Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nikola Tesla se narodil v roce 1856 v dnešním Chorvatsku. Byl to předčasně vyspělý samotář s nadáním na jazyky a matematiku. Studoval strojírenství v Praze, ale studium nedokončil. V roce 1884 odjíždí do USA a setkává se s vynálezcem a podnikatelem, Thomasem A. Edisonem, jedním z nejúspěšnějších mužů své doby. Získá zaměstnání v jeho strojírně. Objeví princip střídavého proudu, svůj první revoluční vynález. Chce s Edisonem spolupracovat, ale ten nemá zájem. Edison tvrdí, že střídavý proud je ztráta času, nepraktický a smrtící a nemá budoucnost. Tesla si založí firmu Tesla Lighting, ale trápí ho nedostatek financí. Jeho partneři ho podvedou a Tesla skončí u kopání výkopů. Později najde sponzory, kteří mu zařídí laboratoř. Jeho motor oceňují, protože nemá srovnání. Nový systém elektrické transformace a distribuce energie pomocí střídavých proudů Tesla předvede na přednášce. Setká se na ní s vynálezcem a obchodníkem George Westinghousem. Ten projeví o motor zájem a koupí jeho patenty. V roce 1888 se Tesla stěhuje do Pittsburgu, kde dohlíží na výrobu. Bohatne, ale zároveň se rozhoří válka mezi zastánci stejnosměrného a střídavého proudu. Tesla potkává Anne Morganovou, dceru J. P. Morgana, jednoho z nejbohatších mužů na světě. Morgan podporuje Edisonův podnik General Electric. Anne Teslu přitahuje, ale on má oči jen pro svou práci. Nechce se ničím jiným rozptylovat. Stejně dopadne i slavná Sarah Bernhardtová, které se Tesla také líbí. V roce 1893 na Světové výstavě v Chicagu slaví úspěch Pavilón světla, do něhož dodali osvětlení Tesla s Westinghousem. Edison mezitím fúzuje s dalšími firmami a Westinghouse se ocitne v úzkých. Nemůže Teslovi platit tolik, kolik požaduje. Poté Tesla zkonstruuje pro niagarskou elektrárnu úplně nové stroje, obrovské generátory, transformátory, motory, elektrické vedení a turbíny. V roce 1899 se rozhodne odjet do Colorada, kde provádí tajné pokusy s bezdrátovým přenosem elektrické energie. S výsledky přijde za Morganem, který ho financuje. Teslu zklame, když se dozví, že italský vynálezce a fyzik Guglielmo Marconi prezentoval svůj vynález signálu vzduchem a při tom použil Teslovy patenty. Tesla nechápal drsný svět obchodu a zisku. Pro svou věž na bezdrátovou distribuci elektřiny na velké vzdálenosti, která se stavěla v roce 1901 na Long Islandu, potřeboval víc financí. Morgan však nebyl s výsledky spokojen a přestal Teslu podporovat. V dalších letech se Tesla věnoval v ústraní spíše svým futuristickým vizím. Přežil Edisona, Westinghouse, Bernhardtovou i Morgana. Zemřel v osamění v hotelu New Yorker v lednu 1943 ve věku 87 let. Byl nemajetný, ale nebyl zapomenut. Vždy se díval do budoucnosti. Možná, že svět, v němž žijeme, je sen, který si Tesla vysnil jako první. (TV Prima)

(více)

Recenze (54)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Střídavý proud je ztráta času. Nepraktický a smrtící. Nemá budoucnost." Nikola Tesla je záhadnou figurou, kolem níž lítá vzduchem nejeden mýtus a já jsem se těšil, že se dozvím cosi tajemnýho. A možná tam i něco tajemnýho bylo, ale bylo to celý takový divný, takže jsem si toho nevšiml. Nudil jsem se a nebylo to proto, že bych neovládal fyzikální zákony. V těch jsem dost pevnej v kramflecích a pokud by Tesla potřeboval poradit, tak mu je vysvětlím a budu s ním mít trpělivost. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Hawke jako podivínský vynálezce stojí za to vidět (+ pro mě radost MacLachlan jako Edison) a nuda rozhodně nebyla, nicméně je to podobně neúplný a s otazníkem dojem jako nedávný bio Capone. Když už tak prodloužit, doplnit a vzít s větší parádou. Než film co si najde pár fanoušků a jinak totál vyšumí... "Maybe the world we are living in is a dream that Tesla dreamed first..." (z dokumentů například) ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Chválím štáb, že se vrátili v čase, aby tenhle paskvil natočili, ale příště by si mohli zkontrolovat, zda nemají zamlženou kameru. Blbcí. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď točím film o géniovi, tak my mal byť oslavou jeho génia a nejakým pokusom o art na nejakej divnej filozofickej báze. Pritom Tesla si zaslúži naozaj veľký film, pretože v 20. storočí asi väčšia kapacita nežila a s kľudným svedomím môžeme povedať, že bez problémov strčí do vrecka Einsteina aj Edisona, hoci tí sú popularitou vysoko nad ním. Lenže namiesto využitia bohatého a plodného života a jeho stvárnenia do veľkolepej podoby sme dostali len Ethana Hawkea hovoriaceho záhadným hlasom väčšinou so zvrašteným čelom, ktorý sa tu i tam pozerá zamyslene von oknom do diaľav, aby zas niečo umelecky predniesol. Keby že neviete, o koho živote film je, mohli by ste si až pomyslieť, že ide snáď o nejakého prekliateho básnika. Na konci si vlastne uvedomíte, že ste videli životopisný film, ale o živote ani diele tohto človeka ste sa nedozvedeli takmer nič. Paradoxne sa viac dozviete práve o tom Edisonovi. Záver s falošne spievajúcim Teslom bol už len vrcholom tejto pokrivenej karikatúry. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Byl jsem předpřipraven shlédnutím o Teslovi dokument. Takže mi tento nezávislý temný postmoderní styl nevadil. Tesla je zde melancholický normálu se vymykající génius, Je nahlížený netradičním pohledem. Dalšími tématy jsou kapitalismus nebo sláva. Děj se odehrává v interiérech. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pietní nuda s náběhy na dokudrama. Film klidně mohli vytvořit v Československu v roce 1952. 1) Když si přečtete Obsah TV Prima, víte vše, co potřebujete a nemusíte na film vůbec koukat. Není už proč._____ 2) Výstižný koment: Arsenal83*. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Celkem netradičně pojatý životopisný snímek, který má svoje klady i zápory, ale zasekl se někde na půli cesty. Lehce rozčarovaná jsem zejména z použití moderní populární hudby, která se do období, v němž Nikola Tesla žil, absolutně nehodí. Tedy především v závěru filmu, kdy se Ethan Hawke pokouší o zpěv jako nějaká rocková hvězda. To už vážně bylo přes čáru. Naopak největší hodnotu tohoto podivného dílka vidím v poukázání na obecně platnou skutečnost, že výjimečné osobnosti historie často strávili poslední léta života v chudobě a osamocení, pokud nepřijali za svou myšlenku pořádně se na nadání, co jim bylo dáno do vínku, finančně napakovat. Thomas Alva Edison byl v tomto ohledu asi pěkný zmetek a Nikola Tesla zase věčný snílek, tím pádem vlastně tak trochu pitomec. Je to fakt hnus, jak ten náš svět funguje. (55%) ()

