Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Melouchaření ve stavebnictví sice kdysi bývalo trestné, ale šikovní lidé dokázali ledasco zařídit. Poněkud rozpačitá tragikomedie přesvědčuje, že i stavbaři by měli být poctiví. Protagonistou je tu mravný projektant, který si občas zaskočí zazpívat, aby si užil i jiného než pracovního vyžití. (oficiální text distributora)

Recenze (35)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ze začátku je to trapná moralita, ale postupným rozvedením příběhu, kdy i kvůli civilnímu Havelkovi sledujeme vyprávění o principech, které se dají aplikovat na každou dobu a společnost, se film dostane téměř do průměru. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že to bude nějaká detektivka, ale ona to byla spíš taková nepovedená komedie, kde se na pozadí řeší nějakej kriminální případ. Co se týče komediální stránky, tak jsem moc nezasmál. Havelka v hlavní roli mi lez dost na nervy. Zřejmě tu roli dostal jen z toho důvodu, že umí zpívat (pořád tam zpívá s nějakejma kotlíkářema), jinak byl naprosto nevýraznej. A jeho femme fatale taxikářka Tatiana Kulíšková taky nic moc. Naopak herci ve vedlejších rolích se předvedli v dobrym světle. Ať to byl Poloczek, Husák, Potměšil, Fišer a řada dalších... Jinak ve filmu jde o to, že hlavní postava dostane úplatek 100 litrů, což byly v roce 85 ukrutný prachy a jde to odevzdat na VB. Takovýho blba bych snad vrátil rodičům a nechal přemrdat. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kradeš, kradem, kradou, kdo by nechtěl vilu se zahradou.. Mravohledný projektant poznává, že s poctivostí nejdál dojdeš, ale jiní tam budou rychleji a ty se ještě staneš terčem smíchu a pomluv. Je to šedivé jak suť a zábavné jak četba přepisu projevů ze XVII. sjezdu KSČ. A přitom to ze začátku tak nevypadalo. Když spustili svůj hit Pašáci (původně jsem četl na bubnu Pasáci), chybělo už jen, aby do kulturáku vjel Bandita Burt Reynolds v Pontiacu! Předpokládám, že co vyšetřovatel Poloczek vydělal, to ve svačinkách prožral.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho, jak bylo lze krást v některými velebeném komunismu, je sice místy toporná, ale základní mechanismy korupce  a dalších forem hospodářské kriminality postihuje výstižně. Fenomen Mrázek před listopadem 1989. Jako na dlani. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Lehce humorná kriminálka s jednoduchou zápletkou, klasicky příjemné osmdesátky z českých vod, navíc plné zajímavých jmen. Lepší dvojhvězda. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Slečno, s ním moc stěstí nenaděláte! To je slušnej člověk! " --- Tak tohle skvěle charakterizuje hlavní filmovou postavu a v podstatě to tak platí i dnes. Socialismus, nebo kapitalismus  - je to jedno bohužel. Tato socialistická kriminálka dá-li se to tak nazvat poukazuje na tehdejší čachry s pozemky. Pro soudruhy bylo lepší o něčem co nestíhali potírat raději  nechat natočit film, jako, že se o těchto praktikách ví aby byl pracující lid uklidněn a i trochu vystrašen, to kdyby měl někdo podobné nápady.  Spíše než opravdu hloupým příběhem zaujme svými dobovými reáliemi i atraktivní (tehdy) Táňou Kulíškovou.  U filmu jsem si uvědomil jak možná pohodové bylo jezdit po Československu s vrtnou soupravou. Leckdy offroadová jízda terénem s gazíkem a V3S, pak chvilka vrtání, ohýnek někde u lesa a večer v maringotce možnost pokračovat v sondování a vrtání obzvláště pokud v teamu byla fešná a vrtání svolná geoložka nebo inženýrka. Hlavní roli si ve filmu zahrál O. Havelka, který tehdy často hrál role mladých nezkušených mužů. Často si ve filmu i zazpíval a nejinak tomu bylo i zde. Nečekejte ale žádný jazz a swing, k tomu se prokousal až později. Co ve filmu zaujalo je ta samá bezmoc kriminalistů (už tehdy) k fíglům s majetky na které byly krátké zákony komunistické i ty dnešní. A korupce je tu s námi stále také. Dávám za dva staré plány chodeb z roku 1939. * * ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se bál nízkého hodnocení, ale film byl celkem fajn. Sice se téměř nekonala komedie, ale případ "omylu" s penězi byl vystavěn kupodivu zajímavě. Navíc hrdinova otrlá taxikářka uměla i pobavit. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Když chceš někoho umlčet, tak mu dej buď prachy nebo ho zabij.... V našem případě zvolili autoři snímku tu první variantu a vystavěli kostru jednoduchého příběhu, kde se odkryl zločin proti "prosperujícímu" socialistickému státu... 45% ()

zette 

všechny recenze uživatele

No, mlady projektant byl hodne zajimava postavicka:-). Velmi me zaujal Poloczek v roli vysetrovatele, slusny herecky vykon. Film je na hrane komedie a kriminalky, ve vysledku vsak je to spise minus. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Mě to bavilo a dialogy- to koření uvěřitelnosti- byly dobré...Držení Hraběte španělky u koulí, mě fakt pobavilo, nezahrál by takto ani "géčko"...Výhradu mám k tomu že první třetina je komedie a pak se to změní ve vážnou vyšetřovačku... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Film je pojat jako sportovní zápolení jednotlivých postav o to, která z nich je nejprotivnější. V soutěži ze začátku ztrácí Fidlerová, neboť její neustálé zpražování Havelky za jeho parodii na zpěv působí velice sympaticky, pak ale podlehne hučení příbuzných, že prostá chudá holka z vesnice nemůže pohrdat titulem paní architektová (paneláková), začne být na Havelku milá a jejich milostné scény pak patří k tomu nejhoršímu, co si dokáže lidská fantazie představit. Korunu svému výkonu pak nasazuje morální fackou Petříkovi mladšímu. Také Masopust coby hlavní padouch Dr. Petřík v klání zprvu hodně ztrácí dech, neboť obratnou spekulací s pozemky podrývá nenáviděný socialismus... ale vše si zlepší svým naprostým doznáním na konci a umisťuje se tak v první polovině pelotonu. A tak se slavným vítězem stává Poloczkův policajt tvrdící, že v socialismu se nedá zatýkat za daňové úniky a že je možno smát se příslušníkovi VB do tváře! ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Až do placení taxíku to vypadalo na super film. Bohužel toto nastane ve druhé minutě a pak už to je hloupá plácanice. Dobře se sledují Poloczek či Husák, ale hlavní "hrdina" je prostě napřesdržku, ať už dělá cokoliv. Když už děj zabředává do odpadu, naštěstí se vždy objeví strašně rychlej Bill, co tu už byl! Uí, uí!! ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Ze začátku celkem zajímavá zápletka (na socík, btw tzv. "provizní systém" funguje dnes na různých magisrátech úplně stejně...), akorát že v průběhu filmu je čím dál tím zřejmější, že Havelka je hermafrodit, a to nám tu pak pokulhává nějaká taková ta identifikace s hrdiny, že. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Nenápadný československý snímek zachycující mladého člověka, který se kvůli vlastní poctivosti zaplete do osidel bytové a pozemkové korupce, ze kterých ho vyprostí mladá taxikářka, která se stane nejen jeho zachránkyní, ale i partnerkou v jeho dlaším poctivém počínáním na tomto prohnilém světě. ()

Reklama

Reklama