Reklama

Reklama

Šílený hedvábník

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Biografický film o módním návrháři českého původu Zikovi Ascherovi, vizionáři, který svůj život zasvětil tvorbě krásy, pracoval s nejslavnějšími designéry i umělci své doby, vynalézal nové látky, technologie a materiály, a ačkoli v Čechách byl donedávna neznámý, ve světě je jeho jméno velkým pojmem. Život Ziky Aschera kopíruje dějinné zvraty minulého století nejen v oblasti módy. Seznámíme se se životem zlaté mládeže za první republiky, kdy se Zika mimo jiné proslavil jako lyžař, který nikdy nebrzdí, získal tak přezdívku Šílený hedvábník a reprezentoval Československo na olympiádě. Nebrzdil ovšem ani v autě a místo nákupu látek pro strýce se při výletech do Paříže oddával nočnímu životu ve společnosti slavných malířů. Následuje nástup nacismu, emigrace a krušná válečná léta v Londýně, zázračný úspěch v době ekonomického rozkvětu západního světa, ale i dramatické změny v 70. letech, vliv hippies na módu a nakonec nástup generace, která chce v první řadě vydělat peníze a která znamená postupný zánik estetiky a hodnot, které vyšvihly Ziku a jeho generaci na vrchol. „Přes všechny dramatické zvraty jeho života Zika dokázal zemřít v pokročilém věku, ve své vlastní posteli, a to v sobotu dopoledne, takže tím nenarušil pracovní týden,“ říká jeho syn. „Byl to dobře prožitý život.“ Dlouhometrážní debut Hedviky Hlaváčkové nápaditě využívá dobové archivy a zpravodajství, a také originální animace Ascherových návrhů. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Když se v dokumentu vzdáte komentáře a využijete jen výpovědi pamětníků a čtení dokumentů, je tu riziko, že ve vyprávění budou nevysvětlené mezery. Ocenila bych trochu víc popisnosti, jak se Ascher proslavil, zejména začátky mi připadaly trochu odbyté. Ale jinak je dokument o u nás téměř neznámém módním návrháři velice zajímavý, dobové záběry jsou supr, stejně jako látky, které navrhoval. Naprostá pecka jsou však dodané ilustrované scény, které svým způsobem děj komentují. Autoři evidentně vycházeli z estetiky Ascherových šátků, kterou rozpohybovali a získali tak roztomilou hravost. SHRNUTÍ: Ascherovy látky a šátky by dělaly parádu i dnes. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Parádní film! Loňská výstava stejného názvu v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze byla pro mě zážitkem roku a toto je milá připomínka. ()

pupidup 

všechny recenze uživatele

Wow.. nádherný životopisný příběh , který byl pro mě vypraven úžasně poutavou formou. Tohle je rozhodne můj šálek kávy. ()

nudnik 

všechny recenze uživatele

Úžasný film o zapomenuté osobnosti, kterou alespoň částečně přiblížila výstava v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Nádherné animace Michaely Hoffové i celkové zpracování režisérky Hedviky Hlaváčkové. Pro mně 100%! ()

Reklama

Reklama