Reklama

Reklama

Mighty Joe Young

  • USA Mr. Joesph Young of Africa (pracovní název) (více)
Trailer
USA, 1949, 94 min

Obsahy(1)

Film od tvůrců úspěšného King Konga (1933). Tentokrát jde o humorný návrat k tématu o gigantické gorile jménem Joe, která přivezena do Los Angeles touží po návratu do džungle. (Hans.)

Recenze (23)

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: ÚTOČÍCÍ! PŘEKVAPUJÍCÍ! ZÁVRATNÝ!___Technický zázrak své doby. To máte tak – když spojí síly Ernest B. Schoedsack, tvůrce ´King Konga´ a legenda stop-motion animace Ray Harryhausen, nemůže vzniknout nic jiného, než bombastické trikové orgie. I přes happy-end to hodně King Konga připomíná – zvíře obětí produktů civilizace. Tady malá holčička v africké usedlosti koupí od černochů gorilí mládě, vychová ho a jako již dospělá žena je přemluvena newyorským producentem, aby se svým gorilím, teď již zhruba 2-metrovým chráněncem odjela do New Yorku a tam se stala hlavní hvězdou šou v africkém night clubu. 16 let od King Konga postoupil Schoedsack trikově zhruba o 16 světelných let. Loutka gorily – ve filmu lidsky pojmenovaná jako Joe Young of Africa - vykazuje dokonale přirozené pohyby a jaké interakce s živým okolím si Harryhausen dovolil, to až zrak přechází. Pár příkladů za všechny: Joe skočí po jezdci na koni a srazí ho k zemi --- dobývá se do klece s živým lvem --- demoluje zařízení night clubu --- rychle projíždějícího jezdce chytne do pracky, vytáhne na skálu a pak ho zase spustí na zem a přitom viditelně nejde o loutku jezdce, ale živého herce (!!) --- jezdci rodea chytají Joea do lasa atd. atd.__Přísahám, že vyjma jednoho jediného momentu jsem vůbec nepomyslel, že by nějaký trik nebo zadní/přední projekce působila divně, nepatřičně, či viditelně kašírovaně. Až mi z tohoto pocitu běhal příjemný mráz po zádech. A přitom film má úžasné tempo a to i v poslední třetině, kde je minimum triků, ale ve které se film překlápí do nefalšovaného akčního filmu, kde se bojuje za život Joea, přitom se uniká policistům, vyměňují se auta, střílí se z nich a ještě Joe stihne zachránit děti z horních pater hořícího domu. Zkrátka báječná zábava. Remake z 90.let s Billem Paxtonem a Charlize Theron jsem bohudík neviděl. ___NEJLEPŠÍ SCÉNA: kandidátů by bylo mnoho, ale volím moment, kdy během šou se Joe přetahuje na laně s deseti největšími lidskými siláky v zemi, kteří se napřed představují, jak ohýbají železné tyče a podkovy a pak pokořeni postupně padají do malé tůňky na pódiu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,8milióna║ V prvom rade treba pochváliť úžasnú trikovú prácu, toto je jeden z klenotov vtedajšej doby čo sa týka spracovania trikovej stránky, doslova v rámci možností vypilované do detailu a hlavne neskutočne nápadité v rámci tvorby scénok, film zaslúžene za triky dostal aj Oscara, príbeh dobre koncipovaný, hravý, dokonca aj zábavný, klenot. /95%/ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdo jiný měl právo natočit odlehčený kingkongovský rodinný film než tvůrci King Konga? Tentokrát navíc se speciálními efekty vyspělejšími o šestnáct let a především s účastí samotného Raye Harryhausena, který už tehdy předvedl věci nevídané. Joe díky němu doopravdy ožil a nedá vůbec práci myslet na něj jako na skutečnou postavu, nikoliv jako na animovanou loutku. Kromě pohybů, jež jsou znatelně více zvířecí (nebo spíš gorilí) než v King Kongovi, má Joe navíc také perfektně propracovanou mimiku a způsob, jakým ho Harryhausen zapojuje mezi živé herce, je úžasný. A ty akční scény, kterých je vážně hodně! Joe si pohazuje s lidmi, strhává je z koní, pere se se smečkou lvů, zachraňuje děti během neskutečně strhující scény požáru sirotčince... A přitom film není jen přehlídkou triků, ale myslí i na lidské postavy, které jsou stejně sympatické jako titulní opičák. Zkrátka výborné pokoukání, snad se někdy také dočkáme DVD.