Reklama

Reklama

Max a rváči

  • Česko Poslední Maxův případ (více)
Ukázka z filmu 3

Obsahy(1)

Pařížský policista Max (Michel Piccoli) svoji práci bere velmi vážně. Dříve býval vyšetřujícím soudcem. Poté, co musel propustit nebezpečného zločince kvůli nedostatku důkazů, přestoupil k policii. Nyní se Max rozhodl chytit bandu lupičů při činu, a to tak, že ono přepadení nepřímo uspořádá. Za tím účelem se seznámí s tajemnou prostitutkou Lily (Romy Schneider)... (Pohrobek)

(více)

Recenze (20)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Claude, jak ty to děláš? Detektivka? Jasně - a jaká. Klasické francouzsko-italské koprodukční drama v tom tak krásném drsně realistickém stylu? Ovšem - lahoda! Především však nádherný Sautetův příběh jednoho moc zvláštního milostného vztahu, který nedošel naplnění. O tom, jak je nebezpečné zahrávat si s láskou, s chladným rozumem a o kruté relativitě, která je přece tak neúprosná. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Na pozadí zvláštního romantického příběhu se odehrává drama o kvalitní manipulaci, jejíž následky si manipulátor ponese po celý zbytek života. Půvabná Romyna je přesně tou správnou něžnou i osudovou ženou. Piccolimu sedí role mírně tajemného muže, který ji svádí. Z tohoto pohledu snímek výborně funguje a Sautet opět dokazuje své kvality coby režisér neotřelých milostných dramat. Bohužel v té zásadní dějové lince film selhává, zde již režii dochází dech a kriminální zápletku nezvládá, pro ni je třeba vystavět napětí, ne jen dodat filmu šarm. Přesto, že je snímek i díky mimořádně zdařilému obsazení velmi dobře zahrán, režie mu podkopává nohy natolik, že se stává lehce nadprůměrným. Scénář je však příliš sofistikovaný, abych ho mohla jen tak zahodit mezi průměrné práce. Škoda, ale nejslabším článkem tohoto filmu se bohužel stal režisér, ale díky ostatním jmenovaným aspektům jsem nucena nadhodnotit, byť reálně je skutečně ten film na tři hvězdy. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Byli kdysi dva soudci kolegové. Jenomže po jisté zkušenosti každého z nich se jeden dal do cizinecké legie, která ho brzy omrzela, a druhý zase na policii, v rámci níž ho každodenní rutina nedokázala uspokojit. Tak se zrovna po 10ti letech náhodou znovu sešli a nepochybujte o tom, že jich osud svede na společné místo ještě několikrát... Romy Schneiderová coby tajemná kráska plná šarmu i nemravného počínání, se střídavě pohybuje mezi dvěma muži: bezvýznamný zaháleč Bernard Fersson, dávající dohromady partu k novým kšeftům, verzus elegantně uhlazený polda v kloboučku Michel Piccoli s velmi neobvyklým "dokonalým" plánem na to, jak si ve své kariéře povýšit. Jenomže je ještě vůbec dopadení delikventů skloubené s vyprovokováním zločinu ze strany policie stále vyšetřovacím postupem? Nebo už se taky stává do jisté míry nebezpečným zločinem? Nebezpečným, to protože jak je známo, jeden zločin plodí nejednou zločin další... Zase jedna excelentní francouzská kriminálka ze 70. let, která si vystačí s jedinou akční scénou a pohybuje se po většinu v rovině osobitého konverzačního dramatu, působila na mne dlouhou dobou jako zábavný film s dobrým obsazením. Už jsem se usmál po očekáváném dopadení pachatele a vstal, že už asi přišel konec, když tu náhle v posledních minutách přišel další zvrat a s ním slušný šok... uff, takové vyvrcholení bych nečekal. A protože nerad bych ho prozrazoval, tak končím. 95% ()

