Reklama

Reklama

Oscar 2020

(pořad)
  • USA The 92nd Annual Academy Awards (více)
Publicistický
USA, 2020, 230 min (Alternativní 90 min)

Režie:

Glenn Weiss

Účinkují:

Steve Martin, Chris Rock, Regina King, Tom Hanks, Al Pacino, Brad Pitt, Beanie Feldstein, Mindy Kaling, Josh Gad, Idina Menzel, Kelly Marie Tran (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavnostní vyhlášení 92. výročních cen Americké filmové akademie, živě z Dolby Theatre v Hollywoodu. Komentují P. Sladký a Š. Gmiterková. Cena Americké akademie filmového umění a věd se udílí pravidelně od roku 1929. Letos budou tedy vyhlášeny výsledky jejího již 92. ročníku. V přímém přenosu z Dolby Theatre v Hollywoodu se dozvíme, které snímky a tvůrčí osobnosti si letos odnesou legendární zlatou sošku, která, ačkoli jde o pouhou přezdívku, je po celém světě známá jako Oscar. Mezi nominovanými snímky letos mimo jiné najdeme tituly jako The Irishman režiséra Martina Scorseseho, Jojo Rabbit režiséra Taika Waititiho, za který získala nominaci v kategorii výprava také česká tvůrkyně Nora Sopková, nebo Little Women režisérky Grety Gerwig. Šanci na ocenění mužského hereckého výkonu v hlavní roli mají také Antonio Banderas za roli ve filmu Pain and Glory, Leonardo DiCaprio za roli ve snímku Once Upon a Time in Hollywood, či Adam Driver za roli ve filmu Marriage Story. Ve stejném snímku excelovala také Scarlett Johansson nominovaná za ženský herecký výkon, další nominace pak získaly například Charlize Theron za roli ve snímku Bombshell nebo Renée Zellweger za titulní roli ve filmu Judy. Příjemným překvapením pro české fanoušky je také nominace českého krátkého animovaného snímku Dcera režisérky Darji Kaščejevové. Slavnostním ceremoniálem nás z pražského studia provedou filmoví publicisté Pavel Sladký a Šárka Gmiterková. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

UhLee 

všechny recenze uživatele

Mám neskutečnou radost za Parazita a všechny vítěze, kteří obdrželi Cenu Akademie, protože si to zasloužili a doufejme, že letošní ročník bude zlomový a akademie se konečně vyprostí z té jejich konzervativní bubliny. Jediné mínus jako vždy bylo až přespříliš feministických narážek. Ale na druhou stranu je hrozně skvělé vidět tolik známých tváří pohromadě a prožít ten kouzelný večer s nimi. ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Děkuji Oscarům, že nám připomínají, jaký zločin je být mužem, zatímco "every woman is a superhero". Ta feministická agitka je už trochu přehnaná. Hezky ten boj proti rasismu, utlačování žen, menšin atd. propojil Joaquin Phoenix s ochranou zvířat, o které se naopak už moc nemluví, protože to se lidí přímo osobně nedotýká, že. Nemůžou si říct "jsem hrdá na to, že jsem panda", jen "na to, že jsem žena, černoch, lesba atd". Takže málokdo na problémy zvířat upozorňuje, a když už, tak jen do té doby, dokud sám nemusí něco změnit. Veganství je tedy samozřejmě považováno za extrém, nikoliv za vítězství empatie a jediný udržitelný a morálně obhajitelný způsob života. Phoenixův projev tedy považuji za nejdůležitější moment cen, ale to do hodnocení nepočítám, protože ten si herec připravil sám. Jinak tomu zkrátka chybí moderátor, nemá to šťávu, pěvecká vystoupení dobrá, ale tam zase zásluhy jdou spíše jednotlivým umělcům než tvůrcům pořadu, kteří je "jen" pozvali. A do toho ty neustálé reklamy. Koukal jsem letos na BAFTA a ty mě bavily více. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Letos jsem stihl před ceremoniálem všechny v hlavní kategorii nominované filmy. Kromě Parazita. Musím říct, že z jeho vítězství jsem trošku v šoku. A pořád se mi do něj nechce. Jsem nadšen z vítězství Joaquina Phoenixe a Brada Pitta (oběma jsem to strašně moc přál) a ani v ženské kategorii se nekonalo žádné překvapení. Každý si něco odnesl, navíc v těch správných kategoriích, takže i po této stránce jsem spokojen. Jediná škoda je to, že Irčan vyšel absolutně naprázdno a Češi taky. Hudební čísla byla naprosto vynikající (Elton, Idina Menzel a Do neznáma dál v několika jazycích) a bez moderátora to skvěle funfgovalo i letos, takže za mně i tohle dobrý. Jen se řešila klasická témata - málo nominovaných žen, a bla bla, a to už mně upřímně vážně sere. Asi prostě není koho nominovat, ne? Politické to letos nebylo, takže v pořádku. Další vydařený Oscarový večer, ale ten loňský byl lepší a letos se to přece jen trochu táhlo. 75%. ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

Za Joaquina a Pitta jsem šťastný. Parazita jsem nečekal, o to více jsem zvědavý až si ho pustím. Jinak tak jako vždycky, předávání Oscarů je zkrátka nuda, ale za ty ceny jsem zároveň rád a zároveň překvapen, ale jenom v dobrém. P.S. Nejlepší moment oscarů 2020, bylo nic jiného, než samotný Král rapu - Eminem! To jak všechny šokoval, a zavřel všem hubu, bylo BOŽÍ! LOSE YOURSELF BITCH! ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Pri takom výbere ako Joker,Le mans alebo aj once upon time in Hollywood, vyhraje najlepši film slabučký parazit? Aspoň že ďalšie ocenenia dostali dobré filmy. Ale inak nespokojnosť. Teda okrem fanúšikov kórejských filmov, ktorí sa určite potešia že aspoň raz vyhral cudzojazyčný film. 2* ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Parazit. Vlastně docela fain. Pompézní muzikálový úvod, pak skvělí Martin s Rockem (klidně by to někdy mohli uvádět spolu, teda pokud někdy moderátora tahle show mít ještě bude), no a po nich Brad Pitt. Začátek přímo snový, pak to ale ta tuna reklam a nudných proslovů vrátila zpátky do průměru let minulých. Za vypíchnutí rozhodně stojí Phoenixův proslov, Eminem, Elton a hlavně parádní děkovná řeč Bong Joon-ho, kdy spíš vzdával hold ostatním nominovaným režisérům. Ceny vesměs ve správných rukou. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Až s podivem jsem si dokázal celý ceremoniál užít, a to i přesto, že jsem letos sledování nominovaných snímků nijak nehajpoval. Připadalo mi, že předávání ubíhalo celkem svižně - stačilo se jen povznést nad pořád dokola omílané problematiky a naproti tomu sbírat informace, které má filmová lupa během roku nezachytila. Možná bych to tak celé nevnímal nebýt skvělého úvodu, ovšem za mou dobrou náladou i po ceremoniálu stojí zejména ocenění Parazita, které nejenže přepsalo historii a narušilo dosud konzervativní rozhodování akademiků, ale otevřelo možnosti Oscarů pro celý svět. Bong Joon-ho, you are the master! ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Jako pořad to bylo příšerné, snobské s americkým smíchem a poteleskem, opět bez moderátora a bez nápadu...Co se týče výsledků, byl letošní ročník opravdu silný, třeba v hercích si zasloužili Oscara jak Joaquin, tak Leo, tak Adam Driver. Parazita jsem neviděl, ale myslím, že lepší než Tenkrát v Hollywoodu ani než Joker nebude...Nejvíc mi vadila katagorie vizuálních efektů, 1917 fakt ne, za kameru jo, ale za efekty? Nejvíc jsem rád za Oscara pro Brada Pitta, protože i já ho zařadil na nejlepší support výkon historii. V ženách bych dal jasně Oscara Saoirse Ronan, ale mně se prostě líbí, tak co nadělám...Takže hurá doplnit parazita, ať můžu hodnotit objektivně tento nejmíň povedený ročník, který jsem viděl...30% (skvělá řeč Joaqiuna Phoenixe) ()

Kucndo 

všechny recenze uživatele

Hrozný snorefest, čest výjimkám jako James Corden s Rebel Wilson nebo Kristen Wiig s Mayou Rudolph. Výsledky ovšem potěšily, ale na Oscary se nedívám jen kvůli nim. ()

Yokolobuna 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale letos jsem se hrozně nudil. Otázka, jak velký podíl na tom má fakt, že jsem nesehnal původní verzi a musel se trápit u simultánně překládaného záznamů ČT Art... ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to více jak předcházející ročník (opět jsem viděla velmi velmi zkrácenou verzi na ČT Art). Nicméně brala bych jednoho moderátora a míň keců od tématu. I když přiznávám, že na mě Phoenix zapůsobil, ale to spíš celkovým dojmem, než jen svou "děkovnou" řečí. ()

HermyJane 

všechny recenze uživatele

Mohu vůbec udělit hodnocení odpad!? Přece jen se stále jedná o Oscary, o udělení té nejprestižnější filmové ceny na světě. Pokud ovšem úroveň půjde i nadále takto strmě dolů, pak se už příští rok tato exkluzivní hollywoodská show odpadem! stane. Je to stále stejná znějící písnička: nominovaných žen je málo (ano, my vidíme); umělci tmavších pletí tu sice zastoupeni  jsou, ale kdysi tomu tak nebývalo vůbec a na to se upozorňovat očividně také nepřestane. Host opět žádný, protože se v dnešní době nikdo neodváží říct z patra, co si myslí. Žádné zapamatovatelné vystoupení, moment, dokonce ani děkovačka. Letos byly Oscars 2020 opravdu NEzážitkem. (nehodnotím výsledky, pouze pořad samotný - 1*) ()

maxmen 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tento rok zde soupeřili velice kvalitní a všeobecně skvělé snímky. S touto částí jsem nadmíru spokojen. Co mi ale vadí je poměrně nudná a nezáživná show. Nechci konkrétně někoho schazovat, ale myslím si, že politické proslovy, otřepané vtípky a podobné, mohli být klidně ušetřeny. 60% ()

ForGump 

všechny recenze uživatele

Člověk se každoročně těší na tu noc plnou filmu a jeho oslavy, a pak se mu to rozleží v hlavě a je zklamaný (ne-li, že rovnou usíná). Jediná věc, která celý večer rozzářila byla ta adorace Parazita. To bylo skvělé, jinak ale veskrze očekávaní vítězové a vítězky, kdy jsem se marně modlil, aby si v hereckých cenách něco odnesla Scarlett Johansson. Bylo to marné, a tak herecké kategorie nabídly pouze kývnutí a vyšuměli. Ale celkově se show (opět bez moderátora) nesla ve velice zvláštním duchu. Kdybych chtěl být zlý, řekl bych, že to byla nuda k posrání. Náhradu za moderátora a jeho vždy očekávaném monologu scénáristé vyřešili ještě celkem šalamounsky Stevem Martinem a Chrisem Rockem. Pak už to, ale bylo velmi sterilní, kdy pouze jen někteří předávající dokázali vzbudit alespoň menší úsměv na rtu (Maya Rudolph a Kristen Wiig a Olivia Colman). Za vrchol podivnosti považuji vystoupení rappera Eminema, to jsem si nebyl jistý, zda už se mi to celé nezdá. Nicméně akademie zaslouží uznání, že po letech vystoupila ze svého stínu a prokázala, že vnímá jednak netuctovou, a druhak světovou kinematografii. Jen mám z dnešního pohledu vztek z toho, že si to akademici neuvědomili už loni s Cuaronovou Romou. Český komentář letos OK (jenom hlas Šárky Gmiterkové je dost sexy). 50%--- Vím, že by se to nemělo oddělovat, ale při sledování záznamu jsem si tak nějak řekl, že to byli, i přes celou nudnou show, přelomový Oscaři a ti by se měli trošku odlišit. ()

PhoenixSwan 

všechny recenze uživatele

"Ti kteří nás opustili v minulém roce" bývá vždycky emotivní záležitost, obzvlášť tak pro filmového fanoušky, kterému ukápne slza, když vidí na obrazovce legendy jako Peter Fonda a nebo Kirk Douglas. Billie Ellish jsem slyšela zpívat poprvé a dovedu si představit na jejím místě někoho mnohem lepšího, který by vzdal hold všem těmto umělcům, než nějaká rychlokvašná hvězdička (omlouvám se všem fanouškům). Kuňkání schované za obrovskými umělými nehty mě prostě nenadchlo. Nadruhou stranu Eminem? Ačkoliv je absolutně můj playlist? Páni, to byla jízda a ta energie! Děkuji ti Joaquine za tvojí řeč. Za to, že jsi zmínil svého bratra. "I have been a scoundrel all my life, I’ve been selfish. I’ve been cruel at times, hard to work with, and I’m grateful that so many of you in this room have given me a second chance. I think that’s when we’re at our best: when we support each other. Not when we cancel each other out for our past mistakes, but when we help each other to grow. When we educate each other; when we guide each other to redemption." When he was 17, my brother wrote this lyric. He said: “run to the rescue with love and peace will follow." ()

hospoda96 

všechny recenze uživatele

Výsledky v pořádku, show jako taková až na vystoupení Eminema nudná jako posledních několik let a je úplně jedno jestli je to s moderátorem nebo bez. ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Vcelku solidní ceremoniál, který od minula vyladil některé chyby a i když neubylo již tradičních feministických momentů, tak mě rozčilovaly mnohem méně, než dřív (asi už jsem si začal zvykat). Rozdělení cen bylo bez větších překvapení, ale zato mě dokázalo z valné většiny uspokojit a asi nejvíce přeji 2 oscary Le Mans '66 a veškeré ocenění, které dostal Parazit neboli Nejlepší film roku 2019. Sice to tedy nebyl nějaký extra záživný a zábavný ceremoniál, avšak oproti minulému ročníku mi už tolik nevadila absence moderátora a tudíž jsem s tím naprosto v pohodě. P. S. České znění po roce opět kvalitní a na úrovni, takže opravdu chválím. ()

Reklama

Reklama