Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladí manželé jsou přesvědčeni, že dělají důležitý krok ve svém životě, a proto se nastěhují k vysokoškolskému profesorovi Stanleymu Hymanovi (Michael Stuhlbarg) a jeho ženě Shirley Jackson (Elisabeth Moss). Shirley je spisovatelka a hledá inspiraci pro svůj další román. Má to být psychologický thriller a dvojice jí slouží jako inspirace... (mac000)

(více)

Recenze (20)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nit z přízraků předsazená z módního světa do intelektuální rodiny hororové spisovatelky a promiskuitního profesora. Film nepříjemný, kontaktní a pro mě vlastně příliš odtažitý. Ale na masterclass Moss a Stuhlbarga to nic nemění. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá dráma o spisovateľke s psychickými problémami. Veľa (najviac?) tomu pochopiteľne dáva najmä Elisabeth Moss, ktorá sa nebojí ísť na dreň. Ono celkovo je to dosť silný film... hoci určite nie pre každého. Pomalé, záludné, ale nie zlé. Ak ale budete čakať, že to bude o literárnej tvorbe Shirley Jackson (autorka v rámci hororového žánru zásadného, ale dnes už predsa len dosť zostarnutého hororu Dům na kopci), budete sklamaní, ono je to skôr o spisovateľstve obecne, ale keď nad tým teraz tak premýšľam, tak vlastne to príliš nie je ani o ňom, ale skôr o vzťahoch jednej divnej štvorky. Toto by som si vedel predstaviť najlepšie tak o polnoci pozerať, vtedy by asi najmohutnejšie vyniklo príjemne pomalé tempo. Produkcia: Martin Scorsese. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Ani klasický životopis, ani thriller, ale vláčné atmosférické psycho s výbornými herci. Na mě ale přece jen moc pomalé a bezdějové. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

V době, kdy je z "černého humoru" vyprázdněná komodita, je tohle opravdu povedená, echt zlá anekdota. Vzpomněl jsem si na Charlize Theron v Young Adult a její finální You are good here. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rodinné trampoty univerzitných intelektuáôlov, ich súperenia a večná nevera v snahe ukázať, kto ho má väčšieho, zasahuje veľmi bolestivo do života ich manželiek. Obzvlášť, ak takéto dve rodiny žijú v jednom dome. A dupľovane, ak sa ženy snažia prekročiť obvyklý tieň domácej gazdinky a rodičky detí. Nuž ale problémy intelektuálov, rozumbradových vysokoškolsky vzdelaných ľudí, vyplývajúce z ich sociáloneho statusu, ma nikdy príliš neoslovovali. Bez ohľadu na to, či ide o zobrazenie výseku života spisovateľky temných mysterióznych príbehov s hororovým podtónom, alebo nie. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Shirley Jackson proslula jako spisovatelka. Stejně ale i jako podivné stvoření léta sužované nemocemi, které zrovna týdny nevyšlo z domu, umaštěné, jízlivé, popíjející, v tvůrčí krizi nad svým dalším dílem. Její práce jsou protkané okultní tématikou. Pro inspiraci svého chystaného příběhu „zneužívá“ ve svém domě přítomnosti mladého manželského páru, kdy ona na ni v těžkých časech tak trochu dohlíží a on má hotovou disertační práci a čeká na příležitost na univerzitě. Nové situace ji nakopnou k další práci, o kterou se zároveň neustále zajímá její záletný manžel – univerzitní profesor. Shirley je snímkem pro festivalové publikum, je soustředěný, pomalu plynoucí, plný významů, podivných zvukových efektů, skvěle herecky zahraný a divák je tak nějak pořád v očekávání. Mladý pár totiž s velmi zvláštní, sarkastickou a výbušnou manželskou dvojicí zažívá dosud nepoznané situace a netuší, co za hrůzy je může ještě čekat. Elisabeth Moss podivínky a ohyzdy umí, režírující Josephine Decker zase dokázala předložit specifickou dobovou atmosféru a několik nepříjemných momentů. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film o neysmpatických intelektuáloch, kde je vám nesympatická najskôr ústredná hrdinka, potom začne byť aj jej manžel a nakoniec aj ten manželský pár žijúci istý čas u nich. Komu inému by mohla byť úloha vyšinutej nesympatickej intelektuálky zverená, než Elisabeth Moss. Treba uznať, že herci odvádzajú skvelú prácu, že film je v podstate bezchybný, pretože vyzerá zrejme presne tak ako režisérka a scenáristka zamýšľali a že skrátka ide o vydarený art. Ak ale budeme spájať svoje hodnotenie s empatiou voči postavám, môže kruto sklamať. Ja som ostal niekde medzi, uznávam síce kvality diela, ale emocionálne som bol skôr otrávený. S nikým z filmu by som nechcel mať nič spoločné. Svojim spôsobom menej explicitná verzia Kto sa bojí Virginie Wolfovej. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Polovičný životopisný film, ktorý začína kopuláciou vo vlaku. To je teda zaujímavé poňatie. Od oného momentu však tempo ide prudko dole, až sa zastaví na úrovni monotónnej nudy, kde len pozeráte ako Elisabeth Moss super hrá, lenže celkovo je dej maximálne nezaujímavý. Záverečný taneček to nezachránil. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Filmarstvi Deckerove je casto snove, ale jeji vypraveni pribehu ma krute kousnuti reality. Mossova zachytila herecky komplexnost osobnosti Shirley. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