classic 

všechny recenze uživatele

Ďalší kriminálny počin, ktorý ma chcel znovu „nachytať na hruškách”, no našťastie sa mu to zase nepodarilo, nakoľko som dostatočným spôsobom prekukol tento, vskutku dosť naivný, a k tomu i príliš prekombinovaný scenár, zároveň, čo som skrátka nemohol vôbec preglgnúť, keďže to tak okato bilo do očí! • Samotný názov tohto filmu, čiže Max a predajcovia šrotu, úplne presne vystihoval to, čomu sa bude zväčša venovať toto kinematografické dielo s Michelom Piccolim a Romy Schneiderovou v hlavných úlohách, pričom túto známu dvojicu, by som ešte veľmi rád doplnil i o ďalšiu, a to konkrétne naprosto kľúčovú postavu, trebárs ju môžeme kľudne považovať za akéhosi antagonistu, pretože oproti titulnej postave, Maxovi, policajtovi, síce zatiaľ ešte nestojí na opačnej strane barikády, ale niekdajší sudca, no momentálne teraz iba akýsi mimoriadne ("neúspešný") poliš, robí všetko preto, aby sa tam jeho dávny priateľ Abel Maresco v podaní Bernarda Fressona, spolu s jeho kumpánmi, proste čochvíľa ocitol, a o tom je v podstate celá táto nesúrodá, kriminálna dráma od Claudeho Sauteta, ktorý mi opätovne nedal na výber v tom, ako sa celkovo zachovám k jeho filmu, ako k celku s určitým obsahom neuveriteľných klišé: A) Protagonista nie je schopný pochytať väčšie ryby, a tak sa tým pádom zameriava iba na tie menšie, aby si tým (vy)kompenzoval svoju neschopnosť v tom, že potrebuje nájsť nejakých, obetných baránkov? B). V poriadku, zápletka uzrela svetlo sveta aj v takej podobe, v akej sa vlastne zvyčajne po celý čas nachádzala, no absolútne nikoho nenapadlo preveriť toho „bankára”, čo je teda fakticky zač, vrátane ani samotného Abela, ktorý sa len neustále spoliehal na informácie od svojej priateľky/prostitútky Lily Ackermannovej, ktorá stále kamsi chodila na výzvedy? C) A povedzme nakoniec, čo ešte ten záver? Myslím tým tú zlomovú pasáž, ktorá sa postarala o nevídaný úkaz, tak to pre mňa znamenalo snáď definitívne zlomenie palice nad celým doterajším dianím. • Čím viacej špekuloval na poli obsahu, tým to bolo vari asi čoraz rozporuplnejšie - CT. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ani tak nejde o kriminálku, skôr drámu s kriminálnou zápletkou. Maxov dômyselný plán na dochytenie bandy gaunerov dostane vážne trhliny. Nie nadarmo sa hovorí, za všetkým hľadaj ženu. Konverzačná dráma vyžaduje trpezlivosť diváka, príbeh má dokonale vykreslené vzťahy a motívy. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Zřejmě sen každého policajta - když banda jede přesně podle not, které sám vymýšlí a přímo bandě předává, aby pak celou povedenou partičku pěkně při činu sebral jako spadané švestky. Bohužel se do dobře vymyšleného plánu vloudila citová náklonost policisty Maxe k prostituce Lily. Aby ji ochránil před vyšetřujícím inspektorem Rosinskym, dopustí se zoufalého činu. Michel Piccoli podal mimořádný, strhující výkon, a proto hvězdičkami opravdu šetřit nebudu. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Psychologická studie bývalého soudce, který je přesvědčený, že jako policista bude moci se zločinem lépe bojovat. Jeho povolání se mu stává obsesí a za svým cílem jde tvrdě a bez skrupulí. Seznámí se tak s prostitutkou napojenou na podsvětí a její manipulací chce docílit dopadení zločinců. Setkání s Lily (Romy Schneider) se mu stane, jak asi tušíte, osudným._____ Inteligentně konstruované kriminální drama je brilantně zahrané, Piccoli předvádí civilní herectví, které je extrémně minimalistické a zároveň strhující, Romyna si roli zkažené holky užívá, ale zároveň platí že role lascivní lehké ženy kterou to baví, je zahrána decentně a přesně. Chyby se hledají opravdu těžce, když i zfilmování jednotlivých scén je provedeno naprosto suveréně. Potemnělé uličky, pochybná bistra, kavárny, policajt v klobouku a plášti, tohle je neo-noir francouzské školy… ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně natočené kriminální drama o Maxovi a jeho posedlosti prací, zřejmě udělá cokoli, jen aby dosáhl svého a dostal grázlíky do kriminálu aneb příběh o muži s plánem.. Romy Schneiderová si v tomto snímku střihla pouliční šlápotku, ovšem nutno dodat, že s takovou grácií, až z toho jedné spadla brada.. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Překrásně nasnímané, překrásné barevné akcenty, super hudba staré školy! Co se týče příběhu, souhlas s uživatelem ilclassico. Tam něco chybí: jsme bohužel zvyklí na anglo-americké detektivky s mnohapatrovými motivacemi. Nicméně zlomená Romy trpící jak kůň a Michel jen krůček od šílenství, co chtít víc... – ve světové kinematografii o ne-první lásce stěží najdete ikoničtější film. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Echm, tak banda zločinců tady vypadá spíše směsně a nápad vykrást banku bych jim asi nevěřil. Naštěstí hlavní pozornost je věnována tajemnému policistovi Maxovi (ve stylovém minimalistickém podání Michela Piccoliho), zahadné prostitutce Lile v podmanivém podání legendární Romy Schneiderové a jejich neobvyklému nesourodému vztahu, do kterého se Max dostane, aby navedl zločince, kterým je Lily blízká k případné první velké akci a chytl je při činu. Unikátní metoda a námět přinese nejeden pozoruhodný motiv jako kam až může člověka dohnat touha po úspěchu a náhlá neočekáváná láska, což zaujme.Společně scény Maxe a Lily byly pro mě určitě nejlepší z celého filmu a mezi Piccolim a Romy to tedy velmi zajímavě tajemně jiskřilo. Trochu škoda, že nebylo do děje více zakomponováno další morální dilema, že vedoucí bandy je Maxův bývalý příběh a Lilyn současný partner. Jinak dobrý příběh s pozoruhodným vnitřním napětím, hlavní dvojící a závěrem. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Praveze nie priemerna kriminalka, suverenne tu vladne Michel Piccoli /Pohrdani 1963, Zlocin v Expresu, Nenapadny Puvab Burzoazie/- byvaly sudca, teraz pracuje u policie, ma na praci klasicku policajnu robotu - a o tomto je cely film. Kvalitne casto odborne dialogy, slusne kulisy, tempo na urovni, no nuda u mna nehrozila, fakt som hltal kazdu minutu perfektneho filmu ...... jeden z najlepsich filmov rezisera Sauteta . 89 % ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

