Reklama

Reklama

Malířka a zloděj

  • Norsko The Painter and the Thief (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladá česká umělkyně Barbora Kysilková žijící v Oslu je zoufalá z krádeže dvou svých obrazů. U soudu osloví jejich zloděje a poprosí jej, aby jí stál modelem pro portrét. Postupně se začne vytvářet zvláštní, těžko uvěřitelný vztah a zároveň vzniká neoddělitelné pouto, které tyto lidské bytosti spojí navždycky. Původně krátký dokument o jedné loupeži se proměnil v mnohovrstevnatý příběh o kreativním procesu, meandrech lidských vztahů, možnosti dostat druhou šanci a smyslu života jako takového. Výjimečný dokument s českou stopou, který nadchnul festivaly, kritiky i diváky po celém světě. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá konfrontácia zlodeja Karla a okradnutej umelkyne Barbory, ktorých spojil jeden zúfalý čin Karla. Kto by to bol čakal, že z toho napokon môže vzniknúť priateľstvo? Barbora sa pre Karla stala akýmsi anjelom a mal skutočne šťastie v nešťastí, že narazil na takú milú a zhovievavú bytosť. Karl bol svojim spôsobom dobrák, akurát sa dostal do akejsi špirály, odkiaľ nie a nie ujsť. Barbora sa mi zdala tak trochu naivná, a vôbec sa nečudujem, že jej priateľ na ňu žiarlil. Čo sa týka dokumentu, bolo to celkom zaujímavé, akurát si myslím, že z tohto mohli pokojne spraviť aj hraný film, keďže epická línia tu bola lepšia ako u mnohých kúskov, ktoré sa dočkali klasického filmového spracovania. 3* ()

koci 

všechny recenze uživatele

Do jaké míry se můžou sblížit česká malířka a norský kriminálník, který ukradl její drahý, velkolepý obraz... samozřejmě je to lákavý pro českýho diváka, ale atraktivní to podle mě je i pro fanoušky dokumentů a charakterových studií. Náturou bejvám skeptik a na iluze o upřímnosti doku forem mě neužije, ale jednou za čas se člověk nějaký emoci odevzdá a táhne to s ní až k titulkům i přes všchny ty střihy, hudbu a gesta a další volby - a musim říct, že když záběr po čtvrt hodině zůstal tak dlouho na Bertilově reakci, uvěřil sem mu. Smetlo mě to a po chvíli bojůvek s obezřetností, která varovala, že teď už to půjde jen pomalu z kopečka, tasil film další a další drobný překvapení v podobě informací, struktury a třeba i final shotu, takže na konci sem mohl bejt šťastnej, protože celek tý úvodní náloži dostál. Ale všechny ty kecy stranou, prostě se mi líbí, jak jsou lidi fascinující pavouci a co v nich, mezi nima, a potom zase v nich, vzniká. ()

Reklama

MFloyd 

všechny recenze uživatele

Velmi netradiční příběh. Malířka i zloděj není o krádeži, ale o nalezení vztahu dvou na první pohled úplně odlišných lidí. Zloděje je vám po chvíli líto, jelikož vidíte, že má život dost nahnutý a vlastně neví, jak se svými vnitřními démony bojovat. U malířky je to také komplikované, jen vám to film neservíruje okamžitě, ale nechá vás velmi pomalu nasávat její příběh. Závěr filmu je skvělý a vlastně až překvapivě happyendový, tedy o to dojemnější. Nicméně bych měl jedinou výtku a to pomalejší tempo i na celkem krátkou stopáž. Je tu spoustu scén, které začínaly budovat očekávání v nový zvrat/posun, po kterých přijdou scény, které jsou vyplňující, ale nijak neposunují příběh. Jsem ale s dokumentem ve výsledku víc než spokojen, protože když si ho v hlavě zpětně celý prolítnu, je mi vnitřně dobře :) ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Formálně by se snadno mohlo jednat o tradiční časosběrný dokument, v němž filmař v náhodných intervalech navštěvuje své hrdiny. Ree však má do sebraného materiálu propsal i zjevný cit pro dramatický oblouk, a tak se nebojí využít flashbacků či převyprávění týchž událostí z různých úhlů pohledu. Co se v první chvíli jeví jako nejasné a zkratkovité, se později většinou dočká smysluplného vysvětlení. Toto vyznění podtrhuje i silný konec, nabízející až nečekanou osudovost a optimismem prosycenou bázeň vůči životu. Více zde. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Kronika jednoho (zrodem) nepravděpodobného přátelství, u kterého do poslední chvíle není jasné, komu toto přátelství více prospívá, kdo z něj nemanipulativně(!) více těží, komu dává křídla - neblouzněte mi zde tedy něco o stockholmském syndromu, to fakt vypadá jinak! Nicméně, pominu-li, že mně The Painter and the Thief (2020) vrátilo víru v lidský rod (ryzímu přátelství mezi mužem a ženou a mezi příslušníky dvou národů nic nebrání, možnost druhé i třetí životní šance existuje), jedná se o výborně natočený dokument, Benjmanin Ree má fakt talent. Když si vezmeme, nakolik se mu povedlo vyhmátnout silný příběh a - neopouštěje konvence dokumentárního filmu - se formálně přiblížit standardům hraného filmu (dramatický oblouk, flashbacky, paralelní pohledy na tutéž situaci), zaslouží si pro svou tvorbu být dále sledován. A ano, přiznávám, pátou hvězdičku přihazuju za českou stopu, lhostejno, zda se Barbora Kysilková stále identifkuje jako Česka, stačí mně vědět, že z naší krajiny vycházejí talentovaní umělci, se srdcem na pravém místě! 85 % ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama