Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Advokát se ocitá před téměř neřešitelným úkolem: určit, jak odškodnit rodiny, které po útocích z 11. září 2001 utrpěly nevyčíslitelné ztráty. A dostane velkou lekci z empatie. (Netflix)

Recenze (46)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Michael Keaton se díky filmům Tima Burtona Beetlejuice, Batman a Batman navždy stal velmi vyhledávaným hercem, v jeho kariéře ovšem přišla doba úpadku, kterou v podstatě zpečetil propadák Jack Frost. Do širší pozornosti ho až v roce 2014 vrátil snímek Birdman, následně se poté Keaton objevil i ve Spotlightu, Spider-Manovi: Homecoming, Chicagském tribunálu a již příští rok se vrátí do role Batmana v sólovce Flashe. Keaton ovšem kromě blockbusterů (jako byl nedávný The Protégé) nadále ztvárňuje i vážnější a civilnější role. Právě jako v případě snímku Worth/Jaká je cena života.   Hlavní myšlenka filmu je v podstatě o ceně lidského života. Kenneth Feinberg měl po 11. září hodně práce, kdy musel přijít s odškodněním pro rodiny, které ten tragický den přišli o hodně. Film Sary Colangelo rozhodně není špatný. Keaton ve filmu podává další silný výkon, v menší roli též stojí za zmínku Stanley Tucci, herecká chemie mezi Keatonem a Tuccim je naprosto skvělá. Film má rozhodně zajímavou zápletku a Colangelo se ukáže jako velmi slušná režisérka, která sem tam dokáže přijít se zajímavým tvůrčím nápadem. Jaká je cena života je rozhodně zajímavý film, bohužel ovšem vše není tak dokonalé.   Jaká je cena života toho chce ve finále říct hrozně moc a nedbá kvůli tomu pozornost na podstatné věci jako jsou například nějaké funkční emoce. Jaká je cena života dojme maximálně v momentě, kdy si divák připomene, že jde o film dle skutečných událostí a ne kvůli tomu, že by film samotný dokázal ty emoce skutečně prodat. Samotná látka určitě měla potenciál, na papíře to zní jako citlivý lidský příběh s potenciálem na nějaké ty filmové ocenění a skutečně má ten film dost dobrých aspektů. Jenže ty samotné ve finále nestačí.   Z filmu by se mohlo snadno vyvodit, že samotný scénář Maxe Borensteina chvílemi vlastně sám neví o čem chce vyprávět. Jestli chce být čistě filmem o Feinbergovi či pouze o tom, že lidé po 11. září trpí. V jistých momentech to zase působí tím dojmem, že si film sám není jistý jak chce vyobrazit Feinberga. V jistých momentech může Feinberg působit jako empatický člověk, v jistých momentech zase přesně naopak. Jaká je cena života je přesně ten typ filmu, kde se tvůrci očividně snaží celé téma nezpracovat dvakrát kontroverzně a jít pořádně pod kůži. Jde přesně o ten typ filmu, kde diváka může zamrzet, že radši nevznikl dokument, který by realizoval Michael Moore nebo podobně šikovný dokumentarista, který by se toho skutečně nebál a tohle téma by se snažil prozkoumat hlouběji a upřímněji.   Dobří herci, schopná režisérka a silné téma, které není zpracované tím nejideálnějším způsobem. Jaká je cena života dokáže alespoň nabídnout zajímavé prozkoumání amerického justičního systému, jinak se ovšem očividně snaží být nekontroverzní a bezpečná, což je zrovna u tohohle tématu více než škoda. Přesto je to ovšem neurážející podívaná, které své řemeslné kvality rozhodně má. V součtu ovšem bude z Jaká je cena života v této podobě oscarové želízko vážně těžko....... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přesně to klasické americké téma, byť téma 11. září zasahuje svým důsledkem takřka do celého světa. Dvě hodiny tu ale sledujete Michaela Keatona, který je sice, coby právník, hodně dobrý, ale setkává se tu se situacemi, které jsou spíš amerického charakteru. A navíc se příběh tak strašně vleče, že jedinou vypovídající hodnotu má akorát pár dialogů, které Vám ukáží, že na 11. září se dá nahlížet i jinak, než jak na ně běžný nezúčastněný člověk nahlíží. O závěru nebudu snad ani mluvit. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborný Tucci, výborný Keaton. Pomalá až filozofická dráma o tom, koľko si zaslúžia pozostalí po obetiach 11. septembra. Také americké problémy. Sami dovolia nešťastie, nepriznajú zodpovednosť, a potom idú odškodňovať. Ale vlastne prečo? A koľko má kto dostať. Len manželi, manželky, deti, alebo dáme peniaze aj partnerom? Celkovo mi to prišlo ako dobrý film, ktorý sa snaží tlačiť tú emotívnu stránku spojenú s obeťami a pozostalými, ale zároveň poukazuje, že všetko sa v Amerike rieši cez peniaze. Akoby nielen životy, ale aj smútok mal nejakú konkrétnu cenu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Silné téma, skvělý Keaton, slabé zpracování. Film, který nijak neurazí, ale nedokáže strhnout tak, jak by si dané téma zasloužilo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to důležitý příběh k vyprávění? má cenu tomu věnovat čas? Ano. Je důležitá souhra mezi právníky a obětmi, která vytváří synergii a vede k vrcholu snímku. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taký informatívny film o americkej tradícii žalovať každého za všetko. Za akúkoľvek príčinu úmrtia. Či už sa v práci pošmyknete na banánovej šupke alebo sa 11.9.  nachádzate v dvojičkách, ktoré si nejakí fanatici pomýlili s letiskom. No a USA vláda sa tentoraz snaží zachrániť letecké spoločnosti vytvorením odškodňovacieho fondu. Lenže jak vypočítať hodnotu života? To dá hlavnému hrdinovi riadne zabrať a pri svojej ceste zistí, že tu ide v prvom rade o jednotlivé životy ako prachy. Snaha odškodniť obete nejakej katastrofy je chvályhodná, ale že sa to v USA deje hlavne zo strachu zo žaloby, vyvoláva pachuť nad USA systémom. Aspoňže tentokrát to akotak dopadlo. Film ťahá skvelý Keaton a Tucci, ktorý tu má menší priestor. Oscarový potenciál v tom ale nevidím. Na to je to príliš divne pojatá téma. 6/10. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Vysoko oceňujem hlavnú myšlienku filmu - vyčíslenie hodnoty ľudského života. Ako to niekto dokáže podľa nejakého vzorca presne vyčísliť, podľa toho, aké mal výnosné zamestnanie, či bol ženatý, či mal deti, ale aj či mal hypotéku alebo poistku... Zaujímalo by ma, na koľko by bol podľa tohto vzorca vyčíslený môj život... Je to niečo, čo stojí za zamyslenie. Škoda, že film túto myšlienku naplno nevyužil a nedokázal to podať zaujímavejšie. Vpodstate sa sústreďuje len na výpovede pozostalých obetí, ktoré sú tiež silné, no na hraný film to je málo, skôr by sa to hodilo do dokumentu. Film mal dosť hluchých a nudných miest a nedokázali to vytrhnúť ani Keaton s Tuccim. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Po teroristickém útoku 11. září 2001 je zřízen fond, který má vyplatit oběti, aby nepodávaly žaloby a nezruinovaly tak USA. Úkolem je pověřen zkušený advokát v podání Michaela Keatona. Ten, zpočátku chladnokrevný jako typický pojišťovák, postupně poznává hloubku celého problému a seznamuje se s jednotlivými případy tragédií. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

