Reklama

Reklama

Ve vynikající charakterové studii, která byla v roce 1980 nominovaná na Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek, se Romy Schneiderová představí v hlavní roli Marie, průmyslové konstruktérky na prahu čtyřicítky, která na začátku filmu oznámí svému milenci (Claude Brasseur), labilnímu alkoholikovi, že potratila jeho dítě a odchází. Krátce nato se Marie setká se svým bývalým manželem Georgesem (Bruno Cremer) a nehledě na jeho nový vztah mu znovu padne do náruče. Obyčejný příběh o každodenním životě tří obyčejných lidí a jejich přátel, kteří mají ty samé všední starosti. (Cinemax)

(více)

Recenze (42)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Lehce opotřebovaná ledová kráska Romy Schneider řeší nějaký svoje vztahy se současnym amantem a bejvalym manželem. A do toho pořád různě kafraj její slepicoidní kámošky. No neni to zrovna téma, který by mě přikovalo k obrazovce. Zajímavější podle mě byla vedlejší dějová linka o tom, jak jeden její známej byl odejit z práce a páchá sebevraždy. Jinak celý mi to přišlo opravdu takový hodně obyčejný a chvílema i trochu nudný, ale přesto všechno v tom filmu prostě "něco" je. Navíc herci v hlavních rolích to dokázali zahrát celkem uvěřitelně a taky mám rád tu atmosféru starý dobrý Francie. Jinak to bylo moje první setkání s tvorbou režiséra Clauda Sauteta a určitě zkusim nějaký další jeho filmy. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Film pro normální lidi o normálních lidech a všedním životě. Životě, který žije každý z nás. Životě, který v kapkách všednosti skrývá vzdušné výšky i hluboké pády. Životě, který přes to všechno stojí za to žít už proto, že jiný mít nebudeme. Vyzbrojeni touto jistotu, k níž jsme vychováváni všichni bez rozdílu od prvních krůčků na tomto světě, se můžeme naplno ponořit do hloubky, která není hluboká, a brodit se mělčinou, která postrádá mělkost.Jen na nás záleží, oč tento sirý výchozí scénář dokážeme rozvinout a obohatit tak svůj život o další rozměr. Rozměr, který je možná šedý, ale je opravdu, výhradně a neopakovatelně, náš. Taková je pestrobarevnost šedi, kterou nabízí PŘÍBĚH. Všednodenní život ženy středních let, jejích kamarádek i potenciálních a jsoucích či budoucích obdivovatelů a milenců, čtyřiadvacetihodinová štafeta lásek i pádů a čas od času i skutečných katastrof. Krásné Romy Schneidrové její Marii věříme; právě tak nás pžřesvědčuje relativní úspěšnost a lidská slušnost Cremerova Georgesovi; Bruno Cremer v této roli naznačuje skutečný rejstřík svého hereckého záběru a prokazuje, že dalekosáhle přesahuje poněkud rutinní a suše působící kreace detektivního žánru, z nichž jsem ho doposud znal především. Jména většiny herců, ani režiséra jsem neznal. O to příjemnějším je PŘÍBĚH překvapením. Záměr holdu životnímu stylu i příběhům slušných lidí středních vrstev se podařilo zaplnit až něžně a bohatě působícím obsahem; stylem i záměrem dílo připomíná někdejší čapkovské adorace tohoto životního stylu. V tomto smyslu a ohledu se jedná nesporně o film zdařilý a působivý. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Téměř čtyřicetiletá Francouzska v podání Schneiderové začíná svůj příběh rozhodnutím o potratu a končí novým těhotenstvím. S někým jiným, ale i tak zůstává sama a nakonec si další dítě ponechá. Mezi tím se odehrávají jen všednosti adekvátní této generaci v hávu konce 70. let. Nejsem z těch, kdo ve filmech hledají pro své potěšení obraz života někoho jiného, natož odraz reality. Takže za jednu v souvislosti s tím, že i v reálném životě byla Romy kontroverzní zastánkyní potratů a film tak získal zajímavý kontext. Nominace na různé ceny ale nejsou všechno a jen tak mimochodem dabing, jakým opatřili film v LK, sráží zážitek ještě níž. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po Sissy a Starej puške je to môj tretí film s Romy Schneider. Herecky je veľmi výrazná, až dominantná a príbeh je presne ako hovorí názov, celkom obyčajný. Hlavne je takmer výlučne konverzačný, čo mnohých iste odradí. Jeho prednosti sú však v tom, že i to obyčajné dokáže zaujímavo predať. Úplne stačí silná a presvedčivá herecká zostava a dialógy ako zo života, ktorým môžete veriť. Zdá sa to jednoduché? No, to by sme potom nemali tisíce filmov s hodnotením odpad, že? 80%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý snímek s výbornými herci... Je potěchou vidět umělecké dílko tak věrohodně obyčejné o vztazích jedněch k druhým, o lidech a jejich pocitech, o lásce, smrti.. Sautet to uměl.! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film o vztazích lidí opepřený dramatem snižování stavů zaměstnanců v jedné velké firmě. Romy Schneider opět v roli sebevědomé ženy, která přesně ví, co od života chce, jen se jí to občas vymkne z rukou. Claude Brasseur v roli muže oscilujícího mezi romantikem předstírajícím tvrďáka a tvrďákem předstírajícím citlivého chlapa. To by byly dva běžné standardy, které jsou doplněny netradiční rolí pro Bruno Cremera. Sautet se nebál Cremera vymanit ze škatulky chladných zabijáků a nabídl mu roli sympatického a usměvavého milence. A Cremer měl tak mimořádnou příležitost prokázat, že i tuhle polohu svého herectví zvládá s bravurou sobě vlastní. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ sa pozeráte na pekných a relatívne dobre zabezpečených hrdinov tohoto filmu a ich obyčajných životných príbehov niekde z diaľky, tak im môžete závidieť. Pokiaľ ste svedkami ich rozhovorov, tak si už tak istí nie ste a vidíte, že majú podobné problémy, ako ostatní a pokiaľ sa v ich kruhoch pohybujete, tak aj chápete, prečo sa niekto z nich počas príjemného záhradného večierku po pár panákoch môže pokúsiť o sebevraždu. Život je predovšetkým o boji so samotou, s odlišnosťami s opačným pohlavím a so samým sebou, čo už vieme od nepamäti a preto je od režiséra fér, že svoj film nazval Celkom obyčajný príbeh. Čo iné nás má ale zaujať v kinematografii viac. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Príjemne plynúci film s nenapodobiteľnou atmosférou, charizmatickou Romy Schneider a príbehom, ktorý je naozaj obyčajný, bez prebytku dramatických zvratov a založenom prevažne na konverzácii. Ale možno práve preto vzniká pri jeho pozeraní v divákovi dobrý pocit, ktorý nie je ľahké nejako zaradiť alebo vysvetliť. A ešte poznámka na záver: vo filmoch z tohto storočia už nevidieť fajčiacich, ani upotených hercov. Je to vraj v záujme nás všetkých. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Romy, Bruno a Claude, a přesto jen 3*? Když příběh je odtažitý, hlavní postavy nepřístupné a divákovi je jedno, jak to celé dopadne, body nezachrání ani původní dabing s ojedinělým počinem ČT, která scénu vystřiženou při premiérovém vysílání nově dodabovala (tleskám, tak se má zacházet s původními dabingy). Marie se motá mezi Sergem a Žoržem, ale jak to celé dopadne, vás možná zajímat nebude. Scény s kamarády byly otravné, to venkovské bydlení s partou přátel mi připomnělo jeden Allenův film. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 19.6.1982 (R: ČST 1 = 13.7.1984)+Trikrát s ... Romy Schneider: ČST 2 = 12.10.1986+ČESKÁ (obnovená) TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČT 2 = 6.1.2014 (R: ČT 2 = 4.10.2014), réžia českého znenia (ČST Praha) = JINDŘICH POLAN (20.2.2011) ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

"Docela obyčejný příběh" není až tak docela obyčejný jak název naznačuje, ale příběh, který nastiňuje obyčejné životní problémy Marie a jejich přátel. Takové, jaké má většina z nás. Všichni máme problémy, ale ne každý si umí poradit a rozumně je vyřešit. Někdo stále tápe, někdo hledá stále nové cesty, které ho neuspokojují a někdo rezignuje a řeší je tím nejhorším způsobem, který může zvolit. Jsme lidé, jsou nás miliony a řešení problémů nebývá vůbec lehké. Vzhledem romantická, zasněná a krásná Romy Schneider, jedna v té době z nejlepších a nejžádanějších hereček, ztvárnila roli opuštěné manželky opravdu vynikajícím způsobem. Ve spolupráci s neméně známým hercem a zpěvákem Claude Brasseurem a charismatickým Bruno Cremerem připravila divákovi nevšední zážitek. Tento film zcela jistě patří právem do pokladnice francouzské kinematografie minulého století. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Proč to vlastně steleš ?? Chceš jí namluvit, že jsi tu nespal ??" - "Takhle už to dál nejde !! Řeknu jí o nás !!" ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Nádherná záležitost, ve které se vše snoubí naprosto dokonale, příběh Marie mě zaujal, vtáhnul a nepustil, v posledním záběru na její krásnou tvář mi proběhla hlavou myšlenka - ještě ne, prosím, nechci, aby to skončilo... Romy Schneiderová nehraje, ona je Marií, přesně takhle si ji představuji, citlivou, vnímavou, křehkou osůbku, se srdcem na správném místě, ochotnou bít se za své nejbližší (ano, mám na mysli Jerôma). Bruno Cremer v roli bývalého manžela mi způsobil újmu, cítím se poněkud trapně, já si doposud nevšimla, jak sympatický a charismatický mužský to je, jak se umí podívat a usmát se.. Celkově spokojenost a plná palba bez rozmýšlení.. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Docela obyčejný, ale příjemný film s charismatickou Romy Schneider v hlavní roli. Na začátku je tu problematický rozchod s agresivním přítelem, zkouška žít sama a nový partner. Skončí to celkem obyčejně, ale hezky. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Ten film je přesně o tom, co je v názvu. Docela obyčejný příběh o docela obyčejných lidech a jejich docela obyčejných životech. Žádné velké dějové zvraty, žádná zamotaná dramata, žádné psychologické sondy, jen to tak docela obyčejně plyne a ono to naprosto perfektně funguje. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ako namet o obycajnom zivote obycajnych ludi fajn, ale chcelo by to ozvlastnit nejakymi tymi vyletmi do francuzskeho vidieka /alebo kam ...../. Samotne prechadzanie sa po bytoch a taranie hlavnych hercov po restauraciach rozhodne nestaci na kvalitny film. Plus prazdne tlachanie o medziludskych vztahoch ma rusilo. Romy Schneider /Tripple Cross s Gertom Frobem/ bola pre mna priemerna. 30 % ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Nudný příběh, scénář i herecky zcela bez nápaditosti. Nebýt Romy a Cremer, kteří to tady drželi aspoň nad vodou, tak jdu s hodnocením níž. 2,5/5 ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Je to opravdu docela obyčejný příběh, který hrají neobyčejní herci. Pěkný francouzský film na nedělní odpoledne. ()

Reklama

Reklama