__P.S. Remake jsem kdysi viděl v kině a pamatuji se, že se mi líbil. Budu si ho muset co nejdříve připomenout. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Je to upne ine ako remake. Co je pre oba filmy iba dobre. Tam, kde je nova verzia ekologickou agitkou, tato rozputava spielbergovske dobrodruzstvo z doby, ked este majster netusil, ze sa stane filmarskym adjektivom. Trikovo je to na svoju dobu uchvatne, vztahy su spravne rozpravkove, dej svizny a finale poriadne epicke. Preco je to v tieni King Konga (od rovnakeho rezisera) je jasne. Ale aj tak to dokaze prijemne zabavit. 8/10 ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Mnou podceňovaný snímok ma napokon veľmi dobre pobavil. Režisér legendárneho King Konga sa svojim posledným filmom vrátil k úspešnej téme a zručne natočil príjemnú oddychovku. Pomohol mu dobrý scenár, dynamická hudba, neopozeraní herci. Silnou zložkou filmu sú pochopiteľne triky, ktorých je neúrekom a sú na vysokej dobovej úrovni. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pri porovnaní s novšou verziou z roku 1998, táto staršia vyhráva na celej čiare. Aj napriek tomu, že triková stránka je poplatná svojej dobe. Má presne to ´´ kingkogovské´´ kúzlo, ktoré sa v novej verzii vytratilo do neznáma, a pravý dobrodružný drajv zo zlatých 40tych. Určite radšej siahnite po tomto klasickom titule, samozrejme ak nemáte doma deti. Tým možno radšej tú novú. A vy si tento skvelý film vychutnajte potom, keď už deťúrence spinkajú. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,.. KEĎ VYRASTIE, NASTANÚ PROBLÉMY." __Asociácia s ,,King Kongom" nie je vôbec náhodná, nakoľko Cooper so Schoedsackom sa roky márne snažili naviazať na úspech príbehu o veľkej opici, pričom jedinú kompenzáciu im nakoniec priniesol až tento film a nutné poznamenať, že v ničom nezaostáva za ich najslávnejším dielom. Najdôležitejšou zložkou tu sú samozrejme špeciálne efekty a tie sú jednoducho fantastické. Síce je pod nimi podpísaný strojca ,,Konga" Willis O´Brien, no prakticky všetky triky mal na zodpovednosť vtedy začínajúci Ray Harryhausen (v titulkoch uvádzaný ako prvý technik) a znalý divák si niekoľko finesou ,,vypožičaných" z tohto filmu všimne aj v jeho neskorších dielach (chytanie Joa lasom sa zopakuje na tyranosaurovi v ,,Údolí Gwangi"). Snímka má len minimum slabších miest, istá naivnosť a komickosť (Joe si pred prenasledovateľmi štýlovo odpľuje) sa jej dá odpustiť najmä pre zameranie na rodinné publikum než pre dátum výroby a prakticky celá posledná tretina ponúka neustálu akciu v závere úchvatne vygradovanú scénou požiaru detského domova, ktorá je pôsobivo oživená využitým červených filtrov. Pri výbornej scéne zápasu s levmi(na moment je možné uvidieť krotiteľov bič, aby bola šelma zúrivejšia) ma napadlo, nakoľko strhujúco by sa dala nakrútiť dnes a istú predstavu si je možné urobiť pri súboji Konga s tyranosaurami v novej Jacksonovej verzii. Škoda len, že sa nedozvieme ako Joe prišiel ku svojim rozmerom. (23. hodnotenie, 7. komentár k filmu) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný snímek od tvůrců "King Konga", ve kterém se vrací k látce, která je proslavila. Nemáme tu sice už Konga, ale "jen" normální gorilu, přesto se podařilo natočit celkem příjemný snímek, který vyniká v trikových sekvencích, stejně jako v klidnějších fázích, kde je velmi dobré, civilní herectví. V práci se zvířaty jsou tvůrci výborní. Dnes by se něco podobného skoro nesmělo. Ty triky, to je ovšem paráda! Kam se hrabou všechny ty digitální efekty! ()

