Reklama

Reklama

Autoportrét

(festivalový název)
  • Norsko Selvportrett (více)
Trailer

Obsahy(1)

„Chtěla jsem zůstat navždy dítětem,“ říká norská umělkyně Lene Marie Fossen. Drobná osmadvacetiletá dívka bojující s anorexií fyzicky nikdy neprošla pubertou. Přestala jíst, když jí bylo deset let. Od té doby nemoc zcela ochromila nejen její tělo, ale i myšlenky. Radost ze života se probudila až s novou vášní, portrétní fotografií. Schovaná za objektivem zachycuje Lena tváře řeckých starousedlíků i dětí v uprchlických táborech. S kolekcí vlastních autoportrétů se dostává mezi světovou fotografickou špičku. Přicházejí nabídky na vlastní výstavy, rozhovory, televizní vystoupení. Čím víc se Leniny fotografie dostávají do centra pozornosti, tím víc ji znovu začíná ovládat nemoc. Snímek je intimní výpravou do života dívky, která si přeje, aby si ji svět pamatoval jako významnou fotografku, nikoli jako pacientku s poruchou příjmu potravy. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Hlavní postavou dokumentu je možná její matka. Chyběl mě větší ponor do temných děsivých hlubin duše její dcery. ()

zoe.x 

všechny recenze uživatele

Síla mysli, síla mříží. Jak uniknout z klece, do které se člověk uzavře sám? Naděje prý umírá poslední. Možná kdyby vyhasla jako první, probudil by se v nás rváč dřív, než bude pozdě. Protože to pozdě je tak zatraceně snadné… ()

Psice 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument jen tak nevyženu z hlavy. Zasáhl mě – nečekaně a nepřipravenou na spoluprožívání takové bolesti. Zpočátku pro mě bylo těžké se na Lene vůbec jen dívat, chtělo se mi odejít z kina. Postupně jsem si k ní ale utvořila vztah a v jejím vnímání světa objevila nejednu podobnost s mým. Dokument je intimní zpovědí osmadvacetileté Lene, která v deseti letech onemocněla mentální anorexií - ve strachu před světem se ukryla do sebe. Z původní potřeby kontroly (alespoň) nad svým tělem, se Lene stala vězněm ve svém těle, které spustilo sebedestruktivní proces. Jako, kdyby sama sebe zaklela, ale už neznala zaříkadlo, kterým kouzlo zruší. Lene ví, že jí nepomůže žádná vnější síla tuhle kletbu zlomit. Svět chce čím dál tím více její účast na životě a Lene stojí před výzvou postavit se strachu ze života. Bolest, kterou jí nemoc způsobuje, je pro ni totiž větší jistotou, než se pustit těchto schémat a začít žít ve světě, kde není nic jisté. Film mapuje především současný život Lene, ale zároveň dává divákovi možnost nahlédnout prostřednictvím drobných retrospektivních střípků do její minulosti, pomocí kterých si může sestavit určitou mozaiku jejího života. Bude to ale obraz, ve které zůstane mnoho podstatných míst prázdných a mnoho nezodpovězených otázek, které se dotýkají něčeho, co můžeme nazvat tajemství života. ()

Související novinky

Festival Jeden svět 2020 je zpět!

Festival Jeden svět 2020 je zpět!

03.09.2020

Festival Jeden svět se na podzim vrátí na filmová plátna v náhradním termínu. Diváci a divačky tak nebudou ochuzeni o silné a inspirativní dokumentární filmy, na které už nemohli přijít do kin kvůli… (více)

Reklama

Reklama