Reklama

Reklama

The Night

  • Írán Aan Shab
Trailer 1

Obsahy(1)

Po menším večírku s přáteli se manželský pár Iránců žijící v USA ještě téhož večera rozhodne jet i s malou dcerkou autem domů. Muž je však mírně opilý, a tak ho žena během jízdy přemluví, aby přespali v nedalekém hotelu po cestě. Na místě je však něco temného nutí, aby vzájemně čelili svým tajemství a na místě zůstávají uvězněni v noci, která nikdy nekončí... (Eliott)

(více)

Recenze (33)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem si náramně užil. Seriózní, dospělý horor a atmosférická laskomina. Příběh vypráví o íránském manželském páru žijícím v USA, který se cestou z návštěvy u přátel ztratí a je nucen přenocovat v hotelu. Chlápek je nevrlej, protože ho bolí zub, ženská je nevrlá, že manžel řídil podnapilej, nedával pozor a skončili tam, kde skončili. Zkrátka pokažená noc. A to ještě netuší, že Hotel Normandie, ve kterém se ubytovali, je jakýmsi pokrevním bratříčkem Overlook hotelu z Osvícení :) The Night je v prvé řadě výborně natočeným snímkem. Atmosféra hutná od první minuty, kdy se vlastně ještě nic divného neděje, a drží se vlastně po celou dobu. Výborné jsou i herecké výkony a i scénář má pár pěkných nápadů. Na konci se to trochu "festivalově" zašmodrchá, takže kdo by ocenil nějaké jasné mainstreamové rozuzlení, bude možná zklamanej, ale fanoušci lehce ambicióznějších žánrovek si myslím přijdou na své. ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Zase jsem se nechal napálit hodnocením na CSFD. Takovou sračku ještě svět neviděl. Už mne měl odradit Irán, pak ty amatérské herecké výkony, a ty hnusné ksichty.... HNUS! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zíííív a MEH! Tady budu muset jít proti proudu, ale the Night je atmosférický, laicky řečeno zdlouhavý, nudný, nezajímavý, úmorný a nezáživný Horor? Spíš Mysteriózní drama. Film představí Iránský pár u večeře s kamarády, kde stráví zbytečných 20 minut kecání o ničem, dialogy nezajímavé, postavy tím tuplem a jestli jsem si myslel, že se něco změní s přesunutí do Hotelu, tak jsem byl na omylu. Atmosféru má pro mě hřbitov, hrad, zámek, klášter, sanatorium, márnice, jeskyně či podzemní kobky, ale opravdu nevím, co je atmosférické na levném 2 hvězdičkovém Hotelu, kde ještě k tomu nikdo není a nic zajímavého se tam neděje. Třeba zmínit, že typické hororové propriety zde chybí. Gore nula, lekačky nula, napětí nula, mrazení i husí kůže nula, znepokojení nula, zjevení o ničem a postavám žádné nebezpečí nehrozí. Líbil se mi trend strašit nahými starými lidmi ( Zdravím the Visit a The Dark and the Wicked), ale děsit malým klukem a relativně pěknou ženskou, kterou jsem si představoval spíš v posteli než abych se bál? To je absurdní. Kamera nepůsobí levně, vizuál chválit nehodlám, jelikož nic zajímavého zde tvůrci ukázat nehodlají, postavy jsou nesympatické, především manželka je otravná až to bolí a finální rozuzlení vídám v každém druhém filmu, takže ani tam body připsat nemohu. Nemluvě o tom, že film má téměř 2 hodiny a svým uspávajícím tempem radost taky nedělá, aby toho nebylo málo, tak ke konci filmu má divák víc otázek než odpovědí, což je opět nechválihodné. Opravdu nevím, co se mi zde mělo líbit, jelikož vše, co v hororech i filmech vyhledávám zde absentuje. Dnes se považuje za horor už i film, kde se zhasnou světla. Né tak dobré jako čaj z Persie. Asi nejsem dostatečně intelektuálně vývojově nadřazen, abych se u takového filmu mohl bavit. Příběh***, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí>Ne, Zábavnost**, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra***, Napětí*. 4/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Strašne nezáživný iránsko-americký (!) horor. Pritom na prvé počutie to znie fajn: prostredie tichého nočného hotela, divný recepčný, komorný kasting, vcelku sympatickí herci. Ale tvorcovia z toho vydestilovali neskutočnú nudu s fajn atmosférou, ktorá ale nezachráni všetko. Nie, ani omylom nezachráni všetko. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Íránská kinematografie si v posledních letech vydobyla celosvětové renomé zásluhou Babaka Anvariho, jednoho z nejlepších hororových režisérů současnosti, jehož snímky zajistily Íránu pozornost producentů, nákupčích filmů, distributorů či dramaturgů filmových festivalů. Bylo tedy jen otázku času, než se íránský horor opět přihlásí o slovo, což jako první učinil nadějný Kourosh Ahari se svým psychologickým hororem The Night. Snímek vyniká pohlcující atmosférou (některé scény navozují opravdu mimořádnou tenzi), sebevědomým provedením a skvěle zvládnutými technickými disciplínami. Oceňuji zejména zvukový design a způsob, jakým Ahari nakládá s temnotou, stíny a prázdným prostorem. Leč scénář působí až příliš derivativně, kdy mnoho prvků Ahari doslova opisuje z Håfströmova 1408, děj snímku lze poměrně lehce předvídat a všechna přítomná symbolika je velmi snadno dešifrovatelná. Jakožto zdejší hororový expert rozhodně Aharimu nemohu upřít talent, ale pokud se chce přiblížit fenomenálnímu Anvarimu, tak má před sebou ještě pořádný kus práce. Snímku The Night uděluji čtyři slabší hvězdy. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Při téhle stopáži už by to chtělo víc než dvě dobře vystavěné lekačky a velmi čitelné naplnění konceptu. Celou dobu jsem čekal na nějakou subverzi nebo alespoň nečekané odhalení, ale nic z toho se nedostavilo. A na psychologický horor mi to přišlo málo psychologický. I když hodně věcí je v tom dobře, hodně to stojí na dobře vedených hercích, v ničem to na mě nevyskočilo. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Další nečekaná chuťovka. Děj se nezdá být nijak složitý. Po menším večírku několika přátel se manželský pár s dítětem ještě téhož večera vrací autem domů, ale kvůli jistým komplikacím se rozhodnou přespat po cestě v nedalekém hotelu. Tam se však od samého začátku děje něco divného. Napětí se volně stupňuje a vyskytuje se zde několik strašidelných scén u kterých mi běhal mráz po zádech. Konec opět dokonalý a tak dávám za tento neuvěřitelně strašidelný snímek plný počet. 89% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Skôr psychohra na pravdu ako horor. Ozveny minulosti znepokojujú manželský pár s malým dieťaťom. No nie každý z dvojice je ochotný úprimne sa pozrieť do zrkadla vlastného života. A tak namiesto jasného odrazu tváre, jeden z nich uvidí v zrkadle len svoj chrbát. Viď: plagát filmu so zrkadlom. Vydarené dielo, neponúkajúce jednoduché a jednoznačné riešenie. Poznámka: V niečom Aan Shab pripomína atmosféru opustených hotelov na Ukrajine a Kryme, žijúcich z minulej slávy kolektívnych odborárskych rekreácií či komsomolských poznávacích zájazdov. Akýmsi zázrakom fungujú doteraz, pričom často ste tam jedinými hosťami, medzi rozľahlým labyrintom chodieb, podivne sa tmoliacimi zostarnutými dežúrnymi a recepčnými, opustenými mamutími jedálňami a rozľahlými kuchyňami. Konfrontovaní s osemhranom zvláštnej opustenosti a čriepkami niekdajšieho džavotu hostí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Americký počin s iránskymi koreňmi: “The Night” tí starší relatívne chvália, mladšia generácia zas otvára ústa po páde do polospánku. Koniec koncov je to pochopiteľné, a Ja sa vôbec nečudujem, že je tomu tak. Vývoj deja je pomalý, ponúka minimum adrenalínových scén, po ktorých mladí tak bažia. Je vyslovene atmosférický, než “akčný” v pravom slova zmysle a tak sa niet čo diviť, prečo iných baví a druhých nie. Za mňa ide o solídny, “boogey” snímok, akurát by mohol obsahovať viac scén, po ktorých by hrozil “heart atack”, inak veľmi vydarená vecička, ktorá si zaslúži rešpekt i pozornosť. Ľahučký nadpriemer, ktorému rád prihodím. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Špičkový, atmosférický, malý horor, ktorý sa v závere príliš neunúva vysvetlovaním niektorých detailov, napriek čomu v konečnom dôsledku dáva zmysel, aj bez toho, aby sa musel oháňať nálepkou “mindfuck.” Silné 4*. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Tak to bola teda noc. "The Night" bude na tento rok asi jeden z hororových highlightov. Skvelá atmosféra, perfektné vizuály, vynikajúca hudba a hlavne po celú dobu som nemal tušenie ako to celé nakoniec dopadne. Miestami dostaneme nejaké indície, ktoré však reálny význam začnú dávať až ku koncu. A hoci neviem ako to celé na konci dopadlo, tak viem povedať, že mi tá záverečná scénka skutočne zanechala silný dojem. Ako hľadí Babak na seba do zrkadla. Možno je pravda, že by som si asi predstavil nejaké skutočné rozuzlenie ako pre bežného diváka, no tento koniec mi príde oveľa viac fascinujúci. Neviem, ktorú scénku by som v tomto filme reálne vypichol, lebo je ich tu podľa mňa celkom dosť, čo urobili dojem, no najviac ma asi dostalo, keď policajt hovorí, aby otvorili dvere, že tam bude jeho kolega. To bolo vynikajúce. Najväčší problém s filmom som asi mal s jeho stopážou, ktorá mohla byť podľa mňa o trošku kratšia. Miestami som mal pocit, že sa točíme okolo toho istého. Zvuky na streche, nejaké to klopanie, kde nikto pred dverami nie je a podobne. Ale myslím si, že herecky a režijne je to skvele zvládnuté, film si drží svoju atmosféru a ku koncu skutočne prináša záver, ktorý ostane ešte nejaký čas v pamäti. Noc, ktorú by som rozhodne nechcel zažiť. Hodnotenie: A- ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Po zajímavé první polovině došlo u mne k postupnému zklamávání nezáživným dějem až do hořkého finále (jistou zrcadlovou scénu jsem ve filmu viděl už nejmíň počtvrtý). A resultát celého bezmála dvouhodinového horroru je už stokrát omletý moralistní canc, že to pravé peklo je jen a pouze naše vlastní svědomí. Ale bylo tam i několik dobrých scén (dvojnice ženy, policajt), oceňuju audio ve zvukomalebné perštině, a taky se jedná o jasný důkaz toho, že íránští ájatolláhové dobře dělají, když drží svoje ovečky zkrátka. Jen se podívejte co se s nima stane, když začnou žít na Západě: chlastají, kérujou se, ženský mají potraty, jsou jim vidět vlasy, věčně peskujou svoje manžely... Sodoma Gomora. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Víceméně je to jen další ze strašidelných hotelů, který si coby oběti vyhlédne manželský pár s batoletem. Nicméně ohraná zápletka nevadí, když se to umí. A Ahari umí. Tedy do určité míry. Pokud se jedná o atmosféru, tak není co vytknout. Je dusivá a temná takřka od chvíle, kdy rodina vkročí do dveří a režisérovi slouží ke cti, že to ani na moment nepůsobí jednotvárně. Palec nahoru i pro kameramana. Potěší i skutečnost, že film se obejde bez triků, což se v duchařském subžánru zase tak často nevidí. A po počátečních rozpacích mi to nakonec sedlo i herecky, ačkoliv manželské poštěkávání v perštině mi občas trhalo uši. Co se negativ týče, tak tím nejvýraznějším je absence lekaček nebo nějakého momentu, při kterém by člověk ztuhl. Některý z hlavních hrdinů sice občas vykulí oči, ale to, co tu hrůzu způsobilo, je vždy mimo záběr. A těch pár přízraků mělo vesměs mizerné nástupy, což je škoda. A nijak zvlášť nepotěšil ani závěr. Ocenil bych nějaké jasnější zakončení. Celkově bych film přirovnal k souloži bez orgasmu. Bavil jsem se, líbilo se mi to, ale i přes celkem dobrý dojem ve mě na konci zůstal pocit nenaplněné práce. 70% ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době mysteriózní až děsivá atmosféra ve výborné lokaci hotelu se sympatickým obsazením. Více takových kousků. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film mixnutý osvietením a izbou 1408 znie určite veľmi lákavo, len „Nie je všetko zlato, čo sa blyští.“ A nejak podobne je to aj s týmto filmom. Začiatok nasvedčoval, že film sa uberá jednoduchou linkou, po ktorej ide veľa podobných filmov. Lenže on nie. Ani po záverečných titulkoch som nemal celkom jasno, o čom tento film bol. A to naozaj začiatok vyzeral veľmi jednoducho. Ale potom sa to tak skomplikovalo, že som si mohol domyslieť, ci to chápem správne alebo nie. Po skončení filmu je tu príliš veľa otázok a tie by tu byť nemali a keď aj áno, nie až v takom množstve. 111 minút si myslím, že je na tento film veľa. Lebo bolo tu niekoľko hluchých miest, ktoré tam boli celkom zbytočné. Čiastočne si to film kompenzuje, ponurou atmosférou s množstvom preludov a nepríjemným tajomnom. Remeselne je veľmi dobre zvládnutý a kamera je ohromná. Lenže herci a hlavne postavy mi prišli ako mechom udreté a tá žienka ma začala po čase riadne iritovať. Určite niekomu tento film padne a inému zas nie. U mna za silne 3*. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Konečně inteligentní horor, který nevyjebává jen s hrdinou ale i divákem. Ačkoliv chvilku trvá, než se vůbec dostaneme na místo dění, atmosféra potom by se dala krájet, nepříjemné noční scény nahání husí kůži a není to ani lacinné ani uřvané. The Night patří k takovým těm plíživým slow-burnům, který natahuje diváka jak špagát a na konci ukáže inteligentní rozuzlení a zároveň nechá prostor pro představivost. ()