El Indio 

všechny recenze uživatele

Docela slušně vykradenej King Kong, tentokrát však se šťasným koncem pro opici. No ono se neni režisérovi moc co divit, když mu to přineslo úspěch jednou, tak proč to nezkusit podruhý? Jenže tenhle film dopadl o dost hůř. Základní kostra příběhu je témeř totožná s King Kongem, čili divák kouká znova na to, co už jednou viděl. Navíc zde obří opičák neslouží jako zdroj děsu, nýbrž jako domácí mazlíček, což posouvá film spíš k dětskýmu publiku a taky ho to dělá dost předvídatelným. A to, že se Schoedsackovi návrat nevyvedl dokládá i to, že Mighty Joe Young je poslední film kdy co natočil. Ovšem na druhou stranu je třeba říct, že celá ta pasáž, kdy se Joe Young ožere (!!!) a začne demolovat co mu přijde pod ruku, nemá chybu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

King Kong hodne netradicne ponaty, kazdopadne dostal i meno "Joe". Najprv to bola sympatická mala opica , potom taky gigant z neho vyrastol. Kazdopadne  - ako pozname filmy o King Kongovi - tento je hodne netradicne ponaty, triky su na dobu vzniku doslova skvele  : 100 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Fantazijný film kombinujúci tarzanovky s "kingkongovkami". Aj keď Mr. Joseph Young nie je ani zdaleka tak veľký ako jeho "starší brat" Kong, sily ma viac ako 10 najsilnejších mužov sveta a veľké železné mreže preňho nie sú problémom. "Na večeru" si dá pár levov a zapíja to všetko 3 fľašami fajnového alkoholu. Za stop-motion trikmi nehľadajte nikoho iného ako samotného Harryhausena. Spracovanie je skôr nadľahčené s pár vtipnými scénami, rovnako ako podobne orientované dobrodružné filmy tej doby. Záver s útekom a policajtami sa však vydaril nadmieru. Hodnotenie: 65% ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Film, na kterém režisér legendárního prvního King Konga spolupracoval s legendárním Rayem Harryhausenem (v titulkách je uveden jako první technik) je v podstatě povinností pro každého fandu techniky stop motion. Děj v některých ohledech King Konga připomíná, Mighty Joe Young nicméně není žádný démon džungle, ale prostě přerostlá gorila, a celý film se nese v podstatě v rodinném duchu. Nejzajímavější mi připadaly scény, kdy Joe bojuje se lvy... ()

Han22 

všechny recenze uživatele

No vida, tak jsem při své procházení prastarých hororů na jeden zapoměl. On je to spíše dobrodružný film, ale podle mě monster movie patří do hororů a ne do ranku fantasy/dobrodružný. Každopádně Mighty Joe Young se mi kdysi líbila i nová verze a tahle stará je taky parádní. Je to sice vykrádačka King Konga, herci jsou tu v podstatě zbyteční a scénář je jasný od začátku do konce. Jenže když nastoupí za pomocí Harryhausenových stop-motion triků gorilák Joe, je to pastva pro oči a každá scéna je lepší než ta předtím. Joe vs. kovbojové, Joe vs. smečka lvů, útěk před policií. A především dechberoucí záchrana dětí z hořícího domu. Něco tak fantasticky, napínavě a stylově natočeného (rudý filtr) bych ve filmu pro "pamětníky" určitě nečekal. Možná trošku nadhodnocených pět hvězdiček ale už dlouho jsem něco podobného neviděl a jsem nadšen. Horor roku 1949. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Willis O´Brien vytvoril trikovú animáciu pre film ´King Kong´ z roku 1933. V tejto modernizovanej verzii s gorilou Mighty Joe sa O´Brienovým asistentom animácie stal Ray Harryhausen. Okrem ľudí nepriateľmi pre Joea aj útočivé a neodbytné levy, v Afrike aj v kabarete. V roku 1998 sa film dočkal remaku ´Mighty Joe´. Musím uznať, že príbeh King Konga je zaujímavejší aj pôsobivejší. ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu senzace a i když je to kopírování Konga, najde se zde spousta nápadů a hlavně dost povedené akce v podání velkýho goriláka. Dal bych ****, ale dám ***** aby se film zbarvil do červena. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh o King Kongovi odvyprávěný trochu jinak? Ale ano a je to stejně přitažlivé jako originál. Námětová šablona byla zachována, jen tvůrci v ději provedli určité změny a byl přidán humor. Jako parodie to však v žádném případě nevyznívá. O dobrodružství a napětí samozřejmě není nouze a i zde je přítomna rouška emocí. S ohledem na dobu vzniku je stále velice příznačná vizuální stránka. Kombinace klasické animace s živými herci je v rámci možností své doby i dnes naprosto úžasná. Příběh má pevný děj a i přes úsměvné momenty dokáže vlivem dramatizace zaujmout. Vrcholem všeho dění není mrakodrap, jako u originálu, ale velký dětský domov v plamenech a snaha o záchranu malých dětí. Tady byl dokonce u jinak černobílého filmu použit červený filtr a byl to dobrý nápad. Tato scéna tak ještě více tají dech. Příběh je opět jednoduchý, dobře uchopitelný a úsměvný. Snímek dnes patří mezi výjimečnou klasiku a zaslouženě, neb stále přináší nezapomenutelný zábavný filmový zážitek. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Famózní využití stop motion animace. Většina scén s Mighty Joem je opravdu nápaditá a vynahrazuje šablonovitý příběh, který vydatně kopíruje předchozí dílo autorů – legendárního King Konga. ()

Reklama

Reklama