Reklama

Reklama

Tajný agent

(festivalový název)
  • Chile El agente topo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když vyšetřovatel Rómulo zveřejní v novinách pracovní nabídku pro seniory, třiaosmdesátiletý vdovec Sergio po ní ihned skočí. Jeho úkolem je stát se špionem v domově důchodců, kde má dohlížet na starou matku Rómulovy klientky, která zaměstnance ústavu podezřívá z týrání. Chilský dokument balancuje na pomezí špionážní komedie a intimní observace stáří, jež je plné soucitu, ale i osamění. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

Jenda 

všechny recenze uživatele

(Pseudo)dokumentární film, který prostřednictvím příběhu o vyšetřování, zda ve starobinci v Chile nedochází ke špatnému zacházení s klienty nebo k jiným nekalým praktikám, přibližuje divákovi smutná a ponurá fakta o stáří lidí, kterým již tolik neslouží hlava ani tělo, ale zato měli alespoň štěstí, že se na ně dostalo, když se rozdělovala místa v domově pro penzisty. Oni sice nejsou zcela o samotě - mají okolo sebe další, tu více, tu méně senilní spolubydlící, ale to jim nenahradí intelektuálně naplňující rozhovor s někým, kdo je stále při smyslech, nebo ještě dokáže z paměti recitovat básně. A už vůbec to nenahradí kontakt s jejich rodinnými příslušníky, kterými byli v domově jakoby odloženi. Je smutné takto dožívat, ale vlastně se s tím nedá nic dělat. [Rakkautta & Anarkiaa 2020] ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Latinskoamerický snímek 'Tajný agent' již z principu atypické interpretace jen tak ledabyle nepůsobí jako standardní dokumentární portrét, ale jako sofistikovaná pseudodokumentární mystifikace, která nekonvenční formou rámuje bizarní příběh tajného agenta, který na zákazku soukromého detektiva provádí amatérskou špionáž v chilském domově důchodců. 'Tajný agent' má sice mnoho kontextuálních rovin - jako sugestivní reflexe každodenního života ze starobince vyniká přímo prvotřídně - ovšem do mé paměti se snímek vepsal převážně jako pitoreskní alegorie o významu samoty a stárnutí. Za mě bezesporu filmový překvápko roku..... // VERDIKT: papa Sergio do každé rodiny! // [#OSCARS2021] ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Tajný agent je vskutku netradičně pojatý dokumentární snímek, který by obstál i jako mix špionážní komedie a decentního dramatu o stáří a s ním spojenými strastmi. I když je prvotním motivem k příběhu (pokud možno nenápadná) infiltrace do domova důchodců za účelem získání informací o tamním personálu a rezidentech, tak se film zaobírá i vážnějšími tématy, které jsou stále velmi aktuální. Mnoho důchodců zažívá skličující pocit osamění, přičemž zapomínají své nejbližší a jsou odkázáni na pomoc druhých - nicméně i tak mohou být studnicí léty nastřádaných životních mouder a zkušeností, které by tak rádi předávali svým potomkům, kteří je však často vůbec nenavštěvují. Vedle této vážnější linie však snímek obsahuje nejeden humorný moment založený právě na onom stáří, čímž dává vzniknout dojemně úsměvnému příběhu ze života s jeho plusy, ale i mínusy. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Jsem na rozpacích. Chile původně film zaslalo jako svého oficiálního kandidáta na Oscara za zahraniční film, načež dostali nominaci za dokument. Tvůrci samotní byli podle svých slov také na vážkách mezi dokumentem a „normálním“ filmem a při sledování mi hlavou neustále vrtala myšlenka konceptu snímku. Starý pán je vyslán do domova důchodců, aby zde sledoval místní obyvatelku, které se ztrácí věci a je s ní údajně špatně zacházeno. Film se však zaměřuje spíše na hlavního protagonistu – tajného agenta. Celou dobu tak sledujeme, jak mluví s místními rezidenty a co se děje celé dny. Kupodivu to nebylo až tak nudné, jak to může znít, ale sledovat staré lidi poposedávající okolo je depresivní. A o tom to vlastně celé je. o smutném stáří. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Obsahuje SPOILERY... Zkraje filmu, kdyz se rozjely pohovory na misto spiona, jsem do dalsiho prubehu cekala vetsi srandu. Moje ocekavani se sice uplne nenaplnila a s pribyvajicimi minutami mi snimek pripadal smutnejsi a smutnejsi, ke konci uz takovy trochu utahany, jak se nektere motivy opakovaly a nerozvinulo se zaroven nejake vetsi "drama" (jeste ze se tvurci nerozhodli pro delsi stopaz a zvolili ji tak akorat, aby film nezabredl do nezazivna a nudy). Nemuzu ale rict, ze bych byla zklamana. Je to takovy hodne smutny i vesely snimek ze zivota, velice prirozeny, zaroven neotrely, urcite hodny zhlednuti. Hlavni hrdina-spion je takovy roztomily deda na urovni, nedivim se, ze se do nej nektere klientky domova duchodcu zamilovaly a stal se tamnim kralem. 70 %. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Sami tvůrci zpochybnili dokumentární povahu snímku při rozhovoru na filmovém festivalu Sundance a přiznali, že hlavního hrdinu obsadil štáb a následně se vymýšlely konkrétní scény. (HellFire)
  • Ředitel Domova pro seniory se o roli hlavního protagonisty dozvěděl až po skončení natáčení. (HellFire)

Reklama

Reklama