Reklama

Reklama

Sissi, mladá císařovna

  • Česko Sissi - Mladá císařovna (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rakouskouherský císař František Josef a Alžběta Bavorská, zvaná Sissi, mají po svatbě a prožívají chvíle štěstí na vídeňském zámku Schönbrunn. Láskyplné momenty s manželem dávají Sissi na chvíli zapomenout na zlatou klícku, kterou se pro ni život u dvora stal. Stranou idyly svádí marný boj vůči svazujícím normám dvorské etikety, což ještě vyostřuje její vztah s tchýní, Žofií Frederikou Bavorskou. Nad štěstím manželů se stahují mračna také kvůli vypjaté politické situaci, a to nejen stran hrozící války s Ruskem, ale také uvnitř říše. V Uhrách se stupňuje napětí, které se ale díky naléhání Sissi podaří uklidnit. Mladé císařovně se rýsuje štěstí i v osobním životě, když zjistí, že je těhotná. Radost z prvorozené dcery ovšem nemá dlouhého trvání, když se výchovy ujímá Žofie. Sissi velmi těžce nese, že má k dceři omezený přístup, nicméně největší rána má teprve přijít... Po závratném kasovním úspěchu prvního filmu se rozhodl producent a režisér Ernst Marischka kout železo dokud bylo žhavé a záhy započal s natáčením druhého dílu, jenž měl nakonec premiéru takřka přesně rok po první Sissi. Ačkoli Romy Schneiderová, z níž role mladé císařovny udělala mezinárodní hvězdu, již nechtěla part opakovat, tvůrci ve spolupráci s jejím nevlastním otcem Hansem Herbertem Blatzheimem, jenž s nově nabytou popularitou manželčiny dcery převzal roli jejího agenta, herečku k účasti přemluvili, když na oplátku mohla hrát vysněný náročnější part v adaptaci románového dramatu Robinson nesmí zemřít. Také druhý film o lásce a trápení Sissi se stal ohromným diváckým hitem. Byl uveden do desítek zemí světa a dále zvýšil popularitu Romy Schneiderové i jejího hereckého partnera Karlheinze Böhma. Stejně jako v případě prvního dílu se i tentokrát scénář neohlíží moc na historická fakta a naopak se s „uměleckou licencí“ soustředí na rozvádění romantické linie. Spolu s dalšími díly celkové trilogie o životě Sissi náleží do dobově velmi populárního žánru tzv. heimatfilmů. Jednalo se o snímky, které důrazem na odlehčené melodramatické konflikty, často zasazené do doby před světovými válkami, vyzdvihováním tradičních hodnot i záběry přírodních scenérií souzněly s náladami konzervativního publika německy mluvících teritorií poválečné éry, které se obracelo k ideálům starých časů. (Česká televize)

(více)

