Reklama

Reklama

Etuda o zkoušce

Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1976, 18 min

Obsahy(1)

Filmová studie práce dirigenta Václava Neumanna a jeho tvůrčího dialogu s orchestrem... Václav Neumann (*29. 9. 1920 – †2. 9. 1995) si vydobyl pevné místo ve společnosti našich dirigentů, kteří po válce získali mezinárodní renomé. Byl dlouholetým šéfdirigentem Československé filharmonie, působil také v Berlíně, v Lipsku a v sezóně 1985–1986 i v Metropolitní opeře. Proslul zejména interpretací hudby 20. století v čele s dílem Bohuslava Martinů. Jeho umělecké působení silně oslovilo Evalda Schorma, filmového tvůrce, kterého normalizační režim odstavil od tvůrčí práce. Po vynucené práci na divadelních scénách a v Laterně Magice mu bylo dovoleno vrátit se alespoň k dokumentárnímu filmu. Příležitostí se stalo 80. výročí založení Československé filharmonie. Osou filmové etudy je desetiminutový záběr tvůrčího nasazení Václava Neumanna, hledajícího s hudebníky definitivní tvar Beethovenovy Páté symfonie. V něm se koncentruje poselství o pohlcující umělecké práci, které obklopují dirigentovy meditace o smyslu jeho poslání. Snímek zaznamenaný s jedinečnou pronikavostí Schormova pohledu získal Stříbrného medvěda na Berlinale v roce 1977. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Mertax 

všechny recenze uživatele

I když nejsem totální nadšenec do vážné hudby, tak dokument se mi líbil, komentáře dirigenta byly zajímavé a hlavně akční, to je myslím pro hudebníky to nejdůležitější - motivující dirigent. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Připomenutí si dlouholetého dirigenta české filharmonie, v jejím velkém rozpuku - Václava Neumana. Propagoval znamenitě vážnou hudbu pro širší veřejnost, uváděl mnohadílný cyklus o české filharmonii, a bylo radostné mu naslouchat jak hudbu chápal a provozoval prostřednictvím různých hudebních těles. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadá na běžný dokument o dirigentu Václavu Neumannovi, jenže pak se rozjede opravdu dlouhý nepřerušovaný záběr na jeho osobu během zkoušení, a divák z toho o práci dirigenta pochopí víc než po semestru na konzervatoři. Umění nestříhat v jedné ze svých nejsilnějších chvil! ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Dokonale upřímné vytržení nad dynamikou hudby a pohybu, kdy většinu času sledujeme dirigenta, který bez přehánění zápasí s bouřlivou Beethovenovou symfonií. Čirá radost pro oči i uši. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Instruktážní film o práci dirigenta vhodný na školení nebo schůzi. Nechybí ani tisíckrát omílaná Bethovenova Osudová. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Václav Neumann byl charismatický člověk a vynikající direigent, který udělal mnoho pro popularizaci vážné hudby u nás doma i v za hranicemi. Jeho práci s orchestrem při zkoušce Beethovenovy symfonie je radost a zážitek sledovat. Jsem sama komu vizáží a trochu i mimikou připomíná pan Neumann Luise de Funèse? ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Verši Josefa Kainara: "Dva bezútěšní ptáci, kteří písmem letu / nad hořícím hnízdem královský žalm kreslí: / tvé ruce, když nad orchestr naposled se vznesly." ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete někomu přiblížit, co obnáší práce dirigenta a jak je vůbec možné interpretovat hudební partituru, pusťte mu Etudu o zkoušce. Chtěl bych Václava Neumanna vidět na živo! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

Schorm & Špáta svým minimalistickým způsobem zobrazují bezbřehou živelnost charizmatického Václava Neumanna. Především pro hudební znalce - rozhodně zajímavé, ale stačilo mi jednou - lepší 3 hvězdičky [ PŘÍBĚH: X /// ATMOSFÉRA: 3 /// ORIGINALITA: X /// NÁLADA: 1 /// ART: 3 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Tommy.D 

všechny recenze uživatele

Paráda. Málokdy si člověk na koncertě uvědomí, kolik práce stojí za výsledkem. Možná bych ocenil občasný pohled do orchestru. ()

asirtes 

všechny recenze uživatele

Etuda o Láske k Beethovenovej hudbe v "hlavnej úlohe" s majstrom dirigentského umenia, jedným zo zakladatelov českej dirigentskej školy, Václavom Neumanom. Dík feriontly. Tu k zhliadnutiu na youtube. No a hneď potom som si samozrejme musel dať Osudovú s Bersteinom. ()

Amputace 

všechny recenze uživatele

Jedinou chybou na tomto skvělém dokumentu shledávám jeho krátkou stopáž. Nadevše rád bych totiž sledoval Neumannovu práci s orchestrem například při čtvrté větě. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Sledovat práci Václava Neumanna na 1. větě Beethovenovy 5. symfonie v desetiminutovém záběru bez jediného střihu a změny velikosti, tj. v konstantním polocelku, pouze s občasným dorovnáním kompozice (protože dirigent v rozmáchlých gestech občas „utíká“ ze zorného úhlu kamery), není ani na vteřinu nuda. Naopak, je to fascinující - stejně jako zvolená minimalistická forma dokumentu, která je v soustředěnosti na tvůrčí proces adekvátní tomu, co se děje před kamerou. ()

naxicka 

všechny recenze uživatele

Jelikož můžu mluvit z vlastních zkušeností, dovolila bych si dokument trochu rozebrat. Z filmařského hlediska není co vytknout..Je to poutavé znázornění běžné zkoušky orchestru..Bohužel ale dnes již není takový dirigent, který by z orchetru dokázal vytáhnout to, co alespoň pan Neumann dokázal. Musím ale říct, že se jedná o zkoušku poměrně zidealizovanou, která už se dnes pomalu nevidí..Dnešní dirigenti bývají na orchestr dost často nevlídní a na výsledku je to vidět..Ano, hráči konkrétně z České filharmonie už taky nejsou co bývali. Vše se mění. Proto bych tento dokument brala vážně pouze s datem, ve kterém byl natočen (tedy 1976). Jedná se o krásnou ukázku toho, jak by věci mohly být..Málokterý dirigent ví co chce, a dokáže to orchestru sdělit přijatelnou formou, jako právě pan Neumann. Tímto mu skládám velké uznání a můj dík! ()

kedluben 

všechny recenze uživatele

nejde jen o filharmonii a dirigenta... ten okamžik zrodu velkého umění... na jeden záběr... to je neskutečné a vzrušující. ()

Reklama

Reklama