majo0007 odpad!

všechny recenze uživatele

Akonáhle sa po štvrťhodine vo filme objavila pipina (v dobových šatách!) googliaca po Teslovi v notebooku, vypínal som. Panebože, s jakú kokotinu ma zase trestáš! ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Film divný tak, ako bol samotný Tesla. Nečakajte životopis, skor plejádu jeho pádov a vzostupov. Hawka mám rád a tu sa celkom hodil, aj keď hrať nemal veľmi čo. Inak pozeratelné, ale nizkorozpočtové. 3 z 5 ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Niekedy až bizardné, poväčšine však rozpačité stvárnenie života Teslu. Vlastne, keď tak spätne na tým premýšlam neviem či som sa dozvedel aj niečo nové o jeho živote. A tak snímok, ktorý mal byť oslavou Teslu je iba jeho malovravným fragmentom. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

První jsem chtěl dát 3*, ale jakmile v závěru nastoupil zpívající Tesla u mikrofonu, jak někde na castingu v Superstar, tak jsem musel jít o hvězdu dolu. Dost divná byla také Teslova manželka v jednu dobu sedící normálně vedle něj, aby z ní v dalším okamžiku byla vypravěčka sedící u notebook a zadávala do googlu počet odkazů na Teslu. Škoda dobrého hereckého obsazení, které se úplně ztratí v někdy extrémně viditelně laciném provedení a podivných tvůrčích rozhodnutí. ()

Metal Lord 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem se na Teslu docela těšil, byl jsem ve výsledku dost zklamán. Očekával jsem výborně zpracovaný a obsáhlý životopis o jednom z průkopníků své doby....ale nakonec jsem dostal zmatečnou patlaninu, kterou bohužel nezachránil ani parádní výkon Ethana Hawka. Celý zážitek mi kazil dojem, že nejde ani tolik o film, jako spíš o dokument, kdy do toho neustále kafrala vypravečka v podání dcery jednoho z dobových magnátů. A korunu tomu nasadila jakási snaha o propojení s modernou (odkazování na vyhledávání na Googlu, taneční hudba, Edison hrající si se smartphonem...). Díky, ale víckrát už tohle asi ne. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Nikola Tesla - velikán mezi nadčasovýma objevama, génius, fyzik, kterýmu dneska vděčíme za kde co. A my dostaneme pseudo dokument / film, kterej z něho dělá spíš zoufalce, chudáka a neschopnýho člověka. Takhle to pro mě vyznělo, rozhodně to nebyla nějaká "oslava" jeho vynálezů. A i když se v závěru svýho života dostal do dluhů a stáhl se do ústraní, nechci zrovna tohle vidět jako stěžejní linku filmu. Navíc forma vyprávění, kdy nám "strašně chytrá" mladá dáma hledá na notebooku v dobových šatech (ano, čtete to správně) informace a něco nám k tomu vykládá, plus zrovna ona je jediná, která má pro jeho myšlenkový pochody pochopení, to byla pro mě zbytečnost, kde vynecháním tohoto obsahu bych radši upřednostnil to, co vymyslel, postavila vybudoval. Škoda přeškoda, téma je to výborný, ale tady se to nepotkalo. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Tak sem si říkal, že se podívám na film o jednom velikánovi lidských dějin...kouknu na film pojednávající o jeho jedinečnosti, vynalézavosti, genialitě a jeho přínosu lidstvu... Nic takového se ve filmu nedozvíte...nic o vynálezech tohoto jedinečného člověka, nic o tom, co ho vedlo nebo inspirovalo, jaký byl jeho přínos... E. Hawke jen sype moudra přidušeným hlasem a jeho postava evokuje vše kromě toho, že vás zaujme... Smutná podívaná tento film... ()

Fary 

všechny recenze uživatele

Nevím, na čem tvůrci tohohle filmu jeli, ale muselo to být slušné psycho. Navzdory všemu jsem to dokoukal a musím říct, že z toho mám spíš smíšené pocity. Je to škoda, protože Hawke mi do té role jinak seděl dobře. ()

Reklama

Reklama