Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama francouzského válečného zajatce ve Východním Prusku, jemuž se lidé vyhýbají, a který hledá útočiště ve světě dětí a zvířat. Obyčejný chlapec vyrostl ve zvráceného netvora. Dvanáctiletý, stále odstrkovaný a ponižovaný Abel se mstí. Pouhou myšlenkou založí požár nenáviděné školy. Od té chvíle ví, že může ovlivňovat osud: „Ten den jsem pochopil, že osud je skutečný, že má magické schopnosti, a že je na mé straně". Abelovým světem zůstávají děti. A tak přijde obvinění ze znásilnění malé dívenky. Ale on přece „jen" fotografoval tu malou, krásnou princeznu. Historie mu dává další šanci. Místo vězení přichází válka. Je rok 1939 a přicházejí „vyvolení" - jednotky SS. Ve službách důstojníků 3. říše, včetně Hermanna Göringa osobně, roste jeho historický význam. On, v sedle svého koně, doprovázen čtyřmi dobrmany, vyhledává budoucí elitu německého národa - děti na převýchovu. Na odporu nezáleží, jen je přived, nedej na to, že ti říkají netvor. Pouze ty rozhoduješ... Klíč k nevšednímu příběhu muže, jenž zůstal věčným dítětem poskytne napůl pohádkový charakter předlohy, jenž nahlíží fenomén nacismu a jeho manipulace s vědomím mas v souvislosti s germánskou mytologií. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

gouryella 

všechny recenze uživatele

Netradiční pohled na druhou světovou válkou nabízí nejen propracovaný scénář, ale hlavně dokonalou hereckou kreaci Johna Malkoviche. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Perfektní film.John Malkovich tu podává svůj nejlepší výkon a Arvin Mueller Stahl se tu objeví v nejlepší scéně filmu („v tom deníku je můj život, ne část mého života“), aby se pak nechal popravit a postavil mě konci, ze kterého jsem měl několik hodin depku ... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Malkovich v hlavní roli je vynikající a filmový námět je přitažlivý, jenže nemůžu si pomoct, Plechový bubínek to není. Schlöndorf odvedl standardní ale nikoli skvělou práci. Celkový dojem: 75 %. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Debilní Francouz s židovským jménem a věčně zasněným výrazem prochází válkou jako nůž máslem. Na to, že byl celou dobu vezeň si to uměl užít, ne? Nepravděpodobné, ale zajímavé a koukatelné kino:-) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ne zcela všem významům a podtextům jsem asi porozuměl, ale nepochybně se jedná o jeden z nejsilnějších filmů o druhé světové válce, o snadnosti, s níž se dá propadnout ideologii, o zranitelnosti a deformovatelnosti dětské duše... Po pozvolném rozjezdu se navíc rozbíhá i drama s notnou dávkou napětí. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Chudák Abel. Kdyby se narodil po válce a místo Hermana potkal Elvise, mohl z něj vyrůst celkem slušnej Forrest Gump. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Malkovich excelentný, hrá s veľkým citom, celý život dokazuje svoj nadštandard, hoci niekedy berie aj hlúpe úlohy. Film sa trochu vlečie, ale ten pohľad na sfanatizované deti z Hitler Jugend, to bolo asi jedno z top stvárnení šialenej oddanosti propagande. Inak je však obraz vojny niekedy skreslený a ukazuje nemožné situácie - žiadny Frantík by sa nedostal tak blízko Goeringovi, rovnako tak obkľúčenie nacistických elít, život v tábore, to všetko nemalo veľa spoločného s realitou. Netvor Abel je vlastne Forest Gump v druhej svetovej vojne. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