zvláštně nepříjemný film.Tak nějak jsem čekal životopis a tím Shirley úplně není.Minimálně ne v rámci obecné (mojí) představy jak by měl životopis vypadat.Tenhle kousek nabízí vhled do jedné etapy života někoho kdo to možná v hlavě neměl úplně v pořádku a okolí jí úplně nepomáhalo.Nebo ona nepomáhala jemu?Elisabeth Moss každopádně zase velmi dobrá,stejně jako Michael Stuhlbarg.Nicméně ani kvůli nim není Shirley nic co bych chtěl vidět znova...60% ()

boogieman 

všechny recenze uživatele

Najkomerčnejší film Josephine Decker, a zároveň aj ten najhorší. Trademarky prítomné v predošlej tvorbe, ako plávavý pohyb handheld kamery, práca s hĺbkou ostrosti, a prelínanie medzi realitou a halucináciou, resp. predstavou, sú tu prítomné, nie sú však ani zďaleka využité tak dobre ako je u Josephine zvykom. Takisto príbeh a jeho spracovanie je až príliš klasické, a nevyžaduje divákovu pozornosť v takom rozsahu ako by doterajšia tvorba tejto nádejnej filmárky naznačovala. V podstate ide o relatívne bežný film, s kompetentným až zaujímavým spracovaním, príjemným svetlom, decentnou mizanscénou a obstojnými hereckými výkonmi. To je oproti predošlým filmom režisérky pomerne málo. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Upřímně už jsem tuhle feministickou "drásavou drámu" dost vytěsnil, takže už si přesně nepamatuju, který všechny aspekty toho nám mužům naprosto skrytého světa jen těžko popsatelných překážek a obtíží, se kterými ženy dennodenně bojují, vyobrazuje. Obecně jsou ale tyhle typy jako Shirley spíš samotářký zoufalky, kterejm se všichni (a chlapi hlavně) vyhejbaj, a ne, že se jim všichni obdivujou, nebo je to k nim minimálně strašně silně přitahuje. #nevimno (60%) ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Parádní atmosféra 70s horrorů, včetně toho, že občas skoro netušíte, co se děje. Shirley Jackson byla určitě složitá osobnost. ()

Maura 

všechny recenze uživatele

Hororová poetika, nejednoznačnosť a pomalé tempo. Balansovanie na pomedzí žánrov. Shirley ma spočiatku nudila, potom iritovala a napokon pohltila. Od Jackson sa vraj učil aj Stephen King a mal na to veľmi dobré dôvody. Jej príbehy boli, na danú dobu, kontroverzné a také strašidelné, že po uverejnení jednej z jej poviedok v New York Times zaplavilo redakciu množstvo listov od pobúrených čitateľov/čitateliek. Josephine Decker si vybrala náročný materiál, no spracovala ho spôsobom, na ktorý by mohla byť Shirley Jackson právom pyšná. Ďalšie plusy: chémia medzi Moss a Young predčí aj vzťahové zápletky známejších filmových mužsko-ženských dvojíc. Záverečná scéna na útese mi pripomenula moju obľúbenú klasiku Thelma a Louise. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Věřím, že si tento film najde své příznivce, ale já mezi ně patřit nebudu. Pro mne to byla velká nuda. Kvůli objektivity jsem se dodíval do konce a udělal jsem dobře. Za malinko překvapivé odhalení přidávám druhou hvězdu. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný. Film plny tezke amtosfery, ktery si můžete číst podle sebe a rozmyslet / domyslet podle sebe. Moss kraluje, vic nez dobre podporovana ostatnim herci. Zážitek. SPOILER: ja si to navic vykladam, ze i ta dlouha navsteva mladeho paru vcetne nasledneho rozsireni o dite jede v hlave Shirley, viz odjezd autem. ()

Reklama

Reklama