Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Odpadlíci z Městské hlídky musí překonat sami sebe a najít kuráž k záchraně světa. Trollové, vlkodlaci, čarodějové a další podivní hrdinové čelí ďábelskému plánu na vzkříšení obrovského draka... (HBO Europe)

Recenze (27)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Znásilnění manuskriptů Terryho Pratchetta s láskou a alzheimerem. Ankh-Morkpork degenerace ve stylu amerického kultu Ploché země - if you know what I mean.... ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Za mě tak 60-70%, ale jednu hvězdu jsem tomu přidal, když vidím kolik to tady má. Jsem fanouškem Zeměplochy a Hlídky obzvlášť. Jako adaptace by to neobstálo a urazilo. Hlavně Samuel Elánius... ano, měl své démony a hodně pil, ale taková troska zase nebyl a představoval jsem si ho úplně jinak, s ní jsem se v seriálu nesžil a Dormer silně přehrával, to už je i za hranou piráta Deppa. Ale když se vám od toho škatulkování podle předlohy podaří oprostit a koukáte na to "nezávisle", tak to není špatný seriál. Třeba záměny pohlaví a celkově trans ladění mi vůbec nevadilo, ani přesun z fantasy do steampunku. Postavy nejsou špatné, tedy až na výše zmíněné výtky k Samuelu Elániovi a trochu mi přišla nevyvážená genialita Pleskot v porovnání s Anguou a Karotkou, kteří byli trochu nijací a moc se nikam neposunuli. Hudebně je to geniální počin (a vzpomeňme na Těžké melodično, hudba má ve světě Zeměplochy své významné místo), ať už jde o kapelu The What nebo rapujícího Smrtě. Odchylky od příběhů v knihách, prolínání různých motivů z knih, to beru, že prostě je dílo volná adaptace. Co mě trochu zklamalo byl závěr - na jednu stranu trochu uspěchaný, na druhou otevřený (pro druhou sezónu). Jenže to je úplně zbytečné - stejně jako knihy o Hlídce jsou oddělené příběhy, tak i zde mohla další sezóna vyprávět nový příběh, rozvíjet charaktery, Hlídku a zápletku inspirovat třeba další knihou. Bylo by to mnohem lepší. Otevřený konec tady byl dost opruz... takový seriálový nešvar. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na chvíli dáme stranou, že jde o vzdálenou inspiraci Zeměplochou. Vlastně by mi nový pohled na Pratchettovy knihy nevadil, ale muselo by to bý napsáno s jinou grácií. Medvědí službu tu prokazují jakžtakž fantasy kulisy a zajímavě vypadající postavy, které odvádí pozornost. Podotýkám, že jde pouze o vzhled. Interakce mezi postavami nefunguje, každá hraje jako z jiného seriálu, a vše tomu dává za uši příšerný scénář s nudnou televizní kamerou. Není v tom vůbec žádná šťáva a velmi chybí lidský humor z knih. Je to zkrátka Frankensteina monstrum, které mohlo být s trochou snahy zajímavé, ale Frankenstein neměl žádný originální nápad. ()