Recenze (58)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Faidra to vystihla presne. V čase končiaceho detstva a pomaličky sa rozbiehajúcej útlej mladosti bola pre mnoho dievčatiek Sissi tým, čím je pre dnešnú generáciu Twilight - očarujúcou rozprávkou na dobrú noc a pekné sníčky. Akurát v Sissi boli vždy zaujímavejšie kostýmy ;-) ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ve věku, kdy jsem odrůstala pohádkám, mi Sissi připadala jako jejich důstojná náhrada. Člověk přece mohl tvrdit, že je to historický film. Nakonec Brokeback Mountain by se také dala vydávat za western. Čímž nechci tyhle dva počiny, mající společného jen to, že oba jsou filmy, srovnávat. Jen si po letech a společně s mnoha dalšími povzdechnout, že film podle skutečného života Alžběty Bavorské by sice nebyl sladký jako Sachrův dort, ale určitě zajímavější. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Sissi II. s podtitulem mladá císařovna je přesně takovým filmem, jaký slibuje název. Je až neuvěřitelné, jak po pouhém roce dozrála hlavní představitelka Romy Schneiderová. Po prvním díle, který byl "jen" posílením legendárního příběhu, který se udál před svatbou Františka Josefa I. a Alžběty Bavorské v letech 1853-1854 v lázních Ischlu a po té ve Vídni, se nyní dostáváme na počátek sváru mladého císařského manželství a jejich povinností. V roce 1855 se jim narodí první dcera Žofie a Sissi se začíná aktivně angažovat ve prospěch Rakousko-Uherského vyrovnání. Faktem zůstává, že toto byl její nejvýznamnější politický čin, který ovšem vyvrcholil až v roce 1867. Stejně tak bychom mohli polemizovat o ideálním prostředí domácnosti rodičů císařovny, Ludoviky a Maxmiliána Josefa Bavorského. Ale i v líčení poměrů na zámečku Possenhofen u Starnberského jezera bylo vhodně zvoleno pozdní období tohoto manželského páru, kdy byli oba už smířeni. Takže přes veškeré teoretické výtky je možné i tento film plně akceptovat jakožto velkolepý historický příběh, výborně natočený a stojící především na skvělé výpravě a autenticitě prostředí. Po více než 50 letech je poměrně zarážející, že metoda Marischkovy práce nalezla jistou, ač nezáměrnou, odezvu až v současné Marii Antoinettě Coppolové. V tomto případě mám na mysli vhodné volení událostí ze života panovnice bez nutného zobrazení učebnicově známých situací ku prospěchu hlavního poselství o tom, že i panovnice může být člověk. Často i mladý člověk s naprosto běžnými starostmi. Konečně taková Alžběta, po které volají odpůrci této trilogie, takovou se stala až ve svém pozdějším věku a pakliže tyto filmy popisují jen její mládí, nemělo by smyslu hnát se kupředu a těšit se na její smrt. Konečně, nyní šlo o zdokonalení všeho dobrého, co přinesl první díl a i o přidání něčeho navíc. Tím nejlepším bylo doslovné kralování ustáleného hereckého souboru, který se s každým záběrem cítil ve svých rolích jistější a přirozenější. Vedle Romy získal i Karlheinz Böhm větší příležitost k herecké akci, Magda Schneider a Gustav Knuth byli prostě neodolatelní a Vilma Degischer a Josef Meinrad opět vytvořili nádherné protiklady. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Druhý díl je na tom asi tak kvalitativně stejně, jako ten první. Ve skutečnosti to sice bylo nejspíš trochu jinak, ale film netvrdí, že je to podle pravdy. Pouze červená knihovna, která si do svého příběhu vybrala tento slavný manželský pár. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Limonáda. Primerane bublinková, sýto kolorovaná, vyvolávajúca spomienkový optimizmus za mocnárstvom. Na jeho čele boli pekní mladí ľudia, zápasiaci nielen s vládou nad rozsiahlym územím, ale aj s prísnymi dvornými regulami a v prípade cisárovnej Sissi aj so zlomyseľnými zásahmi neprajúcej svokry. Pritom nič všeobecne ľudské týmto vládcom nebolo cudzie. Počas nádherných, farbami hýriacich plesov poriešili rozpory v kráľovstve a nebáli sa ani výletov do veľhôr. Ak by v tom nebola tak nenápadne zakódovaná manipulácia v štýle vytvorenia diel, ktoré evokujú lásku a oddanosť riadiacim panujúcim autoritám, hádam by som šiel s hodnotením aj vyššie. Na druhej strane, veď viem, že limonáda nie je zdravá, má neprirodzené, príliš žiariace farby a priveľa cukru, ale raz za čas: prečo nie? ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Ach ta malá rozkošná Sissi! Je okouzlující, každý jí miluje, je dobrota sama, vyřeší pouhým vyzváním k tanci velký polititcký spor ... Ani zmínka o její posedlosti svým vzhledem a manýrům. Dojemná idylka, která se skutečností ani vzádáleně nekoresponduje. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Buď jak buď, vztah Franze a Sissi je zde hodně zromantizovaný, realitě hodně vzdálený. Nicméně po stránce čistě oddechové jsem byl opět rychle vtažen do děje a to především oku lahodící scenérií hor. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem se k tomu celkem náhodou a překvapivě jsem u toho vydržel do konce. A ještě překvapivěji se mi to celkem líbilo. Fajn momenty jako např. návštěva hor, slabší momenty jako např. návštěva Uher. 70% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je to vrcholně naivní, vztah Sissi s manželem vyklouzl z knihovničky malé milovnice červené knihovny, všechny postavy jsou v jádru kladné, všichni se mají neskonale rádi, občas nad jejich láskyplným vztahem přeletí mráček, ale chumry jsou vždy jen krátkodobé. I přes všechny tyto výhrady se na film dobře kouká, protože Romy je roztomilá, před kamerou se často prohání krásní koně a občasný pohled na nějaký ten horskÿ masiv také není k zahození. Kdo nečeká umění, ale lacinou zábavu, bude možná ze snímku nadšen. Minimálně proto, že měl pravdu. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Druhý díl je stejně kvalitní jako díl první. Opět skvělé herecké výkony, nádherná kostýmní výprava, dobové interiéry, prokreslenost postav, humor. Nevěřím, že by se tento námět dal natočit lépe, více „rakouské“ to již být nemůže. Zatímco v prvním díle mne nejvíce zaujaly působivé záběry z vítání císařovny v údolí Wachau na Dunaji, zde jsou to scenérie z Uher a z korunovace v Budapešti. Marischkovo zpracování tématu je idealizované, zjednodušené, ale (historickou) podstatu tyto filmy vcelku vystihují: Franz Josef udělal chybu, že si milovanou Sissi vzal, i přes to, že se evidentně na císařovnu nehodila – vládnout tak velké říši je totiž přetěžké břemeno. A k tomu zamilovanost nestačí. Velmi krásně je zde ukazováno manželství bavorských rodičů císařovny v bavorském Possenhofenu, které ve skutečnosti asi tak idylické nebylo. Úctu ale zasluhuje jejich osm dětí, z nichž jedním z nich byla právě Alžběta (Sissi). Nestydím se za to, že mám po skončení těchto filmů (označovaných dnes mnohými za „limonádky“) dobrý pocit; je v nich něco pozitivního, nadějného, jakoby lidé tehdy měli ještě hluboce zakořeněné tradiční hodnoty, byť i ty se začínají pomalu rozpouštět...Je škoda, že se Rakousko-Uhersko rozpadlo. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

V pokračování výpravné trilogie o osudech mladé rakouské císařovny je opět evidentní, že historická pravda – nebo alespoň to, co je za ní obecně považováno – byla Marischkovým přístupem přetavena v idylický romantický kýč, ovšem na podobném principu tehdy fungovala i tuzemská výroba (Vávrova husitská trilogie). Sotva osmnáctiletá Romy Schneider se mezitím stala hvězdou podobně laděných filmů a přestože se k nim později sama nerada hlásila, potvrzuje už na nich svůj výjimečný herecký talent, který plně rozvinula o dekádu později. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dvojka rovná sa jednotka, proste pokračovanie, ktoré nestratilo na ničom z toho, čo ponúkla úvodná časť. Niekomu síce vadí tá sladkosť, no keď si spomeniem, čo za hovadinu natočili o Sissi v roku 2021 a že tam hneď v úvodnej scéne dievča masturbuje, tak chvalabohu za starú kinematografiu, kedy sa slušnosť ešte nosila. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Jen o chloupeček slabší než první díl. První polovina filmu byla opět krásná, ale ke konci už to trochu nudilo - hlavně ta část s korunováním v Maďarsku. Přece jenom bych asi uvítal víc děje a méně hluchých záběrů. 60% ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Druhá část o rakouské císařovně a uherské královně Alžbětě je na tom z historického hlediska rapidně hůře než část předchozí. Mladý císařský pár zde působí jako ten nejzamilovanější na světě, ale ve skutečnosti tomu tak docela nebylo. Naopak odebrání novorozené dcery Sofie a uherská korunovace byly dobře vylíčeny. A ve filmu je také vidět, že Alžbětina tchýně Sofie nebyla vůči ní tak nenávistná, jak se v mnoha případech traduje. Také díky úžasným kostýmům a výpravě nemůžu dát méně než 4 *. Lépe to zatím nikdo nenatočil. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zásahy císařovy matky, arcivévodkyně Sofie naruší a téměř rozvrátí láskyplný vztah Sissi a jejího Franze. Jak to obvykle v manželství bývá. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Prostě pokračování, které se nese v duchu prvního filmu a sází na to, jak je Romy Schneider krásná a bezelstná. A ono to snímku vychází. Opravdu stojí na této herečce, a jakmile podlehnete jejímu kouzlu, jste ztraceni a budete věřit i tomu, že je tohle dobrý film. No za srdce vás chytnout může. Možná, i když jste Maďar. ()

Reklama

Reklama