Reklama

Reklama

Čang

  • USA Chang (více)
všechny plakáty

Čang je dalším zpracováním zkušeností z exotických cest a byl veřejnosti představen jako „epopej z asijské džungle". Jeho protagonista, Kru, žije se svojí rodinou uprostřed pralesa. Osud muže je poznamenán nebezpečím divoké džungle, se kterou musí neustále bojovat. Příroda se zde jeví nejen jako přitažlivá, ale zároveň i ničivá síla. Díky natáčení v přirozeném prostředí se autorům povedlo zachytit atmosféru napětí mezi člověkem a jeho okolím, které připomíná obraz ráje, z něhož nám zbylo pouze toužebné přání. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Možná zajímavý polodokumentární snímek, ale mne nezaujal. Na němou éru jistě nadprůměr, ale já jsem fakt nudil. Od těch mála hodnotících, kteří přede mnou dávali velmi často plný počet, je to však pokrytecké dle mého názoru. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Já teda nevím, co viděli ostatní, ale já jsem viděla biják, ve kterém se i banda rozvášněných slonů chovala jako profesionální komparz, který předvádí naprosto koncentrovaný a bezchybný výkon. Chtěla bych mít víckrát podobný pocit, když se dívám na film. Kromě toho, Bimbo je prostě star! ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Relikt éry modernosti a západního imperialismu. Smutný příklad ideologicky nesmírně zákeřného filmu, který za líbivost, roztomilost a povrchní exotičnost maskuje zcela nepokrytou glorifikaci násilného podrobování si přírody, jejího zotročování, toho slavného triumfu rozumu! Stylisticky nicméně velmi zdařilé. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

S předchozím dokumentem autorů Coopera a Schoedsacka byl prvně jmenovaný nespokojen, protože se mu do něj nepodařilo dostat lidský rozměr. Proto v tomto dokumentu autoři neváhají měnit realitu a přehání. (mezititulky o nebezpečných zvířatech apod.). Jde o vyprávění pohledem západního člověka. Film je vystavěný se záměrem, aby byl atraktivní (náčelník klanu, jeho opička...). Jde o sled scén a v každé jde o nebezpečí. Scény kdy třeba stádo slonů napadne domorodou vesnici a srovná ji se zemí samozřejmě dnes působí směšně. Film má především historickou cenu. . ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Dokumentární klenot němé éry! Napínavý, exotický a navíc obohacený svěžím humorem. Práce se zvířaty je neuvěřitelná, hlavně roztomilá opice a její komentáře nutí diváka smát se a mít přitom údivem otevřenou pusu. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Němý dokument, který mi i z pohledu dnešního diváka přišel zajímavý. Zvířátka byla skutečně roztomilá a opice geniální (skoro tak geniální jako keatonovská opice v Kameramanovi)... Humor možná až příliš dětinský, ale člověk se přecejenom smál. Rozhodně obdivuhodná práce ()

zette 

všechny recenze uživatele

Uz jen fakt, videt dokument o domorodcich v Thajsku z roku 1927 je mimoradne cenny a zajimavy. Spousta napaditych zaberu, skoda jen, ze se film vice nevenuje lidske cinnosti a podstatnou cast venuje faune. Coz je ovsem velmi subjektivni vytka. Lituji, ze jsem film videl pouze s francouzskymi titulky a tak mi nejspise uniklo spousta doplnujicich informaci. Monotonni hudba mi uz ke konci dala celkem zabrat. ()

Glowski 

všechny recenze uživatele

Neupírám Schoedsackovi a Cooperovi tvůrčí obratnost a invenci, ale film, který po celou dobu své délky sedmdesáti minut násilně prezentuje myšlenku "Strong is the elephant; stronger is Man's mind. Here, as everywhere, brawn surrenders to brain." je ideologicky zhovadilý, což tvůrci nezastřou ani deseti veselými opičkami. V podstatě jde o opak Malickova citátu (http://www.csfd.cz/tvurce/2995-terrence-malick/), schovaný pod slupkou exotiky a rádoby dobrodružství. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Trable thajských vesničanů s menšími bratry z "neporažené a neporazitelné" džungle tvůrci "Čanga" pochopitelně zohýbali vstříc vkusu amerického kinodavu, nicméně snímek je po technické stránce snad ještě větší lahůdkou než méně lesklá předcházející "Tráva". Schoedsackova kamera čaruje - člověku se nechce věřit, že všechny ty kočky, natáčené z bezprostřední blízkosti bez teleobjektivu, byly opravdu divoké. Po vší chvále douška:  Lavran a Glowski mají samozřejmě v zásadě pravdu. ()

Reklama

Reklama