I do toho nejlépe propracovaného plánu se může vloudit chybka. Lidé nejsou stroje, ale podléhají citům a mají svědomí. I když je to občas zavede na kraj propasti...Mimochodem, dnes by taková jasná provokace byla asi těžko obhajitelná, ale jsme na počátku sedmdesátek! ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Myslím,že tahle krimi je tu příliš nadhodnocená. Neříkám, že je špatná, ale to co předvedl Max hraničí s policejní provokací a žádný soud by to neuznal. Je to tak postup policisty, který už neví kudy kam, jen aby zničil bandu lupičů, kterou vlastně sám pomohl vytvořit. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Luxusni krimi (a ja si dovolim tvrdit, ze jde o neonoir - posudte sami) se superkrasnou Romy, vytecnym Piccolim, napinavym dejem a necekane tvrdym zaverem. Poslednich 5 minut, to mi fakt prebehl mraz po zadech. Zvlastni tempo, dobra hudba, vytecna rezie i kamera. Plne hodnoceni naprosto opravnene. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Jak dopadnout bandu zlodějíčků při něčem větším? Vnuknout jim myšlenku, že na velkou akci mají. Ještě je potřeba seznámit se s přítelkyní jednoho z nich... Max to má dobře vymyšlené, všechno vychází podle plánu... nebo vlastně nevychází? Skvělé kriminální drama s propracovanými charaktery postav. Tak jak to Claude Sautet uměl. Michel Piccoli a Romy Schneider ve své vrcholné formě. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Skoro do konce jsem měl pocit, že se jedná jen o průměrnou kriminálku. Ale pointa mne přesvědčila. Chladný policajt, který vyprovokuje partu bezvýznamných zlodějíčků k "větší" práci se sám chytí.... ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

1971: kouří policajti, kouří zločinci, kouří v práci, v autě, v bance, doma, v kuchyni i v posteli. Dokoce trumpetista kouří při hraní na trubku. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

V Paříži řádí banda(y) profesionálů, vedená známým šéfem, kteří přepadávají banky, ale policie je na ně krátká. Proto navedou jinou partu drobných šmelinářů, kteří by na to nikdy nepřišli, aby vykradli banku, a mohli je tak chytit při činu. Takže nakonec zavřeli drobné zlodějíčky, kteří by to asi nikdy neudělali, a banda(y) profesionálů vykrádají banky vesele dál. To má být vtip? Vždyť ten příběh postrádá logiku. Nemám rád, když to scénárista s divákem nemyslí vážně. V rámci žánru za 3. ()

Veber 

všechny recenze uživatele

Závěr příjemně překvapil. Každý musí nést následky za svá rozhodnutí a činy... Plný počet nedávám, protože mi to místy připadalo trochu "přitažené za vlasy". ()

charles3 

všechny recenze uživatele

Neobvyklá a velmi zajímavá kriminálka, zásadně odlišná od dalších soudobých, ve kterých hráli policajty Belmondo, Delon či Ventura. Piccoliho ledově klidný bývalý soudce je nejednoznačnou postavou, která by se ovšem mohla klidně zařadit mezi ikony francouzského filmu. Příjemně překvapila i Romy Schneiderová v neobvyklé roli lepší prostitutky a další známí herci jako Périer, Fresson či Léotard. Vydařený je také minimalistický hudební doprovod P.Sardeho (jedna z jeho prvních prací pro film). Škoda, že se k nám toto dílo dostává teprve 50 let od svého vzniku, o to více je ovšem třeba ocenit jeho opožděné zpřístupnění (nyní na Netflixu). ()

Reklama

Reklama