Sayge 

všechny recenze uživatele

Vážně nerad shazuji filmy, protože věřím, že vždy se najde něco zajímavého, či zábavného, ale oh boy, oh boy... The Night bych si pravděpodobně neužil ani kdybych byl vybombený, jak Pearl Harbor. Postavy bylo nepříjemné sledovat, až se mi z toho chlupy na řiti ježily. Příběh nezajímavý, pomalý a hlavně dlouhý. Hotelu chybělo trochu více života a nebo alespoň trochu více creepy halušky, když, už se zaměřili spíše na "strašidelné" prázdno. Z lekaček zafungovala 1 a i když se sem, tam objevil zajímavý nápad, či scéna, tak sečteno, spočteno, podtrženo, existují mnohem lepší způsoby, jak strávit večer (třeba čučet na zeď(:D ne, až tak strašné to není)). ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Rozhádaný párik príde prenocovať do hotela, v ktorom sa začnú diať čudné veci... Jednoduché, no  (ne)príjemne atmosferické strašenie a jeden z mála hororov odohrávajúcich sa v hoteli, ktorý stojí zato (mimo Shining,Identity a The Innkeepers ma asi žiaden z hlavy nenapadá). Veľká škoda, že solídne rozbehnutý The Night(úvodné zablúdenie, perfektné prostredie hotela, creepy recepčný, stupňujúce sa prízraky, postava policajta, nevysvetliteľné situácie...) sa v záverečnej tretine zvrtne z klasickej duchariny na art a na obrazovke sa nám začnú diať bizarnejšie a bizarnejšie výjavy. Práve kvôli nim a záveru celkový dojem u mňa nie je taký výrazný a The Night si budem pamätať skôr ako mierne premrhaný potenciál. Nechápem prečo má každý novodobý horor trend skĺzavať do festivalových,nevysvetliteľných fantasmagórií... 60% ()

Reklama

Reklama