Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Umí stromy mluvit? Mají paměť a vedou společenský život? V roce 2015 vydal Peter Wohlleben knihu "Tajný život stromů", která se záhy stala bestsellerem, protože nikdo předtím nepsal o německých lesích tak jako lesník z oblasti Wershofenu. Wohlleben nám zábavným a zajímavým způsobem sděluje, že stromy se chovají podobně jako lidé a projevují solidaritu. Jeho knihy čte stále více lidí, kteří chtějí poznat tajemství těchto neobvyklých živých organismů během lesních exkurzí a přednášek. Wohlleben cestuje do Švédska, aby na vlastní oči spatřil nejstarší strom na světě, navštěvuje firmy ve Vancouveru, které pracují na nových technologiích zpracování dřeva, a připojuje se k protestujícím lesníkům z Hambacher Forst, protože ví, že lidé mohou přežít jen tehdy, když jsou lesy v dobrém stavu. (HBO Max)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (8)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Tajný život stromov je fascinujúca a nádherná kniha prebudeného lesníka Petera Wohllebena. Rovnomenný film ponúka ochutnávku z diela aj jeho autora, ale mal som pocit, akoby mu chýbala nejaká jasná, smerujúca koncepcia. Nie je to náročný ani vyčerpávajúci dokument, na mňa pôsobil skôr ako úvod do problematiky holistického lesného hospodárstva, upútavka na knihu, ktorej informatívnosť či krásu nedokáže suplovať alebo priblíženie jej autora. Osobne by som uvítal skôr dva filmy, z ktorých jeden by filmovo spracovával knihu a druhý sa venoval Wohllebenovi a jeho aktivistickej činnosti než takéto náhodne pôsobiace preskakovanie. Znie to takto dosť kriticky, ale zase mnohé z vytýkaného sa dá vnímať aj ako pozitívum - čitatelia si obohatili nový rozmer a spoznali autora, nečitatelia sa na knihu navnadili alebo získali aspoň nejaký základ. K tomu za hrsť fantastických faktov, hlbokých právd o prepojenosti prírody a emocionálneho apelu na zmenu nazerania aj postoja k nášmu životnému prostrediu a dohromady tu máme film, ktorý nijako netúžim kritizovať, ale naopak mu tlieskam a ku ktorého odkazu a posolstvu sa celým srdcom pripájam. ()

Romario 

všechny recenze uživatele

Doporučil bych spíše knihu, ta mi dala nepoměrně víc, ale jako doplněk nebo naopak přípravu pro ty, co ji ještě nečetli a tento dokument je navnadí, proč ne? ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to celé není pojato jako dokument o stromech, ale zhruba z 50 % je to také o autorovi předlohy. Chápu záměr a nic proti, ale přeci jen mě bavilo daleko více sledovat skvělé timelapse, nasávat atmosféru lesa a u toho poslouchat vyprávění člověka, který lesu skutečně rozumí, než sledovat záběry z autogramiád, kde poskakuje šašek oblečený do kostýmu jakéhosi enta, křečovitě se xichtí na lidi a teatrálně na ně máchá fejkovými větvičkami. Lidi, jako je Peter Wohlleben, současný svět ovšem zoufale potřebuje a díky za ně. A to nejen z důvodu, že dané problematice rozumí, ale hlavně proto, že to umí prodat široké veřejnosti. A svými knihami a vystoupeními upozornit na problémy, které vlastně mají ve finále docela prostá řešení. Stačí chtít, chovat se přiměřeně ohleduplně a nebýt za každou cenu hamty hamty. ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Velice atmosférický film s jasným poselstvím. Je ale prokládán rádoby přirozenými scénami z autorova života - tu přednáší, tu jede na exkurzi, jinde zas rozdává autogramy. Většinou se jedná jen o útržky a řada účastníků se tváří dost křečovitě, takže jsem u těchto pasáží trpěla za ně. Jinak naprosto skvělé! Snímání života v lese, nenásilné animace, prostě radost pohledět. Teď jen, aby se tím taky začal někdo řídit, les kterým prošel harvestor jsem bohužel zažila několikrát :( ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama