Reklama

Reklama

Loupež století

  • Argentina El robo del siglo (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2006 se skupině nenápadných zlodějů pod vedením Luise (Guillermo Francella) povedl heroický kousek, když dokázali vyloupit pobočku banky Banco Río v Acassusu v Argentině. Dodnes je tato loupež považována za jednu z nejsmělejších v historii, kdy tým lupičů musel předvést nejenom neobyčejnou zručnost, ale i důvtip, sehranost a profesionalitu. Natočeno podle skutečné události. (C0r0ner)

(více)

Recenze (61)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Svižná a zábavná Heist žánrovka odkazující na La Casa de Papel. Sympatické postavy, inteligentní nápad i loupež, akorát mi přišlo, že Policie je zde nadměřně inteligentní až to nepůsobí přirozeně jak brzy odhalí všechny zlodějovy plány. Fajn zábava a pro fanoušky heist žánrovek povinnost. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí>Ne,, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 7/10. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Chuantorénova pětka si s naprostou lehkostí, šarmem a elegancí vytřela prdel Oceánovou jedenáctkou, přičemž pět neznámých argentinských cigošů nonšalantně vymazalo všechny ty profláklé držky a Frančela, jihoamerický klon Dočolomanského a Lindy, charismaticky vyklůnoval i Žorže. Asi nejostřílenější scenárista světa, pan LaVida Misma, poskytl neotřelé noty, a ač to při vlastní loupeži patrně až taková hladká taškařice určitě nebyla, spektákl je z toho fikaný, svěží, příjemný, napínavý a opřekot ubíhající jako zhulený mastňák před orgánem. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Co říkáš?“ - „Kdybys byl někdo jinej, řek bych, že ti ruplo v bedně a že seš blbec. V bedně ti ruplo, ale blbec nejseš. V tomhle případě sem ten blbec já, a chci vědět, jak se tam sakra dostaneš?!“ Jenže stačí, aby Fernando nechal v dešti uplavat svůj joint a hned je nápad (argentinské) loupeže století na světě…Tak jsem zas jednou udělal výjimku a zkusil něco z dílny „inspirováno skutečnými událostmi“…a naštěstí to klaplo! El robo de siglo má švih, napětí, chytlavý příběh, dobré až přechytralé nápady (dle vzoru španělské seriálové pecky La casa de papel), zloděje (v podstatě) sympaťáky, dobrou muziku a v převážně pohodovou atmosféru. Jediné, co mi tu víc chybělo, byl humor jako takový (těch pár drobných vtípků mi sice úsměv na tváři vykouzlit dokázalo, ale bylo jich opravdu jako šafránu…a možná jsem se i příliš upínal k zdejšímu žánru „komedie“). Konec ve stylu „za vším hledej ženu“ (což byla od nich mimochodem kardinální blbost) pobavil a celkově jsem si tuhle oddechovku docela užil, takže posílám slušné 4* směr Argentina. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Důvtip scénáře Leeova Inside Mana, dbalá elegance Dannyho skorotuctu a bezva finty Belmondova klaunství. Do všech těchto sejfů se to snažilo dostat, ale vždycky chybělo poslední numero číselné kombinace. Možná by pomohlo více momentů, kdy uruguayský lázeňský švihák cvičí s policií i rukojmími a nebo kdyby se konec tak nerozplizl svým přesahem do dramatu. A mimochodem, argentinští čučkaři by se měli od nás naučit, že když se dělá tunel, nemusí vznikat žádná suť.. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Partička argentinských lupičů se rozhodne pro pořádně velkou ránu, která by je zajistila na doživotí. Mozek operace sice hulí trávu a kreslí obrazy, nicméně dovede vymyslet epesní akci, jak se dostat do banky i ven s celým lupem. Sympatické charaktery (byť jsou zde rozvedeny pouze dva) jsou skvěle zahrané, film má lehkost, vtip, napětí, jisté americké protějšky se proti tomu mohou schovat. Každý problém má své řešení, i když se průběh předem vždy odhadnout nedá. Doba dominace a proslulosti hispánky mluvícího filmu je tady, nepovažuji za náhodu, že poslední dvě dekády existuje spoustu kvalitních filmů, sérii z této oblasti. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Strašně super podívaná, která baví od začátku až do konce. A pokud máte rádi Money Heist od Netflixu, tak si tohle zamilujete taky. Je to hodně podobné, nicméně zde je lepší, že to máte za dvě hoďky zhlédnuté. Hlavní postavy byly super a hned jsem si je oblíbila. Můžu jen doporučit. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Je milým překvapení vidět, že se poslední dobou do oživení vod kdysi tolik populárního subžánru loupežné komedie pouští i takové filmově netradiční krajiny jako v tomto případě předloni Argentina nebo loni s jiným konceptem (byť za mě čistě průměrným výsledkem) i Rumunsko. Možná si však tvůrci mohli rozmyslet, zda chtějí točit realistický krimi thriller podle skutečné události nebo v první řadě komedii onou událostí kdyžtak inspirovanou. Kombinace obou zaměření tady způsobila, že ani jednu z těchto variant tvůrci filmu nevyužili naplno, pár humorných odlehčení a nijak objevných hlášek z toho filmu jako celku pořádnou komedii neudělá a samotné provádění loupeže, byť v některých místech (přeprava peněz přes tunel) hodně zajímavé, je rozehrané a nasnímané spíše tradičním způsobem ve jménu současného mainstreamu a na žádný fascinující zážitek v tomto směru u mě také nevydalo. Navíc mě tu během akce pravidelně štval hudební doprovod, který připomínal spíše tuctovou hudbu s pokusy o napětí jako z nějakého béčkového seriálu a i díky němu občas Loupež století na mě působila spíše jako takové důstojnější béčko, než cokoliv jiného. Jako žánrovou jednohubku ze současnosti beru, řemeselně je zpracována na úrovni, ale důvod pustit si ten snímek znovu, výrazněji si ho zapamatovat do budoucna a případně i dát vyšší hodnocení tu nenacházím. Potěšilo mě však zařazení reálných TV reportáží z případu a epilog s neotřele podanými informacemi směrem k dalším osudům skutečných osob ve filmu ztvárněných. Z tohoto pohledu je na tom Loupež století stejně jako mnou též nedávno zhlédnutí Newton Boys R. Linklatera: oba filmy jsou po většinu času formálně i dějově naprosto tradičními „heist movies“ dle skutečných událostí, které mimo příslušné reálie ničím nevyčnívají, až teprve v závěrečných minutách přicházejí s tím úplně nejzajímavějším a na poslední chvílu začnou projevovat značnou osobitost, u níž je mi vlastně opět trochu líto, že ji tvůrci nedokázali využívat od začátku a dodat snímku coby jen trochu originálnější rukopis i v průběhu filmu. [65%] ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

