Reklama

Reklama

Lovci lanýžů

(festivalový název)
  • USA The Truffle Hunters (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bílý lanýž Alba je vzácná gastronomická lahůdka, kterou nelze nijak nahradit ani vypěstovat. Tajemství, kde tuto houbu najít, zná jen hrstka starších mužů v severní Itálii. Ti spolu se svými speciálně vycvičenými psy zachovávají tajnou kulturu a výcvik předávaný po generace. Oceňovaný dokument o lovcích lanýžů, kteří se snaží udržet poslední zbytky letitých pravidel lovu, přitom však narážejí na všehoschopné mladší konkurenty a chamtivé překupníky. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

goodnic 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to dokument, jsem se nedozvěděl skoro nic. Rozhodně žádná fakta o lanýžích, jejich sběru a obchodu s nimi. Jen útržky a náznaky ze situací, které byly inscenované pro natáčení. Stejně snobské jako kultura okolo lanýžů. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Hodinu a půl dlouhý dokument o lanýžích, ze kterého jsem chtěl utéct po cca 10 minutách. Nicméně, vydržel jsem. Z dokumentu se vlastně nic nedozvíte, snad jen to, že lovci lanýžů prodávají co najdou za směšné ceny překupníkům, kteří je pak dodávají koncovým zákazníkům za těžkou raketu. Spíš než dokument je to sociální studie lovců, pohled do jejich vztahů k partnerům a psům, natočený tak, že si tvůrci vybrali pár lovců a nechali běžet kameru, která je natáčí při jejich běžném životě. No prostě o ničem. ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

Staří i trochu mladší muži a jejich psi na lovu lanýžů...překupníci....výstava ohromného lanýže....hodnocení a porovnávání čicháním....gourmet vychutnávající každý ždibek vejce s lanýži...87 letá statná žena útočí na stejně starého drobného manžela, aby už toho nechal, ale ten miluje les v noci, když sova houká...je noc a pes pod oknem se třese radostí na pána vylézajícího tajně z okna, aby už spolu vyrazili na lov lanýžů...Milovníci lanýžů, tajemství a poezie kolem nich si přijdou na své....(Metascore 85, Hollywood Reporter 90, Variety i Guardian 80).......U mne 90%. ()

sodar 

všechny recenze uživatele

Hej, vyzerá to dobre. Ale americká produkcia je z toho cítiť. Bolo pre mňa hrozne rušivé, keď filmári kvôli dokonalému záberu naaranžovali scénu, nechali chlapov 20 minút stáť kým nespravia svetlá a potom ich odklepli, nech zaspomínajú. Väčšina rozhovorov je strašné kostrbatá, neprirodzená a umelá. Všetko kvôli dramatickejšiemu efektu ktorý by európsky filmári dosiahli aj bez toho, aby ho tam museli násilu pchať ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Znáte takové to, když 80-letý zasloužilý houbař nechce ani za nic prozradit, kam chodí na Slapech na ty krásný hříbky a raději by si své tajemství vzal do hrobu? Tak u bílého lanýže, jehož výkupní cena je v oblasti 150€ za 100g, potřebujete navíc psa, polní krumpáč a vytrvalost lézt po okolních kopcích nejlépe i v 90 letech. Nejlépe v noci, aby vám ty místečka nikdo nevyfoukl. Takové extrémní houbaření. Dokument o starých samomluvných mužích, kteří se snaží zachovat poslední zbytky starých pravidel lovu na lanýže, a narážejí při tom na všehoschopné a chamtivé mladší konkurenty a dodavatele, kteří se je snaží co nejvíce "natáhnout," aby byli později sami oškubáni dalším hlavounem v pořadí lanýžovo-dodavatelského řetězce, i mafiánské metody v podobě krádeží a otrav psů. Scenérie Severní Itálie a vtip. [Rakkautta & Anarkiaa 2020] ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení trvalo 3 roky. (Glo)

Reklama

Reklama