Reklama

Reklama

Neodolatelný Gary Cooper

(TV film)
  • Francie Gary Cooper - The Irresistible (více)

Obsahy(1)

Ať byl kovbojem či vojákem, ženy na plátně i v hledišti ho milovaly... Do povědomí filmových diváků se zapsal jako hrdina westernů (V pravé poledne), ale jeho neokázalé herectví slavilo úspěchy i ve válečných příbězích (Četař York) a dokonce v komediích. Zejména spolupráce s Frankem Caprou (Úžasná událost, To je John Doe) mu dovolila rozvinout smysl pro suchý humor i výsměch strnulým společenským konvencím. Byl ovšem také idolem žen a ani v šestapadesáti letech se nezalekl výzvy v podobě vytvoření milostného páru s Audrey Hepburnovou ve snímku Odpolední láska. Co bylo pro něho ještě příznačné? Vyhýbal se hrdinským pózám, které na rozdíl od něj zbožňoval John Wayne, naopak zdůrazňoval neokázalost svých postav, kterým nebyly cizí obavy ani strach, zvláště když musely čelit zbabělosti či nepochopení svého okolí. O Cooperově práci, ale i soukromém životě vypráví dnešní dokument. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Marze 

všechny recenze uživatele

Herec byl přesvědčen, že ve filmu nejsou slova až tak moc podstatná. Hlavní je vše sdělit očima. Někteří herci věřili, že kamera vás má buď ráda, nebo ne. Prý herci dostanou Oscary za projevování emocí. Cooper říkal, že před plátnem stačí být. Velké hvězdy hrají sami sebe. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný herec, prototyp klasického američanství, té tiché povahy, za kterou mluví proklatě nízko visící kolty a činy, které nemůže nikdo přehlédnout. Gary Cooper je ztělesněním dokonalého muže bez výkřiků a póz. Totéž se dá říci i o dokumentu, který o něm pojednává či o jeho vystupování před inkvizičním tribunálem nové doby, jímž byl Výbor pro neamerickou činnost. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ryze průměrný dokument. Minimum zdrojů, minimum detailů. K potěše oka musí stačit ukázky. A na těch nejde samozřejmě nic pokazit. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Hezký chlap, dobrý herec, klasické a hodně dobré filmy, na které se, bohužel, už moc lidí nedívá, ale z dokumentu se toho příliš nedozvíme. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Zvláštně zdrženlivý, plachý chlapík, potěšili záběry z natáčení...viděl jsem jen pár filmů... Hodně mi připomíná lexe Barkera s kterým se setkal na dvou filmech. Gary Cooper nar. 07.05.1901 Lex Barker nar. 08.05.1919, teoreticky by mohl být Gary jeho otec :-) ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Na programu. Grand, garant. Guru chlapáctví a charakteru, který měl dar v pravý čas podat ruku, do očí dodat melancholické zátiší a charisma. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Charismatický skromný westernový herec v dokumentu, který kromě ukázek z jeho filmů o jeho životě toho mnoho nevypovídá. Skvělý chlapík, který patří mezi mnou obdivované, a proto tento životopisný snímek považuji za nedostatečnou prezentaci jeho života. Zasloužil by si komplexnější připomenutí. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený dokument o herecké legendě, která nejenom působivě vypadala, ale především předváděla nezapomenutelné herecké výkony v mnoha rolích i žánrově odlišného charakteru, což plyne z jeho filmografie i komentovaných ukázek v dokumentu. Přesto si zachovával skromnost a hereckou pokoru, což je obvykle průvodním znakem vyjímečné herecké osobnosti a tou Gary Cooper určitě byl. ()

Reklama

Reklama