Reklama

Reklama

King Kong

  • USA King Kong
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Měl to být osmý div světa. Ale utrhl se z řetězů. Slavné filmové monstrum, obří opičí samec King Kong, vzbuzuje úžas filmových diváků už od roku 1933. Právě první verze jeho příběhu se stala nezapomenutelnou legendou, a to navzdory dvěma velkorozpočtovým remakům z let 1976 a 2005. Film vypráví příběh režiséra Carla Denhama, který se najatou lodí vydá na tajuplný ostrov, aby tam s nic netušící herečkou Ann Darrowovou natočil dobrodružný příběh na motivy pohádky Kráska a zvíře. V ostrovní džungli se totiž nacházejí desítky prehistorických tvorů. Mezi nimi i obří gorila, zvaná Kong. Domorodci, kteří drží zvířata za obrovskou starobylou zdí, herečku unesou a obětují ji Kongovi. Štáb ji však z opičákových spárů po dlouhém boji zachrání. Podaří se mu dokonce Konga omámit a převézt do New Yorku. Tam však začíná druhá část strhujícího dramatu: Denhamova nová atrakce se totiž utrhne z řetězů a rozpoutá v ulicích peklo... (Česká televize)

(více)

Recenze (279)

Lima 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně ten největší monster-movie, jaký kdy byl natočen. Klasika, která patří do dnes již zapomenutého LOST WORLD žánru, který byl v době světové ekonomické krize nesmírně oblíbený a který byl popularizován filmovými přepisy románu A.C.Doyla, E.R. Burroughse, J.Vernea atd. Tyhle filmy měly jedno společné - pevně ohraničené území s prehistorickými zvířaty, nebo téměř zaniklými civilizacemi. Ve 20.a 30.letech se tyhle filmy točily jak na běžícím pásu, byly plné trikových sekvencí a King Kong byl jejich král. Ve své době to byl vskutku technický zázrak, jehož některé trikové scény dodnes vypadají skvěle. První dvě třetiny jde vpodstatě o takový Jurský park na malém ostrově uprostřed Pacifiku, s mnoha pravěkými ještěry, mezi které se jakoby nedopatřením přimotal přerostlý lidoop z dob mnohem pozdějších. Když pominu takové lapsusy dané dobou, jakože z neškodného býložravce brontosaura udělali tvůrci filmu krvežíznivou bestii, nemohu nevzpomenout takové lahůdky, jako byl třeba souboj King Konga s tyranosaurem, dokonalá to ukázka stop-motion animace té doby. A na posledních 15 minut - řádícího King Konga v New Yorku - je radost se dívat i dnes, což potom v roce 1933, to musela být naprostá bomba! Dokonce se odvážím říct, že mnohé triky v King Kongovi vypadají lépe, než u monster-filmů v 50. a 60. letech. Škoda, že se dnes již takovéto lahůdky vůbec nevysílají.... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

King Kong je od pohledu jedním z těch snímků, jejichž hlavním posláním je ohromit divákovy smysly a nějaký děj je jim celkem ukradený. A vzhledem k tomu, jak působivý je ještě dnes, v době Transformerů, museli diváci v roce třicet tři padat naznak ani ne tak z jahody jako z úžasných gigantických nestvůr svádějících líté boje v exotické džungli kdesi na ostrově, na nějž zapomněl i čas. Herecké výkony i zápletka jsou sice nevalné a hlavní hrdinka musí každému svým afektovaným ječením lézt na nervy, ale ta podívaná má jakési kouzlo, které vám brání strhnout z filmu onu iluzornost a faleš začínající u blond paruky Fay Wrayové a končící "obří" figurkou titulního primáta. King King dalece předběhl svou dobu a jakožto správná legenda si zaslouží svůj díl respektu, vyjádřitelný u mě osmdesáti procenty. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

I když ta chlupatá obludka dnes vzbuzuje více soucitu než respektu, stále jde o špičkové (protože nonstop) dobrodružství. Wrestlingový monster souboj, romantické rozjímání na vršku skály (Fay Wray je HVĚZDA stříbrného plátna), posléze méně romantické rozjímání na vršku Empire State Building… všechny patří k něm nejvíce „WOW!“ scénám černobílého filmu. Senzace, která několika kongovskými kroky překročila dobu svého vzniku. Apendix: Není divu, že se Peter Jackson nechal tak unést a natočil to, co natočil. 90% Zajímavé komentáře: Marigold, JohnnyD, kitano, curunir, Ulrich ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na ten rok vzniku je spracovanie filmu v niektorých oblastiach na vyššej úrovni, než to čo nám ponúkajú filmári pri dnešných možnostiach v tomto priemysle v poslednej dobe. Možno príbeho je to klasická miestamy až jednoduchá osnova, čo poznáme hlavne vďaka remaku z 1976, čo beriem ako vrchol v spracovaní legendárneho Konga ale ak opomeniem tie dialógy tak tento Kong je podívaná na úrovni, kde nie je hlavne núdza o nápadité triky aj keď jednoduché ale tam je potom vidieť aj tá skutočná zručnosť tvorcov. ║Rozpočet $670,000Tržby USA $1,700,000Tržby Celosvetovo $- ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ani více než sedm dekád nedokázalo jedinečnému testamentu starého Hollywoodu, v němž vládlo tajemno, fantazie, křehké krásky, neohrožení hrdinové a děsivá monstra, ubrat na síle. Zejména vizuální stránka je šokujícím způsobem nadčasová a určitý punc naivity už se stal pevnou sučástí poetiky filmu. Nejen z efektů však King Kong živ jest – jsou to i výborné scény na lodi, které rozdmýchávají horečnaté očekávání událostí mistrovským způsobem, a to za světla dne (především kamerové zkoušky Ann Darrow). Samotný Kong působí oproti předchozím verzím mnohem brutálnějším a animálnějším dojmem, přičemž kráska v nesnázích samosebou nepojme nejmenší dávku sentimentu k jeho osudu. Její neustálý hysterický křiky, provázený řevem monstra, je až nesnesitelně afektovaný, ale k téhle verzi prostě patří. Sympatie k obří opici jsou především druhotným produktem diváků, kteří si chlupatého obra zamilovali a dali mu více lidského než jeho stvořitelé. Ochutnávka filmového řemesla starého střihu ve své nejsolidnější podobě, to je King Kong. Film plný skvělé atmosféry a pastva pro oko, které nachází zalíbení v černobílé estetice 30. let. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Už chápu, proč je King Kong od Jackssona taková nuda, on to prostě opsal z původního snímku a s pár dalšími nápady a efekty doufal, že se velký král vrátí na svůj trůn. Pro mě však nikdy na trůně nebyl a nepatří tam. Z dnešního hlediska efekty tragické (pochopitelně), ale i herecky a dějově slaboučký snímek, který mohl ve své době vypadat výjimečně, ale dnes takový rozhodně není. Jen těžko jsme se nutil k dlouhému sledování snímku, který mi byl cizí od první do poslední minuty. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Je to klasika, brakový král se spoustou i dnes zajímavých efektů, krásná Fay Wray, na svojí dobu dle mého hodně velká brutalita a celkově velmi kvalitní zábava. A za souboj Konga s T-Rexem ve wrestlingovém stylu dávám plné hodnocení:) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu krásný animák... No a historicky patrně nejlepší a nejpovedenější zástupce klasických hollywoodských monster filmů. Tenhle archaický velkofilm je plný krásné ruční animace a starých dobrých trikových scén (založených na zpětné projekci), bazálních kamerových stop triků, hereckých výkonů plných afektovaného přehrávání a nádherně naivních davových scén, kdy exprese je vyjádřena pohybem davu a strkanicí... Kong coby personifikované zlo je velmi ambivalentní, jelikož se ukáže, že disponuji silnými lidskými city (podobně třeba jako další zástupce klasických monster Frankenstein). Možné, že tahle variace na mýtický rozměr krásky a netvora je dnes už jen pro usmání, ale je to usmání milé a nostalgické... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

První velký popcorn se vším co k tomu patří. A rovnou jeden z těch nejlepších. Navíc se na něm zub času nijak výrazněji nepodesal. Prostě v každém ohledu lepší než-li pozdější dva remaky. ()

May 

všechny recenze uživatele

Trochu zdlouhavý děj, ale když má člověk slabost pro černobílé horory, jen žasne s otevřenou pusou. Trikově je to na svou dobu opravdu nevídané. Nejen King Kong sám, ale i ostatní příšery z tajemného ostrova jsou precizně vypracované, a až na své trhavé pohyby, jsou "jak živí"(:. Boj King Konga s tyranosaurem Rexem je velic zajímavý a brilantně provedený, nemluvě o celém prostředí kolem, o džungli, která je na svou dobu, také velice přesvědčivá. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Megaopičák ve své původní verzi je stále pěkná podívaná, ale podle mě už notně zestárla. Ty efekty už totiž vypadají nebezpečně trhaně, na druhou stranu právě tím v sobě ještě mají nějaký půvab, i když nechtěně groteskní. Jelikož ve své době takovou podívanou nikdo neviděl, už ty samotné výjevy mohly uchvátit, jak to skutečně vypadalo bylo až na druhém místě. Pravda, co bych chtěl na rok 1933... ale stejně, pohledem dnešního diváka už to myslím není ono. Na mém osobním žebříčku tak nad původním Kongem vítězí Godzilla, která je i dneska docela dobře koukatelná (i když 20 let je nefér). Souhlasím, že začátek je trochu těžkopádný a když se po téměř půlhodině začne něco dít, zase je to celé postavené na oněch efektech. S opicí na ostrově spolubydlí i pár dinosaurů, takže je na co se koukat. A ten vztah krásky a monstra není zdaleka tak vymakaný jako v pozdějších verzích, ona si vůbec nechce hrát a navíc by pořád jen zdrhala. Přes veškerou mojí kritiku je to ale nezpochybnitelná klasika, co minimálně pro zajímavost stojí za to vidět. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Ve vztahu k době vzniku naprostá bomba!! Ve všech ohledech nádherné a úchvatné dílo. Tuto verzi jsem viděl až jako poslední a byl jsem opravdu překvapen. Peter Jackson měl v remaku opravdu z čeho těžit. Tohle je kult kultů, neuvěřitelně detailní řemeslný monster movie ... Těžko se mu může v rámci žánru co rovnat ... ()

RHK

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Dnes to působí trochu komicky, ale vraťte se o 75 let dozadu a domyslete co vám vznikne? Ano, jeden z prvních popcornových filmů, na které se chodíte do kina bavit i dnes akorát v jiném kabátě...... ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Do 40.minuty se jedná o nezáživnou podívanou plnou prachbídných hereckých výkonů a přehrávaných dialogů, avšak pomyslný "vrchol" nastane teprve s příchodem King Konga, který vykouzlí na tváři drtivé většiny diváků hořký úsměv. Tak žalostné trikové provedení, kterému vévodí opravdu otřesná stop motion animace, totiž bezpochyby ještě nikdy neviděli. Obří gorilák a další pravěká monstra nenáhánějí hrůzu, ale naopak přetvářejí celý snímek na jednu velkou grotesku hodnou odpadu. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí originálního Konga budu muset asi tomu Jacksonovu minimálně jednu hvězdičku ubrat - tohle je velká akční jízda s minimem míst k odpočinku, podívaná pádící závratným tempem, obsahující na dobu svého vzniku neuvěřitelné efekty, nabitá silnými emocemi. I dnes je zcela zřejmé, proč je tenhle film tak zbožňovaný - některé snímky zkrátka nestárnou. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Až časem jsem tomu přišel na chuť. když jsem viděl Konga prvně, vadila mi totiž první polovina. Jakmile ale přijde na scénu ta ani ne půlmetrová loutka, dějí se velké věci! ()

Shit 

všechny recenze uživatele

První King Kong, co víc k tomu říct, snad jen to že konečně vim, jak moc se nechal Jackson inspirovat timhle dílem ke svýmu King Kongovi. Jinak se určitě stojí ještě zmínit o na tu dobu solidních tricích, u kterých se dneska asi většina populace bude spíš smát než žasnout, hlavně teda při záběrech na hlavu Konga, kdy vypadá jak nějaká retardovaná opice, ale na to dobu, to podle mě bylo víc než dobrý ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) -"Není ten chlap šílenej?" -"Jen nadšenej." Tak jo, tohle je blockbuster, jaký jsem schopná zkouknout, aniž bych měla pocit, že se mnou tvůrci ošklivě hrajou jenom o penízky do kasiček. Ono to tak sice je, ale netlačilo se mi to během sledování na mysl tak okatě. Možná je to i tím, že to není technicky na takové úrovni jako pozdější verze, takže to nepůsobí jako namachrovaná onanie. Myslím, že podobným filmům hodně uškodilo, když se přenesly do áčkové kategorie. Navíc se mi líbilo, že se film nebere tak strašně vážně jako třeba Jacksonova verze, zkrátka jsem měla pocit, že je ponechán prostor myslet si o Denhamovi s těma jeho puškama a kamerama, že je nejspíš opravdu pošahanej. Taky ten kontrast naivních líbaček na palubě a rozmačkaných lidiček všude možně stál za to. Taky mě zaujalo, jak ten chlápek lezl na strom, aby na něj dinosaurus líp dosáhnul a nemusel se pro něj ohýbat. Cesta do pravěku přesně v americkém stylu běží-li to na nás, tak to zastřelíme, natočíme a prodáme. Svatá makrelo. ()

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama