Reklama

Reklama

Amerika z ptačí perspektivy


Zázraky přírody (E58)

(epizoda)
  • USA Natural Wonders
USA, 2016, 51 min

Režie:

Toby Beach

Obsahy(1)

Fascinující geologická historie Ameriky v nejúchvatnějších přírodních útvarech... Přírodní krásy Ameriky nabízí dechberoucí zážitek v každém z jeho států. Až téměř k nebi se vypínají splazy ledovců, ostrovy se rodí z roztavené horniny, která tuhne na jejich březích, a do výše se tyčí kupy písku jako na jiných planetách. Každý přírodní div Ameriky je klíčem, který odemyká tajemství úchvatné geologické historie země. Bublající kotle bahna v Yellowstonu prozrazují, že pod nimi dřímá nespoutaný supervulkán. Řeka Mississippi přináší ničivé povodně, ale když odejdou, z jejich uloženin jsou jedny z nejúrodnějších zemědělských půd na světě. Historii v přírodě může hledat v Národním parku Badlands v Jižní Dakotě. Ten je totiž plný zkamenělin zvířat, která kdysi žila v místech dnešních Velkých planin. Dál do minulosti se můžeme podívat v Arizoně. Meteor Crater, sto sedmdesát metrů hluboký kráter o průměru asi tisíc dvě stě metrů, vznikl dávno před tím, než se v Severní Americe objevil první člověk. Stranou nemůže zůstat ani třiceti kilometrů dlouhý Grand Canyon, hloubený řekou Colorado a tvarovaný pohybem tektonických desek. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na mě už ty jejich slavné parky s přehršle dokumenty o nich začínají působit pouťově. Navíc národní parky jsou často na území, které zbylo jako poslední neosídlené z různých důvodů jako šutrovitá půda, zima, vedro apod.Podívat se do Ameriky mě neláká kvůli z mého pohledu příšernému obyvatelstvu a drahotě. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný dokument naštěstí nezaměřený zejména na Američany. Díky bohu! ___ Edit: Myslím, že je to koukatelné proto, že v tom neúčinkuje průvodce. Jinak by šaškoval a dělal opičky, jak bývá zvykem... ()

Radek273 

všechny recenze uživatele

Sice tento dokument pomyslně "vyzobává rozinky" z celé Ameriky a nijak zvlášť do detailů je nerozvádí, ale pro obecný přehled parádní. A bezpochyby i záběry, které jentak neuvidíte. ()

Reklama

Reklama