Reklama

Reklama

Kriminálka Curych

(seriál)
  • Německo Der Zürich-Krimi
Německo, (2016–2023), 28 h 12 min (Minutáž: 88–93 min)

Hrají:

Christian Kohlund, Ina Paule Klink, Susi Banzhaf, Felix Kramer, Yves Wüthrich, Leslie Malton, Robert Hunger-Bühler, Dominik Weber, Valentina Sauca (více)
(další profese)

Epizody(19)

Obsahy(1)

Právník Borchert se vrací do rodného Curychu, kde se hnán svým smyslem pro spravedlnost, snaží pomáhat lidem v nouzi. Jenže jeho samotného do Curychu zavedla série potíží, kvůli kterým si na něj chce posvítit státní zástupce. (TV Prima)

Recenze (3)

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle typ kriminálek má rád a mám je "nakoukané". Jak ty domácí, tak tu záplavu cizích. Většinou je člověk příjemně překvapen, protože od podobného dílka zas až tak moc nečeká, jedná se o standard, na rozdíl od místních intošů nevím už při úvodních titulcích kdo je vrah a nejsem špičkový forezní specialista, vysokce kvalifikovaný právník ani genialní "poirot" jako tyhle existence, ale vím jedno. S praxí tahle dílka nemají společné prakticky nic. Je to jistá forma hry, která má určitá pravidla. Natočeno podle skutečných událostí znamená, že si filmaři přizpůsobili třeba i něco, co se stalo tak, aby to splňovalo zase pro změnu požadavky žánru. Ale ne, že to je umělecké zpracování skutečnosti. Borchert je ale slabota. Začíná to hlavním představitelem, který je ještě podstatně horší, než byl v jednom seriálu ČT Kukura. Obvzlášť komicky (apíš trapně) působí jeho "akční" počínání. Ukázka přihlouplého policajta a geniálního právníka je už notně obehraná a vizuál (mám hodně rád Švýcarsko, znám ho, aniž bych blouznil o "svýcarské přímé demokracii" na straně jedné a místě, kde si domácí banky přivlastnily "židovské" zlato) byl rověnž dost směšný. Zurich je zde pouze v hlavních záběrech, ale dost exterierů se odehrává - v Praze. Dokonce i nejeden interier (jako pěst na oko působil ten v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad) a není divu, levná pracovní síla z "východu" se tady podílela ve všech profesích snad dokonce polovinou (závěrečné titulky jsem viděl jen jednou, ale mám pocit, že každé druhé jméno bylo české). No a vlastní příběhy jsou tak nějak (ale z toho, co jsem viděl) hlavně korektní a lehce aktuální, ale jenom v mezích "zákona", či spíše "aktivisté a progresivistické" doktriny. A tak by mě zajímalo, proč se němečtí kolegové se svým veledílem uplacírovali zrovna ve Švýcarsku. Sice zde vzniká dojem, jak je Švýcarsko prohnilá země, ale co vím, tak švýcarská (kantonální i federální) policie je daleko kvalitnější něž německá a soudy jsou zde mnohem méně zpolitizované a hlavně podstatně výkonější, než v současném Německu. Pominu-li zábavného (a dost "fousatého") Big Bena, mohlo se toto veledílo odehrávat třeba v Mnichově. Takže, viděl jsem tak dva díly jakž takž v kuse, ale  nechytlo mě a už to ignoruji. A ani bych to fandům žánru nedoporučil. Takoví Specialisté, Modrava nebo i stařičký Komisař Rex jsou mnohem lepší. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

vždy jsem si myslela že herec Kohlund svoji dýchavičnou roli v Doktorovi z hor jen hrál ale  tady v tom seriálu mám pocit ,že tomu tak neníNení mu zase tolik let aby vypadal tak unaveně.Ale role advokáta který přechytračí policii a je o krok napřed to bude asi základní dějová linka.Něco jako brakovka kniha.Tam to dočtete a za chvíli nevíte o čem to bylo.... ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Inteligentní, zajímavý pohled do zákulisí "krimi světa" očima advokátů. Oceňuji i zvolené Swiss prostředí (v českém televizním světě poněkud exotické). A to, že některé scény (viz. info v komentáři "carl.oesch") byly točeny v jiném geografickém prostředí, mi není překážkou. A tak mne potěšilo, že v přehršli krimi filmů na různých CZ TV kanálech, často pitomých, naivních, či zbytečně brutálních  a "konstruovaných" téměř přes kopírák, jsem narazil zrovna na tuhle TV series s docela slušně integrovanou porcí IQ. ()

Reklama

Reklama