5 chcipákov ide vykradnúť banku a ono im to skoro prejde. Celá tá vykrádačka bola ale ladená skôr komicky a tak nevyzerala až tak dôveryhodne, ak to malo byť podľa skutočnosti. To bolo asi aj účelom, urobiť to vtipne, ale pochybujem, že celé to naozaj vyzeralo takto amatérsky a ono to skoro vyšlo. Dannyho 11 sa tvári veľmi vážne a Loupež století je prakticky o tom istom, ale tvári sa presne opačne. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Podobnosť s lúpežou, ktorú opisuje skvelý španielsky seriál La casa del papel môže byť náhodná a možno aj nie, v každom prípade sa argentínski filmári nechali inšpirovať. V každej krajine sa totiž dejú veľké bankové lúpeže a nie je tomu inak ani v Argentine. Tvorcovia si vzali na mušku skutočný prípad, ktorý sa stal v ich krajine a natočili sviežu heist žánrovku. Filmu dominuje dôvtip a šarm, je dobre natočený a podporuje ho úžasná hudba. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Kvůli Španělska a zdejším recenzím jsem byl na film natěšený, ale výsledek mě neuspokojil a jsem spíše zklamán. Film je úplně průměrná vykrádačka banky s průměrnými a nezajímavými postavami, nevyčnívajícím nápadem, nevýrazným průběhem a s nudným koncem. Někteří film přirovnávají s La casa de papel, což je podle mě úplně mimo a seriálu nesahá ani po kotníky. Slabé, na Španělsko o to víc slabší, ale žádný propadák to zase taky není. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl napsat, že mě Argentinci příjemně překvapili, ale vzhledem k tomu, jak spokojený jsem se španělskou filmografií a jak jsou si oba národy mentálně blízké, to vlastně až takové překvapení nebylo. Film se každopádně velmi vydařil a v heist snímcích patří k tomu nejlepšímu. Alespoň pro mě. Velmi dobře jsem se bavil, a přestože zloděje (tím spíše lupiče) nemám rád, tahle parta si mou náklonnost získala. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nijak originální či výjimečná heistovka, ale má to tempo, vtip, sympatické postavy na obou stranách barikády a navrch solidní muziku. Za týden si to sice nebudu pamatovat, ale momentální pocity jsou veskrze pozitivní. A o tom to je. 70% ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* Tak mám za sebou druhý argentinský film během jednoho týdne a musím říct "Dobrý, moc dobrý". Oba byly z podobného ranku a fanoušci "heist" žánru by si mohli užít. Tento je podle skutečného příběhu (samozřejmě jako vždy s přídavkem umělecké licence) a dokumentuje přípravu, průběh i dozvuky "precizně" provedené bankovní loupeže. Komedii v ní nehledejte, ale určitě se najdou místa k pousmání. Navíc slušně zpracované i s dobrými hereckými výkony, tak při rozhodování mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami jsem se přiklonil k vyšší známce. Ve výsledku je to hezká pocta těmto bankovním lupičům a myslím si, že si z této akce brali inspiraci i scénáristé pro svůj Papírový dům. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] - motto na závěr: ... a huliči mají další argument pro svou kratochvíli ;-) ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Parádna argentínska heist dráma! Plán na bankovú rabovačku mali vymyslený skutočne precízne a inteligentne, takže už len z tohto pohľadu to bolo o kus inšie ako všetky tie ostatné heist drámy. A ešte keď si človek predstaví, že to bolo podľa skutočných udalostí. Inak, postavy nesmierne sympatické, až im človek proste musí fandiť! Spád to malo výborný, takže sa na to veľmi dobre pozeralo, k čomu prispeli aj dialógy a svojský dôvtip. Páčilo sa mi aj to, že film prezentuje nielen samotnú lúpež, ale aj to, čo sa dialo po tom. Bohužiaľ, tam už tak chytrí (ako pri plánovaní lúpeže) všetci neboli... ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to trošku víc komediální a ona z toho vylezla parádně chytrá vykrádačka banky, která sice měla pár veselých momentů, ale především šlo o průběh celé události. A zajímavé je, že těm zlodějům (na rozdíl od jiných filmů) člověk vyloženě fandil. 75% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat. Jakákoliv chytře naplánovaná bankovní loupež je atraktivní téma. A pokud v ní tahá ruka zákona za kratší konec provazu, tím líp. Aspoň já to tak mám. Kdybych byl majitel banky, nebo jeden z těch co si v ní ulívají miliony, možná bych to viděl jinak. Už jen fakt, že se jedná o film na motivy skutečného loupežného přepadení a nese žánrové označení komedie vypovídá o tom, jak veřejnost vnímá lupiče a jak policii, resp. banky. Přitom ona to ve skutečnosti žádná legrace nebyla...nikdo nevěděl, že se nebude střílet a zabíjet. A lupiči jistě nebyli tak sympaticky mouloidní, jako jejich filmoví představitelé. Nicméně zpětně se jeví nejen loupež století, ale i další osudy lupičů dostatečně zábavná na to, aby se mezi svérázné komedie zařadit mohla. Je to natočeno zručně, herecky není moc co vytknout, takže fajn oddechovka s argentínskou příchutí a současně vítaná alternativa hollywodsky přestylizovaných akčňůvek. ()

Reklama

Reklama