Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paní Sullivanová svému muži postupně povila děvče a pět synů. Všichni společně vytvořili jednu spokojenou americkou rodinu. Spokojenou až do dne, kdy Japonsko v prosinci 1941 napadlo přístav Pearl Harbor. Bratři Sullivanové byli vychováni jako vlastenci a tak neváhají a přihlásí se do služby v armádě. Do války odchází všech pět bratrů, i ten nejmladší, který se nedávno oženil. Velení splní jejich přání, aby zůstali pohromadě. A tak jsou bratři umístěni na jednu bitevní loď. (Snorlax)

(více)

Recenze (8)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Úžasně propagandistický film, který měl asi podpořit toho správného válečného ducha v amerických vojácích. Na to, že je to natočeno podle skutečnosti, to ale v současném publiku nevyvolá skoro žádnou významnější odezvu. Příběh je výrazně poplatný své době a herci hrají tak, aby nepředvedli jak jsou dobří herci, ale jak jsou dobří náboráři. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Obdivuji hrdinství mladých Američanů, kteří šli do války na druhé straně země, aby porazili zblblé Japonce a Němce. K Radyu dokud budou egoisté , budou umírat mladí muži ,pro mocivládu starejch dědků. Poprvé viděno před 70 lety :-) 23.02.2019 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Už úvod upozorňuje, že príbeh filmu sa v skutočnosti stal. Ono to nie je tak k neuvereniu, pretože až na záverečnú tragédiu (ktorá ani nie je na obraze ukázaná) sa vo filme v podstate nič podstatné nedeje. Film balancuje na hrane nadľahčenosti a nebojím sa povedať, že až komédie, čo mňa príliš neoslovuje. Chýba tomu dramatickosť, za ktorú sa film vydáva a príbeh rodiny vyzerá, že je z väčšej časti vyfabulovaný. Trochu ma iritovala výchova detí, keď si rodičia nechali takmer bez výhrad skákať po hlave. A potom tu máme ešte vojnovú agitku (tá začína až pol hodinu pred koncom - inak povedané, až odvtedy sa začína čosi diať) - keď všetci bratia počujú o Pearl Harbour, bez rozmýšľania vstupujú do armády. Dokonca manželka, ktorá nedávno porodila, sama posiela svojho manžela na frontu za bratrami - všetko "uveriteľné" veci. Na druhej strane, hlavnými protagonistami sú všetko sympatické postavy (tak, aby divákovi prirástli k srdcu), občas sa podarí nejaký ten vtip a potom je tu tá záverečná tragédia, ktorá sa v skutočnosti pravdepodobne aj stala. Prekvapilo ma ale, ako rodičia prejavovali smútok za stratou všetkých svojich detí - ako keby im zomrel pes či iný zvierací miláčik. Na snímku sa už jasne podpísal zub času a s týmto vedomím treba do filmu aj ísť. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy nepatří mezi mé oblíbené, ale tento je výjimečný. Nebudu hodnotit herecké výkony, ani technickou stránku, protože těch 70 let, které uplynuly od jeho natočení je třeba zohlednit. Převážná část tohoto spíše protiválečného než válečného snímku ukazuje dětství a dospívání pěti obyčejných kluků, kteří žijí v dobré rodině jeden pro druhého. Film zobrazuje v dobře vystižené dobové atmosféře, co to dá práce a starostí, než se z dítěte vychová dospělý člověk, aby pak v jediné chvíli veškerá námaha rodičů ztratila smysl. Příběh byl natočen podle skutečnosti a navíc je stále aktuální. Pokud byl zamýšlen jako náborový do armády, tak u mne vyvolal pocity zcela opačné. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tenhle film už dost dávno, ale dojem ve mně zůstal dodnes.5 naprosto normálních kluků, kteří žili obvyklé životy, dělali obvyklé vylomeniny,prali se, učili se kouřit, no prostě žili.Do toho vstoupila II.válka a oni narukovali dobrovolně jen s jednou podmínkou, že budou sloužit na jedné lodi a bydlet budou v jedné místnosti.Po zásahu lodi torpédem zemřeli tři, krátce po potopení lodi zemřeli i poslední dva.Rodiče přišli o všechny děti....,příšerné.Zmizela celá generace Sulivanova rodu.Jeden by řekl, prosté lidské neštěstí, ale pětkrát toho bylo více než moc.Na jejich památku byla nějaká bitevní loď pojmenována Five Sullivans. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Jeden z válečných filmů jako Guadalcanal, konvoj do Murmanska a další, které byly natočeny ještě za války. Z tohoto pohledu je potřeba se taky na tyto filmy dívat. Je samozřejmé, že měly i určitý propagandistický nádech, protože zejména v počátcích války v Pacifiku bylo potřeba podpořit morálku Američanů poté, co Japonci ovládli skoro celé Tichomoří a začali ohrožovat i samotné Spojené státy. V tomto případě se jedná o příběh 5 bratrů, kteří sloužili na jednom křižníků, a všichni společně zahynuli poté, co byl torpédován a potopen japonskou ponorkou. Jejich tragédie měla poté zajímavou dohru, protože na základě tohoto případu byl v americkém námořnictvu vydán rozkaz, že dva nebo více bratrů nesmí sloužit spolu na jedné lodi. Je škoda, že žádná z našich televizí tyto snímky neuvádí. Neváhám udělit 5*. ()

Reklama

Reklama