V jedné rovině drama o muži, jenž se díky své lásce k dětem dostane na bojiště Druhé světové války a láska k přírodě a k dětem mu jí pomůže přežít. V druhé rovině se pak Abelovýma očima díváme na vymývání mozků v organizaci Hitlerjungen, které zákonitě musí vést k tomu nejtragičtějšímu konci. Film, ve kterém se Malkovich stal Bohem. 90% ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší role a nejlepší výkon Johna Malkoviche, co jsem viděl. Konečně se nepitvoří nebo nehraje pouze svoje alterego, nýbrž charakterní a zajímavou postavu. Je zde krásně vykreslen "nevinný dětský" svět v mysli hlavního hrdiny, některé myšlenky přitom dokazují jeho výjimečnost; silně působí scény z přírody, ať už hon na vysokou nebo pokec s losem (ten je vážně super). Nicméně onen konflikt mezi tímto a realitou, ke kterému to všechno směřuje, přichází moc pozdě, vlastně je zároveň i pointou. Což je na jednu stranu transparentní pro náhlé procitnutí z vlastní letargie, avšak u příběhu odehrávajícího se během světové války to pořád působí příliš naivně. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Abel je francouzský válečný zajatec, který je přidělen do školy Hitler-jugend. S dospělými lidmi si nikdy moc nerozuměl, měl rád děti a zvířata. Ve škole dostává úkol chytat v okolí mladé chlapce a přivádět je do kolektivu mladých nacistů. Tam také vidí, jak na děti působí vymývání mozků, že už netouží setkat se s rodiči, protože je vyměnili za führera. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Film podle skvělého románu Král duchů od Michela Tourniera. Všechno se převést nepovedlo, ale J. Malkovich je opravdu velmi přesvědčivý. M. Tournier ve svých dílech často přepracovává staré mýty, zde Abel putuje od krále duchů (Der Erlkönig) k sv. Kryštofu. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o silné téma, tak zpracování toho příběhu mi prostě nesedlo. Vadilo mi trochu, jak se z válečného filmu najednou stal psychologický film a naopak. John Malkovich byl skvělý, jenže film stejně moc nezachránil. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Prostý muž, který jen díky válce se vyhne nespravedlivému trestu a díky své jednoduchosti přežije hrůzy 2. světové války ve službách Němců. Je brán jako přítel, ale ideologie dělá z dětí necitlivé lidi, kteří pohrdají ostatními. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Netvor je pro Schlöndorffa tím, co pro Herzoga Temný úsvit. Nemůžu si pomoct, ale navzdory tomu, že to neplatí až tak a jsou tu i typické Schlöndorffovy scény, tak i tak jsem měl pocit, že koukám na Plechový bubínek pro americký trh. Sice to s Plechovým bubínkem má společnou jen druhou světovou válku, ale obojí o tom pojednává z pohledu Němců, obojí má hlavního představitele divného, co vším prochází a ničemu plně nerozumí a obojí má trpké uvědomění si reality v závěru. Až na to, že tady je hlavní postavou hodně jednoduchý muž jménem Abel, který, byť je Francouz se židovským jménem (!), se postupně dostává až ke cvičení a unášení děcek do Hitlerjugend, aniž by chápal, jak a co vše okolo znamená. Prostě mírně postižený, který za nic nemůže a je vám ho líto jen za to, na čemž sice není nic špatně, ale je to docela laciná výpomoc jak získat divákovy sympatie k určité postavě, zatímco u Oscara v Plechovém bubínku bylo vše mnohem složitější. To tomuto filmu chybí nejvíc - větší hloubka, větší komplexnost, větší propracovanost celého období. Vše je zpracované tak, že si mě to sice získalo, ale mimo pár scén z Hitlerjugend moc nezanechalo. A od Schlöndorffa jsem čekal rozhodně víc, když se tématu druhé světové z pohledu Němců často věnuje. Oproti Temnému úsvitu to pořád není tak "americké" a podstatná část druhé poloviny pro mě byla dost intenzivní, ale i přesto to na víc jak silné tři nevidím. Silné 3* ()

Související novinky

Gottfried John 1942 - 2014

Gottfried John 1942 - 2014

03.09.2014

Herec Gottfried John zemřel nedaleko Mnichova, kde dožíval svůj život po boku své ženy a kde prohrál svůj boj s rakovinou. Narodil se v Berlíně během bouřlivých dnů války. Otce nikdy nepoznal a… (více)

Reklama

Reklama