není to sice klasické právnicko-soudní procedurální drama,ale nemá k nim zas tak daleko a já mám tenhle druh filmů rád a i v tomhle případě sem se dobře bavil (pokud se to slovo dá použít u něčeho podobného) celou dobu.Worth krom dobrých herců (Keaton je prostě borec) přichází se zajímavou a za mě těžkou otázkou jaká je cena lidského života.Samozřejmě je tu možnost brát vše dle současné pozice a platu,ale co ty neměřitelné ukazatele?Samozřejmě odpověď se tu nedozvíme,nicméně bylo zajímavé sledovat s čím vším se tým okolo fondu musel potýkat.A to i přesto,že americká nátura soudit se s kýmkoliv pro cokoliv je nám tady až na výjimky cizí...80% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film, u ktorého by som vyzdvihol najmä ten filozofický rozmer, vďaka ktorému je tento príbeh o to viac adresnejší a pozoruhodnejší. Filozofická otázka "Akú cenu má život?" sa tu nesie prakticky celým filmom, a hľadanie odpovede je viac než ťažké. Tejto advokátskej kancelárii, ktorá dostala za úlohu vyčísliť hodnotu životov, rozhodne nezávidím. Vytvoriť vzorec, ktorý určí kategórie a hranice odškodnenia, v takejto otázke, to pôsobí možno ako hyenizmus, ale na druhú stranu, lepšie ako keby pozostalí nedostali nič. Ale chápem, v tejto situácii sa zdá byť všetko bezcenné... Čo sa týka filmu, bolo to emocionálne vypäté, ale žiadna citová vydieračka. Takže podľa mňa vcelku vydarené a najmä pútavé. Herecké obsadenie výborné, dialógy kvalitné, príbeh silný, akurát miestami sa mi to zdalo až príliš zamotané v tej vetve o hasičovej rodine (jednej aj druhej). Ale beriem, že aj toto bolo treba k dramatizácii príbehu. Každopádne, zaslúžené 4*. Btw. To by bola zaujímavá filozofická úloha aj napr. na stredných alebo vysokých školách - Akú cenu má ľudský život? ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Aj keď sa film doslova zaoberá ohromujúcou otázkou, akú hodnotu má život? Je to presnejšie o cene výpočtu takého kľúčového dotazu. 6/10 ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Uctivý film ke vzpomínce dvacet let staré události, která pohnula nejen světem, ale silně samozřejmě taky životy konkrétních lidí a jejich pozůstalých. Worth přináší nula invence, zato spolehlivě výrazný výkon Michaela Keatona a scénář, který nenadchne ani neurazí. Je to pěkný památník od Netflixu, na němž mě vlastně nejvíce překvapil až výčet těch fondů na konci filmu. Oscar z toho nekouká, film na jeden večer je to dobrý, v několika málo momentech i dojemný. Škoda že ten kalkul, že to dojemné být má, z toho čouhá až příliš okatě. Ale natočené je to jinak hodně dobře, dvě hodiny utekly jako voda. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Někdy není co říct.“ Ak sa rozhodnete pre nejaký film, mali by ste sa do pozerania pustiť bez predsudkov. To je pri udalostiach o 11. septembri ťažké. Dobre zvládnuté hlavné postavy a uveriteľný príbeh. Mohlo to takto prebiehať. Horšie je, že pre nás je celý americký súdny systém a ochota ľudí súdiť sa o čokoľvek – cudzí a nepochopiteľný ľudský prvok. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6/10). Datum 11. září si pamatují všichni lidé na světe. O této hrůzné události bylo natočeno nespočet dokumentů a filmů. I po tak dlouhé době toto téma v lidech pořád silně rezonuje. Nejsilnější na celé události je to, že každý jediný člověk má svůj příběh, který chce odvyprávět a je unikátní. Právě příběhy a osudy obětí a jejich pozůstalých byly hlavním pilířem stavby scénáře k tomuto filmu. Michael Keaton se hodí na tyhle byrokratické role a je v nich vždycky nanejvýš přesný. Stanley Tucci tady zase hraje zlomeného muže, který vzal spravedlnost do svých rukou a podařilo se mu získat si srdce lidí. Worth je krásným snímkem o ošklivém tématu, který dokáže diváka dostat hlavně díky výpovědi pozůstalých a jejich emocí. Jejich příběhy rvou vaše srdce na kusy a si uvědomujete křehkost lidského života. O této události bylo natočeno hrozně moc filmů, ale pořád se najde film, který dokáže prodat i ten svůj příběh a poselství. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ozaj aká? Dá sa vyčísliť? Podľa vyžitého Batmana áno, cez vzorec, čísla, tabuľky, exaktne. Podľa Tucciho to ale také jednoduché nebude, preto tam treba pridať faktor emócie a sme tam. V začarovanom kruhu, kde sa nedá vyhovieť všetkým, ale všetci niečo chcú. Sledujeme príbeh kompenzačného fondu pre obete 11.septembra. Alebo sledujeme skôr boj s veterným mlynom, chamtivosťou a uplakanými príbehmi o tom, kde, kto, kedy a ako zomrel? Neni to ľahký film k pohodovému váľaniu sa na gauči, skôr je to taká ukecaná dráma ale s veľmi zaujímavým presahom. 3 z 5 ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(12/2022) / Dobrý materiál bez potrebnej, hlavne emocionálnej kvality. Toto sa malo dostať do rúk napríklad Clintovi Eastwoodovi, škoda. Michael Keaton znovu na jednotku, myslím, že značne potiahol celý film. Inak sa jedná o ničím nerušenú konverzačku, ktorej zúfalo chýbajú momenty. (6/10) ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Jaká je cena života se zabývá velice silným a výrazným tématem, které šlo zpracovat mnoha způsoby, tvůrci této podívané si ale vybrali snad tu nejnudnější a nejnezajímavější cestu, jak jí potenciálnímu filmovému publiku podat, a to vyloženě nezáživně a hlavně opravdu chladně a odtažitě, což je ale snad až neuvěřitelné, že se jim to vůbec i podařilo, jelikož nabízená látka je k tomu prakticky předurčena. Z této události měli prostě vytřískat tolik emocí, že by jednomu kapesníky nestačily, leč ani zdaleka tomu tak není a divák je zde tudíž prakticky jen svědkem dvouhodinového sledu zcela nefunkčních dramatických scén a nedynamicky poskládaných faktů, které toho řekli moc ale zároveň i nic, jinými slovy, divák ze všech těch dialogů sice pochopí zásadní okolnosti a body řešení dané situace, ale jen velmi povrchově, bez hloubky a bez nebezpečí, že by se v tom mohl tvůrcům někdo rejpat. Pokusy o vložené minipříběhy několika pozůstalých by pak jako jisté oživení mohlo na první pohled vypadat dobře, ale i veškeré ony jejich výpovědi nepůsobí úplně přesvědčivě a především ty scény tam vypadají jakoby násilně našroubované a tudíž také zcela bez tíženého efektu. Celému filmu, přestože tam hra o čas hraje ústřední roli, pak chybí jakákoliv gradace, a to především v závěru, a důsledkem toho i pointa není nikterak uspokojivá, respektive lépe vystihující by bylo konstatovat, že ona pointa působí jako výstřel do prázdna slepými náboji. Co se jinak obsazení týče, zúčastnění herci si své odehráli, ale hitparáda to není, a to i díky nevýrazným postavám, kterých bylo hodně, ale žádná z nich není nějak vyloženě zajímavá. Pro američany je 11. září zkrátka očividně stále citlivé téma, ovšem tímto způsobem se s tím jen tak nevyrovnají, jelikož stále kolem něj jen tak lehce našlapují, místo toho aby do toho už konečně nějaký filmař pořádně šlápl. Tak třeba příště. Toto drama ale zkrátka i přes ústřední silné téma není příliš funkčním a působivým filmovým zážitkem, nemá emoce, nemá koule, a tak nemá co nabídnout. ()

woodsman 

všechny recenze uživatele

dobre spracovany film podla skutocnosti to musel bat masaker robyt tuto robotu tolko mrtvych bol som zrovna par dni dozadu pri pomnuku dvojiciek ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Michael Keaton jako právník, který za vládu vypočítává odškodnění obětem a pozůstalým po teroristických útocích z 11. září 2001, aby zabránil hromadným žalobám a proti němu stejně skvělý Stanley Tucci, který mu ty výpočty ničí lekcí z empatie. Americká kultura souzení se o odškodění a měřitelnosti všeho v penězích ve filmu, který je jen takový povídací, ale i díky přesvědčivým hereckým výkonům se na tenhle právnický film s trochou věrohodného dojetí a cynismu dobře kouká. ()

Reklama

Reklama