijmou za svoje něco o čem do té doby neměli ani ponětí (a to není případ jen islámu,ale všech náboženství,sekt a dalších).Když pak u mnohých dojde na konci k vystřízlivění,je to velká síla...80% ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné emoce, popravdě mi tento seriál připomněl hned několik filmů a dokumentů s touto tématikou a jsem o to víc nasraný, jak to můžou považovat za víru a ještě se sebou nechávat tak vymrdávat. Extrémní forma víry, debilita lidí a ještě nějací píčusové konvertují k islámu, no to mě poser. A nejvíc, jak ta banda tupounů, co vede tuhle zemi, jim tu staví ty jejich modlitebny, no nasrat a rozmazat. Zadělává si celá Evropa na pěkný průser. Jednoho krásného dne to možná někomu docvakne a možná se něco změní. Nechápu tu benevolenci, oni kamkoliv vycestují, nikdo na to moc nehledí, někdo k nim do státu, hned oblékni si tohle a budeš se chovat takhle. Nedej bože, že bys něco někde provedl, buď tě zastřelí nebo ukamenují. Seriál mi zase připomněl jaký jsem bezvěrec, každopádně hodnotím jako přínos, i když jsem se v tomto seriálu moc nenašel. Vyvolal hodně negativních emocí nebo spíše negativních, pár pozitivních tam taky bylo, když se o sebe holka postarala s kudlou, ale zase to naznačuje, kam tě tato víra dožene. Lepší 4*. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Encyklopedická ukázka gradace až do poslední minuty, doslova. Ač byl rozjezd (= první díl) nepříliš výrazný kvůli nutnosti představit množství postav a život, který žijí, s přibývající minutáží atmosféra houstla, nervozita stoupala a špatný pocit z konce ve mně stoupal. Ani nevím, jestli bylo pocitově horší koukat na zoufalou matku snažící se dostat z pekla na zemi (čti z Rakky), nebo na vymývače mozků mladých pichen ve zemi losů a Volv. PS: Už dlouho se mi nestalo, že by ve mě vzteky vřelo kvůli činu nějaký postavy z filmu/seriálu (zdravím vrchní sestru z Přeletu). ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě velmi milé překvapení v poslední době. Úplně jsem nečekal, že někdo bude točit seriál týkající se ISIS, zvlášť takhle v bezprostřední době. A jsem rád, že seriál vznikl i proto, že se opět dochází k možné aktivizaci této organizace. Snad to pomůže lidem otevřít oči. Seriál je dost kvalitně zpracován a ukazuje několik modelových situací. Osobně o tématiku zajímám a podle toho co vím, tak spousta věcí tak může bez problémů probíhat. Některé události se mi zdály dost přímočaré, ale ne vše jde udělat dokonale. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Velmi nepříjemné po celou dobu sledování, a nevím, jestli to byl záměr, ale naprostá většina protagonistů ve mně vzbuzovala odpor a lítost jsem necítil absolutně k nikomu z těch středověkou mentalitou vymletých magorů. Jinak tedy tleskám Netflixu, že něco takového vypustil, to asi v dnešní přizdisráčské Evropě chtělo koule, a přimlouval bych se za to, aby se Chalífát pouštěl povinně každému člověku. 95% ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto debilní konec. Chápu, že tvůrci chtěli rádoby šokovat, ale po celej seriál chyběly silnější emoce, větší zvraty etc. Takhle tam bylo akorát plno blbců, idiotů kterým stačilo otevřít hubu a řict co se děje, zbytečných linek a ještě horších postav. Nechápu, jak takovej průměrnej seriál může být tak vysoko. 3* a.k.a 60% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Hodne zajimavy namet, az se mi nechce verit, ze serial vznikl ve Svedsku a jeste na Netflixu, ktery se posledni dobou nazorove taky pekne vybarvuje... Obe dve hlavni dejove linky, at uz Pervin v Syrii nebo mlade muslimky ve Svedsku jsou vyborne. Bohuzel je spojuje kontroverzni policistka, ktera jako asi v dalsich stovkach kriminalek musela polozit policejni odznak na stul, aby pak dale resila zapeklity pripad. To jedine celkovy dojem srazi na ctyri hvezdy. Myslim, ze kdyby pripad resila nejaka protiteroristicka policejni jednotka, tak je pribeh nejen verohodnejsi, ale i originalnejsi. Ale celkovy dojem je presto velmi dobry. Dobra rezie, vyborny zvuk, stihl jsem to za jeden den. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Jen proto, že se v poslední době vyhýbám seriálům, zvláště těm, které mají vatu už od druhého dílu jako hlavní náplň stopáže, nebudu snižovat hodnocení Chalifátu ani o milimetr. Až na pár momentů dobrý scénář, odvážný námět, dobře zahrané, skvěle natočené. Rozhodně dost kontroverzní a i díky tomu nesmírně potřebné. Nezapomenout na nejvyšší míru barbarství na této planetě v 21. století a na skryté nebezpečí, nejen ze strany teroristů, ale i nás samých podléhajících mýtům a klamům. ()

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Hrozně mě to sralo to sledovat. S žádnou postavou jsem nedokázal sympatizovat, jelikož mají jedno stejné - do sraček ve kterých se ocitly, se dostaly dobrovolně a svou vinou. První postava Pervitin se trápí v IS, kam šla dobrovolně se svým manželem. Druhá postava Sulle se trápí ve Švédsku kvůli své víře, kterou si zvolila sama, navíc tím brutálně ubližuje celé rodině. No a do třetice je tu Fatima, jejíž linka je celou dobu nemastná neslaná, navíc po posledním díle člověk zjistí, že je i jako policistka totálně na hovno. Nevím no, možná je to jenom názor katolicky smýšlejícího člověka (já), ale prostě nechápu jak může někdo v 21. století zmanipulovat skoro dospělého člověka skrz víru a dobrovolně ho dovést do takové prdele jako je Sýrie, prostě mi to nejde do hlavy... Na konec taková malá LasTova hypotéza. V koránu se píše, že muslim jenž zemře mučednickou smrtí, se dostane do “islamského nebe“ a tam na něj bude čekat 40 pannen. Proto se tolik blbců odpaluje. Má otázka zní, pokud se po odpálení promění na tisíc kusu těla, dostane se k těm pannám v celku nebo jako pytel sraček co zbylo z jeho těla? Takové otázky mě trápí. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Vykořeněnost dívek žijících ve švédském blahobytu předznamenává osud Pervin, která už prozřela. Propaganda ISIS cílí právě na ně a nabízí jim to, co si myslí, že hledají. Zatímco okolí vč. rodičů je slepé a hlavně němé. Škoda uspěchaného a nedomyšleného závěru, jinak to mohlo být za 5. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Seriál je typickou produkcí Netflixu pro celou rodinu. Žádné násilí kromě facky manželce neuvidíte. Producenti předpokládali, a správně, že běžný divák Netflixu nezná o Islámu nic jiného, než že jsou dva typy- ten špatný a ten dobrý. Ten špatný Evropany zabíjí a ten dobrý pomáhá Policii a chce se integrovat. Tato znalost vám k sledování zcela postačí, neboť jiné nároky na vás kladeny nebudou. Seriál je tak ukrutnou zjednodušeninou velice komplikovaných vztahů mezi lidmi i náboženstvími. Příběhy a charaktery jednotlivých postav jsou buď ploché anebo žádné. To, čím se severské filmy proslavily, to jest mrazivou atmoškou, prokreslením postav, skvěle a lidsky napsaným příběhem, to zde nenajdete. Možná jen v malých náznacích. Kalifát nabízí veliký potenciál dostat do evropských domovů spoustu informací o dané problematice, ale trestuhodně toho nevyužije. Soustředí se jen na slzyrvoucí jaksi odosobněný příběh jedné "špatné" a jedné "dobré" muslimské rodiny a to zcela bez naznačení příčin a souvislostí proč ti lidé jsou zrovna tam kde jsou. Příslušníci IS jsou degradováni na dezinformované chudáky, kteří jsou tam vlastně omylem, jelikož nepochopili zadání, nechali se vcucnout a přišli o jinak neodolatelnou paletu svobod, kterou nabízí pobyt na Západě. To je asi to nejsmutnější z celého tvůrčího zápalu, kterým nás tentokrát Netflix zahrnul. Tohle už hraničí až s propagandou a za to a ten zoufalý závěr snižuji ze tří hvězd na dvě. 50% ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama