Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další osudy hrdinů z pravěku. Tentokrát se Sokol (J. Bartoška) se svou ženou Šťastnou chvílí (G. Osvaldová) a v doprovodu Havranpírka (L. Hradílek) vydají před zhoubnou epidemií na cestu za novým domovem. Najdou útočiště u rodu Pastevců, na jejichž území přečkají zimu. Vůdce Pastevců však cizím lidem nedůvěřuje a čeká, že trojice nejpozději do jara zemře hlady. Díky mladičké Rosničce (M. Janderová-Kratochvílová), která se do Havranpírka zamilovala, však všichni přežijí. Zatímco Pastevci se jako každý rok na jaře vydávají hledat úrodné louky pro stádo svých ovcí, Sokol se Šťastnou chvílí a Havranpírkem zůstávají na místě. Na podzim totiž udělali nevídanou věc: zaseli obilí… (Česká televize)

(více)

Recenze (71)

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Snahu tvůrců Schmidt/Pavlík v jejich pravěké trilogii oceňuji navzdory faktu, že Štorchův příběh by si zasloužil lepší scénáře a zejména produkci. I přesto se na to dá dívat, zejména kvůli Bartoškovi a paradoxně nevadí podivně stylizovaná elektronická hudba, která místy přechází v diluviální disco. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Údajně třetí zfilmovaná kniha ze Štorchovy slavné trilogie, ovšem s knižní předlohou již tento film nemá nic společného. Štorchova kniha Volání rodu je o tom, jak matka putuje se dvěma syny k rodu. jenže zde již máme třetí film o Havranpírkovi a Sokolovi, kteří u Štorcha vystupují jen v Osadě Havranů. A co se týče obsahu, tak ten je úplně mimo. Žádná matka, co by v zimě táhla syny ke svému rodu tu není, nýbrž se tady dva rody hádají o zrní. [1760. hodnocení, 57. komentář, 65%] ()

kostej_ 

všechny recenze uživatele

Většině filmů nostalgie pomáhá k mnohem lepším hodnocením, než jaké by dostaly, kdyby se prezentovaly jako dnešní novinka. U havraní trilogie je tomu naopak. Status klasiky pro dospívající je vykoupen jakýmsi "prozřením skrz infantilnost", když diváci dospěli. Mě se naštěstí trilogie v raných letech vyhla, a tak můžu bez předsudků ocenit toto v kontextu světové kinematografie jedinečné dílo, které kloubí výrazové prostředky České nové vlny s neuvěřitelně zajímavým a do detailu propracovaným tématem. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Jistě, technické detaily, reálie, to vše je velmi špatné. Umytý, přistřižený a jak dětská prdelka holý český hezoun se zkrátka pravěkým obyvatelem nestane, ani když si oblékne činčilu. Tohle by se mělo natočit ještě jednou, bez rukaviček a s odbornou asistencí, Štorchovy příběhy za to stojí a po pravdě, scénář není zlý. Právě závan nostalgie z dětské četby a v kontextu novodobé disneyovské plytkosti i docela silný příběh katapultují závěrečný díl trilogie vysoko. Byť film sráží žalostné herecké výkony, je nejlepší z pravěké trilogie. Té by nejvíce pomohlo, kdyby zůstala jedním filmem (viz můj komentář k předešlým dílům). ()

Marty_v.S. 

všechny recenze uživatele

Knihy Eduarda Štorcha patřily mezi mé oblíbené čtivo, louskl jsem je snad všechny a některé i vícekrát. Havranpírko byl mým oblíbeným hrdinou, proto se mohu na tyto filmy kdykoli podívat znova. Navíc, na svou dobu, výborná hudba Zdeňka Lišky, provázející celou trilogii. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Nač se zde rozepisovat, když již jsem vše řekl u prvních dvou epizod. Snad jen, že ta třetí ukazuje v příme podobě, jaká sláva to byla, když lidstvo začalo ustupovat od lovení blíže k zemědělství. ()

ac1976 

všechny recenze uživatele

Jasný dôkaz toho, že aj za málo korún sa dá (dal) natočiť zaujímavý výlet do praveku. Ako bonus tancujúci J.Bartoška. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Třetí díl mi už tak zajímavý nepřipadl. Děj je sice zase nový, ale po shlédnutí celé trilogie ve mě pořád zůstává pocit, že se člověk o životě pralidí mnoho nedozví. Některé scény jsou trochu uječené a postavy jednají afektovaně. Nutno ale dodat, že je to pořád to nejlepší, co kdy z tohoto tématu bylo natočeno. ()

vaska 

všechny recenze uživatele

Za všechny tři díly čtyři hvězdy s odřenýma ušima...míň nedám,už jen proto,že tohle JE ojedinělý počin/jakkoli amatérsky vyhlížející/ v rámci české tvorby..asi navždy... ()

infernet 

všechny recenze uživatele

Můžete si o tomhle díle myslet, co chcete, ale co se týče "asi takhle to tenkrát bylo", je tohle dílo, a jeho dva předchůdci", asi to nejlepší, co u nás vzniklo. ()

J.Mayen 

všechny recenze uživatele

Takze na novy rok bezelo tohle sileny retro s j. Bartoskou a L. Hradilkem v hlavnich rolich. Je to take muj prvni komentar roku 2024, takze vse nej. Bohuzel s hodnocenim musism zacit velmi nizko, ponevadz ten film dre celou dobu bidu s nouzi. Navic pokud uvazujete odejit s tohoto sveta, tak depresnivni hudba, ci nastroje vam muzou usnadnit vase rozhodnuti. Pro me to neni dobry film. Prekvapive jsem se take dozvedel o Gabine Osvaldove, ktera ve filmu hraje Bartoskovu pichavku. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Po pár rokoch som s radosťou pristúpil k tejto trilógii... bohužiaľ nebolo to už také dobré ako keď som to videl ako školák. Ako dospelého ma to čiastočne nudí a je to nezaujímavé. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Poslední z výjimečné řady českých filmů pro děti. Opět vynikající hudba a zkrátka určitá nostalgie z dětství, kdy tento film zaplňoval mezeru po indiánkách. Z celé řady asi nejhlubší film s myšlenkou. 3+ ()

Reklama

Reklama