venalce 

všechny recenze uživatele

NE, TOHLE NENÍ PRATCHETTOVA ZEMĚPLOCHA...prostě ne. Je sice vidět, že tvůrci četli předlohu, ale veškeré postavy a motivy z ní totálně překopali a pohřbili. Tohle neomlouvá ani nepochopení ducha předlohy, protože příběh nefunguje sám o sobě. Trpaslíci, co nejsou malí, ale jen u Karotky to vadí, snadno zranitelní trolové, postavy měnící motivaci jen tak, protože se to hodí (SPOILER! Celý seriál hledají relikvie, které v posledním díle bez udání důvodů nefunguji. Proč? KONEC SPOILERU). Mohla bych tu popsat několik stran rozčilováním se, jak moc to není ta laskavě humorná a trefně lidská Zeměplocha, která umí tak krásně vypíchnout absurdity běžného života, ale nejvíc mě děsí, že se najdou lidé, kteří si podle tohodle paskvilu udělají obrázek o knižní Zeměploše. RADŠI SI PŘEČTETE STRÁŽE! STRÁŽE! NEBO SE PODÍVEJTE NA ZASLANOU POŠTU, JESTLI CHCETE VIDĚT, JAK FUNGUJE ANKH-MORPORK. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oproti zákeřnému znehodnocení a žehrání, že to není Terry Pratchett, tenhle seriál otrocky nekopíruje jeho knihu, není její ilustrací, ale jde dál a jinam, inspiruje se jimi (těmi o Městské hlídce) a jeho světem a vytváří něco nového. Něco, z čeho by měl Pratchett jistě radost. Pratchett, podobně jako Douglas Adams, vynikal až absurdní tvořivostí a dů/vtipností. Steampunkový svět Hlídky, oproti takové Legii, nebo Doom Patrol, navíc má postavy, se kterými se lze ztotožnit a které mají vývoj. A zachází s nimi tak tvořivě v rámci filmového média, jako Pratchett v rámci literatury. Mrzí mě, že jen proto, že to není pohyblivá audiokniha, je to odsuzováno, protože to má, právě díky svébytnosti televizního média svou přidanou hodnotu. Např. vyniká Jo Eaton-Kent jako Pleskot, protože tam kde Pratchett jinotajně a laskavě zachytil téma trans gender identity, tam Eaton-Kent jako nebinární člověk svůj osud propojuje s Pleskot. V Hlídce již vystupuje po tranzici a i když nebudeme vědět o genderové identitě Eaton-Kent, je evidentní, že Pleskot ztvárnili s jistým kouzlem a důstojností bez známky karikatury. ()

toi-toi 

všechny recenze uživatele

Ako vraví samotný seriál - inšpirované postavami Sira Pratchetta. Diela a postavy roztrhané na kusy a polepené naspäť, ako keď malé deti robia koláž. Veľmi malé deti a nie veľmi talentované, ktoré popritom ujedajú zo svojho diela, lebo keď spapaju lepidlo motá sa im hlava. ()

ER 

všechny recenze uživatele

I když jde o inspiraci, tak duch T.P. tu je. Jeho typické figurky, a vrstevnatý děj, který vyžaduje velkou představivost, se tady představuje ve zdařilé vizualizaci se solidním hereckým ansámblem. Bohužel všemu, co je tady dobré, podkopává nohy "punk", který způsobuje více chaosu, než lze zvládnout. Méně kreativity by určitě neuškodilo. ()

kukkik odpad!

všechny recenze uživatele

Z tohodle seriálu jsem měl od oznámení obavy.. a naplnily se bohužel plně. Proč mají dnešní tvůrci tu chorobnou potřebu vzít dokonalou předlohu a udělat z ní.. tohle? Zeměplochu mám přečtenou celou a tak se odvážím trvdit, že už celkem chápu, o co Pratchettovi šlo a všech 41 knih jsem si užil plně ponořen do jeho světa. Miluju jeho humor, hloubku postav, provázanost příběhů a celého univerza Zeměplochy. Toto všechno tenhle seriál vzal, s většinou si vyloženě vytřel řiť, postavy dal stranou, u každé si hodil mincí jak jí pokroutí pohlaví, rasu, výšku a věk a celé tohle rošambo přestřikal na jakýsi pseudo fantasycyberpunk. Doprčic, to je tak těžký řídit se předlohou?? Na to nemusí být člověk génius aby mu došlo, že knižní bestseller o víc jak 40 svazcích přeložených do všech světových jazyků, čtený generacemi fanoušků a mající fankluby po všech kontinentech by bylo kurde lepší nechat tak, jak je. Neuvěřitelné, nepochopitelné, neodpustitelné. Ještě že je tu těch pár dost podařených TV filmů a divadelních her, které jsou o x úrovní výše, než tohle, jelikož i přes nízké rozpočty pochopily jedinou zásadní věc - zůstaly věrné předloze jak to jen šlo. Podobný osud jako u Zaklínače.. Věřím, že tvůrci dříve zmíněných adaptací by si tyto nafouknuté rozpočty zasloužili více a že by pak vzniklo něco skvělého.. narozdíl od tohodle. Jako diváka mě tenhle seriál, přes předem nízká očekávání, pouze velice zklamal ale jako fanouška předlohy mě vyloženě nas***. Takže díky za nic, snad chystaná nová adaptace Duny neudělá své předloze podobnou medvědí službu. odpad! ()

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

Asi rozumiem všetkým čo im to nesadlo, hlavne ak je tam snaha zrovnávať to s predlohou Terryho Pratchetta, ja som sa však dobre zabavil. V hlavnej úlohe značne prehrávajúci Richard Dormer je iba jedným z viacerých nedostatkov tejto adaptácie, ale mal som nato náladu a tak som sa zameral skôr na pozitíva a jedným z nich je pán Smrť, ktorého rapový song v siedmej časti ma totálne stočil do klbka na koberci. 8 dielov ubehlo jak víkend po turnuse a dojmy zostali ozaj slušné, druhej rade by som sa nebránil. Objektívne skôr silnejšie 3 ale keď vidím tie hodnotenia tak rád jednu prihodím. ()

tlesk odpad!

všechny recenze uživatele

Vrchol naprosté scénáristické bezradnosti, stupidního aktivismu a úplně tristního nepochopení předlohy. Tenhle seriál je důvod, proč nemůžeme mít hezké věci. Třeba pořádnou a důstojnou adaptaci Pratchetta s větším než televizním rozpočtem...  Je tu mimo úplně všechno. Od nesourodých kostýmů, kulis, zasazení, až po okleštěný příběh, pojetí a obsazení postav, a takhle by se dalo pokračovat hodně dlouho. Koncentrovaný odpad v naprosto čiré podobě. ()

strachon 

všechny recenze uživatele

Jasně, bylo obtížné se oprostit od porovnávání s knižní inspirací, na druhou stranu mi v tom pomohlo, že jsem ji četl už poměrně dávno. Punková stylizace mi dost rušila iluze a daleko radši bych se těšil z nějakého prostředí věrněji připomínajícího Pratchettovu původní Zeměplochu. Ale když se na to dívám jako na samostatné dílo, které se nesnaží "realisticky" napodobovat, nýbrž jen využít pár (roztomilých) odkazů ke svému ctěnému předobrazu, vlastně mě to nijak neuráží. Nevadí změna genderu některých postav, nepotřeboval jsem z toho mít "sausage party". A Jo Eaton-Kent coby Pleskot je vlastně super, přestože zpočátku jen tak postává ve stínech výraznějších a sledovanějších členů a členek Hlídky, nakonec se projeví jako velmi výrazná osobnost, která jenom potřebovala dozrát. Nevadí ani odlišný vývoj těch postav nebo způsob, jak s nimi bylo pracováno v rámci příběhu. Samotný příběh, také inspirovaný Pratchettem, i když rozhodně ne otrocky kopírující, vlastně docela držel pohromadě, i když slabší místa se v něm našla. Rozhodně se tvůrčímu týmu podařilo podržet vtip a docela i laskavost Prattchetova díla, i když třeba v trochu jiné formě a jinak, než by se čekalo. Takže i když to pro mě nebyl žádný vrchol, určitě ani vyložená slabota nebo zklamání. ()

CaladanChmur odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím do jaké míry za tuhle "strašnost" může nepochopení a neschopnost autorů a do jaké míry v podstatě nezfilmovatelnost Terryho Pratchetta. Síla a kouzlo Pratchettovo tvorby spočívá zejména v jeho geniálních vtípcích a popisech "mimo" samotný děj . Samotné děje jeho knih mají hodně zajímavé a originální pointy, ale o ty tu až toliko nejde. Ta zábava je tu průběžná a v drtivé většině neustále přítomná i v těch nejobyčejnějších popisech čehokoliv. Ve " filmové " Hlídce" se použily některé postavy, pointa a lehce i některé momenty z knihy, tedy lépe řečeno z několika knih najednou. Ale celkově vznikla nudná a smutná prasárna, kde kdyby jsem nečetl Pratchetta jako prvního, tak po shlédnutí tohoto pokusu o něj, by jsem se mu obloukem vyhýbal.   Neskutečně mizerný casting. V podstatě mi nesednul nikdo. Postavy v knize jsou popsány velice dobře a konkrétně. A to jak vypadají má svůj účel a zapadá to do děje. Zde se to absolutně nepodařilo. Pleskot zde je doslova fraška. Elánius to samé. Karotka by měl být dva metry vysoký a mít skoro tak stejně v ramenou ( citace z knížky), Angua tak tu by jsem ještě zkousnul, ale musel by jsem zapomenout na většinu toho co o ním vím z knih. Berankinová zcela určitě nebyla poloviční štíhlounký ninja s tmavou pletí. A stejně tak tragický byl Lord Vetinari, toho seriálového odmítám komentovat, jak byl mimo. Chybí mi tam Nóblhoch a Tráčník, což jsou postavy svoji důležitostí pro děj daleko podstatnější než-li třeba Pleskot.  Výprava byl jeden velký smutek a ono to vlastně bylo smutné i jako celek. Přišlo mi to jako velmi nízkorozpočtový pokus amatérských fandů Zeměplochy. Tak moc to bylo nekvalitní. 25% a to jen kvůli tomu, že moc pokusů zfilmovat TP není ( a po shlédnutí tohoto skvostu za to velmi děkuji ) ()

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Po 5 dílu už nemám důvod se depresivně prokousávat něčím co se snad ani nedá popsat slušně. Jako u mnoha mnoha mnoha mnoha a mnoha seriálů podle nějaké předlohy se to nepovedlo protože nikoho nezajímá co se děje v předloze a že to má nějaký smysl a důvod a vymyslí si vlastní pojetí. A to je špatně pokaždé. Zaslaná pošta je mnohem lepší a je škoda že nepokračovaly v takovém duchu i s jinýma dílama. ()

Fuksinka 

všechny recenze uživatele

Aneb jak vzít spoustu skvělých nápadů, perfektně vybrané herce a dokonalou předlohu a všechno to spláchnou do záchodu. Scénárista, který si myslí, že je lepší než Pratchett, to totálně pohřbil. Jo a Vetinari jako bába fakt ne. Jedna hvězda za ty vizuální nápady. ()

Dacsus odpad!

všechny recenze uživatele

Keď sa banda SJW pustí do tvorby. Samozrejme že vždy potrebujú zmršiť nejaké pôvodné dielo - sami totiž nie sú schopní vytvoriť nič, čo by stálo za fajku močky. ()

Ace.A.T.L. 

všechny recenze uživatele

Já do toho šel naprosto nepolíbenej Terry Pratchettem a jeho Zeměplochou a proto to asi budu posuzovat jen z pohledu normoš diváka, co našel seriál a pustil si ho. Vtípků je tam víc než dost, Richard Dormer jede na vlně parádně sjetýho velitele, Marama je neodolatelná a celý to působí parádně našláple. Postupem času se to drobet pohorší a ke konci se to zase nakopne. Rozhodně se musím podívat na původní smysl Zeměplochy, jak tu píšete, ale takhle, jako nezasvěcenej jsem spokojenej. Za mě slušný 3* a DOPORUČUJU ()

Faethorius 

všechny recenze uživatele

Seriál nie je podľa žiadnej Terryho predlohy. Je len inšpirovaný postavami. Keď človek nerieši to, že to nie je adaptácia tak si to užije. ()

Ja.Malachi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

ale ano ..je to dobré..:)..rozhodne lepšie ako dnešná popgendermultiodná amercká-spoločnosť dokáže splodiť..ak sa to dá ešte nazvať plodením .. :)tu je to podané úplne normálne ,z lahkostou..netlačia na pílu ,nepresvedčujú diváka o svojej pravde...a všetky postavy sú výborne zahrané ()

Reklama

Reklama