Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další osudy hrdinů z pravěku. Tentokrát se Sokol (J. Bartoška) se svou ženou Šťastnou chvílí (G. Osvaldová) a v doprovodu Havranpírka (L. Hradílek) vydají před zhoubnou epidemií na cestu za novým domovem. Najdou útočiště u rodu Pastevců, na jejichž území přečkají zimu. Vůdce Pastevců však cizím lidem nedůvěřuje a čeká, že trojice nejpozději do jara zemře hlady. Díky mladičké Rosničce (M. Janderová-Kratochvílová), která se do Havranpírka zamilovala, však všichni přežijí. Zatímco Pastevci se jako každý rok na jaře vydávají hledat úrodné louky pro stádo svých ovcí, Sokol se Šťastnou chvílí a Havranpírkem zůstávají na místě. Na podzim totiž udělali nevídanou věc: zaseli obilí… (Česká televize)

(více)

Recenze (71)

dyfur 

všechny recenze uživatele

na tú dobu a tie možnosti čo boli celkom dobre spracované exteriérovo i keď citiť utiahnuté opasky.... Mňa to vždy nudilo a ani v čase vzniku to nebolo nič extrovné-prešlo to cez TV v podstate bez povšimnutia. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Posledná časť trilógie o pravekých ľuďoch.Dnes sa už tomuto filmu hodne ľudí smeje,ale z nostalgie a zo spomienkou na mladosť mu dám tri.Je to detské a romantické,to uznávam,ale točilo sa to,čo odobrila vláda a na čo dala peniaze a koľko ich dala.Keďže to bolo za bývalého režimu,tak žiadny súkromný investor,žiadny sponzor.Len tak mimochodom,videl som oveľa horšie filmy takého žánru,a to filmy zo západu,natočené za oveľa väčšie peniaze,a predsa totálne kraviny. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Do názvu závěrečného dílu trilogie na motivy Štorchova románu narouboval režisér série Jan Schmidt odkaz na počátky osidlování české kotliny slovanským národem. Je to podařené zakončení zidealizovaného pohledu na dobu kamennou, kde tep života dosahuje svého vyvrcholení a otevírá nové možnosti a naději do budoucnosti. Zhoubná moc nakažlivé nemoci a osidlování nového území jsou body, od kterých se rozvíjí dramatická zápletka a vynalézavé atraktivní okénka do prehistorie lidského společenství. Další složkou, která dotvořila osobitou podobu popularizace vědy, je kamera, za kterou stál Jiří Macák. Poetické obrazy panenské přírody se střídají s expresionistickým důrazem a společně se zvukem a hudbou jsou nezaměnitelnou a vytříbenou tváří filmové vzdělávací série. Hlavní postavou je naposledy Havranpírko (dobrý Ludvík Hradilek), který se svým věrným druhem a mentorem Sokolem (velmi dobrý Jiří Bartoška) čelí největší výzvě svého života. V těchto chvílích volá život nejnaléhavěji a nejtvrději. Hlavní ženskou postavou je mladá žena Šťastná chvíle (zajímavá Gabriela Osvaldová s hlasem Jany Andresíkové). Kmenové ústrky nepřestávají a jediná schůdná alternativa se dotýká samotné schopnosti přežití v souladu s přírodou. Důležitou postavou je náčelník kmene pastevců Křikavec (velmi dobrý Miroslav Moravec), nesmlouvavý vůdce a nepříliš ochotný soused nově příchozích pionýrů. Výraznou postavou je Křikavcova mladá dcera Rosnička (zajímavá Milada Janderová-Kratochvílová) v postupném sbližování a v rostoucí náklonosti k Havranpírkovi. Z dalších rolí: nespokojený a neurvalý pastevec Beran (zajímavý Ladislav Křiváček), neústupný náčelník Havran (dobrý Bohumil Vávra), či vlivná žena rybářské osady Tlapa (příjemná Beta Poničanová). Mnoho se toho napovídá o chabé výstižnosti reality dané doby. Ano, je to romantizující pohled na dobrodružství prastarého způsobu života. Ale namakaní svalovci a efektnější berličky nemají s realitou příliš společného. Ve svém popularizačně-vzdělávacím schématu se jedná o nadprůměrné filmové dílo, které vědní obory přibližuje, zpřístupňuje a zlidšťuje k potřebám současného přemýšlivého člověka, pokud je toho schopen. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Třetí a poslední návrat do oněch časů, kdy jsme už nebyli jen lovci a sběrači. Nicméně musím konstatovat, že počasí se evidentně neřídí scénářem, poněvadž opravdový třeskutý mráz vyhlíží docela jinak. Tady si bezstarostně zurčí potůček, nemaje ani při březích pražádného ledového krajkoví, a v okolní krajině leží jen něco málo na pohled těžkého, mokrého sněhu. Ani jehňátko, jakožto jedna ze čtyřnohých hereckých hvězd, není v žádném případě něžným, bělounkým, sotva zrozeným mláďátkem - jak je divákovi podsouváno, ale mohutnou, umolousanou, téměř dospělou ovcí. Důvěryhodnost zápletky prakticky kopíruje důvěryhodnost klimatických podmínek i oné kudrnaté hrdinky, která nepotřebuje ondulaci, tudíž nikterak nedbá o svůj vzhled - o to aktivněji zkouší cudně zatajit svůj věk ... v bláhové naději, že jí to projde. Na druhou stranu - poctivá snaha o vyobrazení české kotliny za dob dávno minulých by tu byla, takže v souhrnu opět slabší 3* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Asi najslabší diel z celej trilógie, i ked začiatok sľuboval viac. Kde nie je príbeh, nemože byt ani film. A to večné pískanie na kostenú píštalku mi liezlo na nervy. Škoda, že sa film nedržal výpravy zo začiatku filmu. Hodnotenie: 55% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Úplně přesně nevím, co tím vlastně chtěl básník říct, ale Liškova hudba je dobrá a tak nějak se tím prokousává docela dobře. Ovšem pravěk, to teda nevím...60% ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Liška chvalitebně přibrzdil se syntetickým bubláním, takže jsme se z paluby Ikarie XB1 vrátili zpátky do pravěku, a hlavní hybnou silou děje už zaplaťpánbu nejsou Barťákovy milostné trampoty, ale soupeření zaostalých pastevců s pokrokovými zemědělci. Atmosférický neotesaný minimalismus prvního dílu se ovšem až na pár míst („V bažině jsem silnější já, zapomněls'?“) vytratil definitivně – za mě škoda. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Závěrečná část Štorchovy trilogie ukazuje kruté, ale odpovědné chování lidí, jejichž rod postihla zhoubná epidemie nemoci. Z osady vyhání všechny přeživší, kteří si musí hledat nový domov, protože ostatní rody je z obavy před nákazou odmítají přijmout. Cilem Sokola a jeho přátel je přežít zimu. Rod pastevců je nechal usadit na svém zimovišti, ale nepomohl jim, ani je nepřijal mezi sebe. Zajímavý je ten přerod z lovcú a pastevců v zemědělce, usazené na jednom místě a založení nového rodu. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

A do třetice všeho podobného. Závěrečný díl trilogie je ale přece jenom trochu lepší než jeho mladší bráškové. Jan Schmidt dostal k ruce nosnější scénář a na Volání Rodu je to vidět. Film je napínavý, svým způsobem temný a syrový. Ten trochu mimózní hudební podkres krásně dotváří atmosféru tajemna a přísahám, že mi tu a tam přeběhl mráz po zádech. Velkoryse jsem přehlídl hysterické herce a nakonec jsem mávl rukou i nad tou nikdy neopuštěnou snahou brát se zbytečně vážně. Slabší čtyři hvězdičky. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

K celé trilogii z jedné vody načisto: báječná a nestárnoucí klasika mého dětství. Jednak je to originální nápad, pročež člověk "promine nedostatek moderních audiovizuálních efektů" (jen trouba by tohle bral jako určující měřítko), druhak to má atmosféru (a hudební, resp. zvukový doprovod je skutečně skvostný), třeťak je to komorně natočeno a přitom to i odsejpá (nejde o superoriginální zápletku, resp. že by ji to mělo mít - odehrává se to, sakra, V PRAVĚKU!) Zkrátka je to něco, co člověk v klidu pustí dětem, nemusí se (jako u spousty jiných, mládeži určených děl) bát, že by zblbly, a přitom i sám po očku kouká :-) ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tento film sa mi celkom páčil, bol to zaujímavý krok do ďalekej histórie.. Hudba fantastická - Zdeněk Liška , 65%. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Poslední díl nám po druhém - tábornickém - dílu opět trochu potemněl, ale bohužel dějově je to totální nuda. Z lovce Bartošky se stal Bartoška zemědělec, většina filmu se odehrává na poli. Celková úroveň se stejně jako u druhého dílu blíží kvalitě série o Kanibalech... ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Jako kluka mě to minulo určitě, a to jsem na Lovcích mamutů vyrostl... Nějak nevím, kde jsme se ke snímku dostal, možná škoda, že začínám od konce, protože tohle je první, co jsem z trilogie viděl. Každopádně... nuda, neherecké, divné až místy trapné. Jo, asi to bude mít nějakou naučnou funkci, ale nemyslím, že je to úplně dobře pojaté. Plus 3 z 5ti obličejů nesympatičtí, až to bolí...mluvím o těch třech hlavních... dáme šanci dalším dílům... ()

Charon11 

všechny recenze uživatele

Klasika z let dětství, Minehava (četl jsem i knihu) atd. Moc se mi to líbilo a věřím, že kdyby to dali znova nebyl bych zklamaný. Dobrá se mi kdysi zdála i hudba. ()

Reklama

Reklama