Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze (313)

silentname 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne najsilnejší seriál, aký som videl za posledné roky. A opäť niečo, čo vo mne vyvoláva obrovské množstvo silných emócií a dostalo ma do stavu, kedy som bol skutočne naštvaný na mnohé postavy. Na ich naivitu, na ich hlúposť a odmietnutie pomoci. A počas celého seriálu sa udeje veľa takých momentiek. Osobne by som mohol povedať, že "Kalifat" sa vo svojej prvej sérii sústredí na 3 postavy. Pervin, Fatimu a Sulle. To sú naše hlavné tri hrdinky. Okrem toho tu máme ešte aj Ibbeho, ktorý tu figuruje ako najjasnejší zloduch. Musím priznať, že všetky príbehy sú zaujímavé, no osobne som asi najviac veril v to, že sa podarí zachrániť Pervin. Je chytrá, je veľmi sebavedomá, vie sa vynájsť a hlavne sa snaží bojovať za to čo je správne. A rovnako aj za svoju dcéru. Jej manžel Husam je tiež celkom sympatický. Dokonca som si hovoril, že na to všetko čo sa v ISIS dialo, ona dopadla ešte veľmi dobre. Pretože Husam ako manžel má dokonca aj moje sympatie. Fatimu som si tiež veľmi rýchlo obľúbil. Čo sa týka Sully a Lishe, tam to bolo trošku zložitejšie. Vidíme do čoho dievčatá pomaly spadajú a vnútorne by ste ich najradšej preplieskali, aby otvorili oči a nesnažili sa dívať na všetko tak priamočiaro. Nebudem spoilovať nič z deja, no myslím si, že posledné 2 epizódy boli asi to najlepšie čo som zatiaľ tohto roku videl. Spolu s všetkým ostatným to bolo fantastické zakončenie. A možno nemusíte so všetkým čo sa tu udeje súhlasiť, no rozhodne tomu budete rozumieť. Pre mňa skutočne skvelý seriál, ktorý odporúčam všetkým, ktorým nevadí trošku silnejšia téma. Lebo nie každý to zvládne. A občas som mal problém to sledovať bez toho, aby vo mne nebublali emócie. Hodnotenie: A ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl námrd jak bejk. Mělo to perfektně vystavěný napětí do absolutního finále. Měl jsem v průběhu seriálu snad všechny možný emoce, působilo to naprosto reálně a to jak v Syrii, tak ve Švédsku, všechny postavy skvělý, příběh na výbornou, ne tady není co vyčíst. (Pro mě - Konec 1.serie napsán do poznámek, přečíst před druhou serkou jestli bude ) ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Evropská verze Homelandu uzpůsobená dnešní migrační poptávce. Švédi ví jak diváka zaháčkovat a Kalifat hned od první epizody dává všem protagonistům kapky. Zatápí ženě, která šla do Sýrie za lepším životem, fanatické policajtce i jednomu taťkovi, kterému chytře poslané odkazy z YouTube zfanatizovaly dcery. Má to spád i švih a často velice poučné dílčí pointy, které je dobré šířit do světa. Zamrzí že ve finále tvůrci vyměkli a neukázali pořádnou osvětu. Některé postavy se chovají nelogicky a zvraty jsou trochu zvláštní, asi aby to nedopadlo tak děsivě jak mohlo. Jako celek, ale hodně silné a napínavé dílo, které z žánru ždímá maximum. Povinnost pro všechny europoslance. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Jen proto, že se v poslední době vyhýbám seriálům, zvláště těm, které mají vatu už od druhého dílu jako hlavní náplň stopáže, nebudu snižovat hodnocení Chalifátu ani o milimetr. Až na pár momentů dobrý scénář, odvážný námět, dobře zahrané, skvěle natočené. Rozhodně dost kontroverzní a i díky tomu nesmírně potřebné. Nezapomenout na nejvyšší míru barbarství na této planetě v 21. století a na skryté nebezpečí, nejen ze strany teroristů, ale i nás samých podléhajících mýtům a klamům. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě velmi milé překvapení v poslední době. Úplně jsem nečekal, že někdo bude točit seriál týkající se ISIS, zvlášť takhle v bezprostřední době. A jsem rád, že seriál vznikl i proto, že se opět dochází k možné aktivizaci této organizace. Snad to pomůže lidem otevřít oči. Seriál je dost kvalitně zpracován a ukazuje několik modelových situací. Osobně o tématiku zajímám a podle toho co vím, tak spousta věcí tak může bez problémů probíhat. Některé události se mi zdály dost přímočaré, ale ne vše jde udělat dokonale. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Fotoaparát, používaný od 36. minuty policistkou Fatimou Zukić (Aliette Opheim), je Nikon D600 s objektivem Nikkor 80-400mm f/4,5-5,6 G AF-S ED VR. (Vikta)
  • Příběh je založen na skutečném případu tzv. Bethnal Green tria. Tři britské spolužačky se ve škole setkaly s náboráři džihádu a v únoru 2015 utekly z domova, aby se připojily k Islámskému státu. (MIMI.kry)
  • Na začátku epizody zazní píseň „Din Soldat“ od Albina Johnséna a Kristiny Amparo a ve 29. minutě píseň „Mahma Ti' Ool“ od Marca Ferrariho, Matta Hirta & Heshama Mohameda Abeda. (Duoscop)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama