Reklama

Reklama

The Dissident

Trailer 1

Obsahy(1)

Když Džamál Chášukdží, saúdskoarabský žurnalista a kritik politiky korunního prince Mohameda bin Salmána, zmizí na velvyslanectví v Istanbulu, jeho snoubenka a disidenti po celém světě začnou odkrývat okolnosti jeho vraždy. (HellFire)

Recenze (6)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"JAMAL WAS KIND OF A BLACK BOX OF THE RULING ELITES IN SAUDI ARABIA. AND IT WAS SCARY FOR THEM." --------- Málokedy (ak vôbec) sa stáva, aby dokument režírovaný a/alebo z produkcie Alexa Gibneyho našiel na rovnakú tému v plus-mínus rovnakom čase vydania rovnocenného, príp. silnejšieho konkurenta. Fogelov Dissident nielenže dorovnal, v mnohých smeroch dokonca predčil Gibneyho Kingdom of Silence. Obrovská tona archívnych záberov, starých aj nových, väčšia plejáda relevantných "hostí," plus zahrnutie videozáznamov z vyšetrovania istanbulskej polície. KoS zase zbiera body tým, že sa v celej svojej dĺžke snažil držať na čistej vode informatívnosti a neschádzal do nejakých silnejších emotívnych rovín, pričom tu je jeho značná časť práve takéhoto charakteru. KoS tiež obsahoval nahrávku zo saudskoarabského konzulátu, zatiaľ čo tu sme videli len textový prepis. Dissident však pôsobí komplexnejším dojmom, celkovo vytvára pocit konklúzie celej udalosti, s čím prichádza aj pachuť po naoko zrealizovanej spravodlivosti. V oboch prípadoch mi ale chýbala jedna a tá istá vec – širší pohľad na fungovanie minulej a dnešnej Saudskej Arábie. A hoci ma všetky ostatné doku o Džamálovi Chášukdžím, ktoré som videl, nechali chladným, tento bol silný. --- (x / x) ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Zatímco se svět soustředí na Čínu a dění v Severní Koreji, v Saúdské Arábii si v klidu potlačují lidská práva a zbavují se nepohodlných lidí, kteří mluví proti místnímu režimu. Tento dokument pojednává o vraždě novináře, který se vzepřel své zemi a zaplatil za to svým životem. Následně se dozvíme více o místním režimu, který prosazuje pouze své vlastní zájmy a nedovolí nikomu zpochybňovat velikášství Saúdské Arábie. Při sledování takových dokumentů jsem vždy rád, že žiju v České republice, ačkoliv svět je pokřivený tak či onak. Mocní jsou nadřazeni všem ostatním. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Dokument Dissident o životě a vraždě Jamala Khashoggiho je fascinující podívaná. Ze 2 důvodů. Tím prvním jsou okolnosti, za nichž jde do distribuce, kdy se žádný z velkých hráčů na trhu neodváží film produkovat, aby si nerozzlobil Saudskou Arábii. A druhým druhým je fakt, že většina z nás ví pouze to, že Jamal byl opoziční novinář, kterého režim barbarským způsobem zavraždil na ambasádě v Istanbulu. Nevíme už ale další okolnosti jako například fakt, že Jamalovi bylo 60 let, když uprchl do USA. V 60 letech se ocitneš s kufrem na letišti v USA, rodinu si nechal v rodné zemi, kam se nesmíš nikdy vrátit, a máš začít život od znova. To dá jen málokdo. Jen ten nejsilnější z nejsilnějších. Ale Jamal by to zvládl nebýt té zákeřné vraždy. Byl to frajer. Zde si poslechněte skvělý rozhovor s režisérem u Joe Rogana: https://open.spotify.com/episode/15p3DpjZeaXCwcXyGTytMj ()

SONYAGENT 

všechny recenze uživatele

Dokument/thriller s autentickými záběry, který se moc povedl. Skandál se dotkl nejmocnějších mužů světa osobně a ukázal Saudskou Arábii jako středověky režim, který nestačí své praktiky rychle adaptovat modernímu stylu života. Na světě je však spoustu menších i větších hrdinů, kteří jsou za svobodu ochotni riskovat všechno .. ()

Reklama

Reklama