Reklama

Reklama

Počátek našeho příběhu o Pinocchiovi nás zavede na malé náměstíčko rybářského městečka uprostřed ospalého letního odpoledne. Milovník zpěvného ptactva Gepetto si chce odpočinout ve stínu kašny, ale v tu chvíli k němu dolehne naříkající hlásek. Komu asi může patřit? Kdo na něj tak naléhavě volá? Ukáže se, že hlas patří dřevěnému polínku, které uvízlo v kašně. Když však Gepetto polínko z vody vytáhne, dostane se kvůli jeho rozpustilosti do potíží. Jak se brzy ukáže, bude to jen začátek dobrodružství a dlouhého putování, které Gepetto s Pinocchiem, panáčkem vyřezaným z příliš živého kusu dřeva, zažijí... Třináctidílný seriál s herci a loutkami patří do zlatého fondu loutkové tvorby Československé televize. Česká televize se proto rozhodla pro jeho pečlivou rekonstrukci včetně korekcí obrazu a zvuku a nyní jej po mnoha letech vrací na obrazovku v podobě, která umožní vyniknout pozoruhodnému výtvarnému pojetí. Na něm se podílel zejména Ivo Houf, autor dekorací a půvabných marionet, které nezapřou otce nezapomenutelných hrdinů z Příběhů včelích medvídků. Zdatně jim však sekunduje živý Gepetto, kterého s otcovskou vřelostí ztvárnil Ladislav Pešek. Za hlasovým projevem loutek se skrývají i další velká herecká jména: František Filipovský, Josef Kemr, Martin Růžek, Luba Skořepová či Jaroslav Moučka. Pinocchiovi hlas propůjčila významná rozhlasová herečka Drahomíra Fialková. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

curil 

všechny recenze uživatele

Milá vzpomínka na kombinovaný miniseriálek z doby, kdy už jsem začal chodit na pivo, ale ještě nepohrdal televizí. Místo Pinocchia jsme už znali kresleného ruského Buratina, což bylo némlich to samé, jenom opsané od Carla Collodiho. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě dobře řemeslně zvládnutá práce. Příběh by jistě aspiroval na zaujetí i dnešních malých diváků. Klasická pohádka o dřevěném panáčkovi své kouzlo jen tak neztratí, ale se skvěle provedenými kulisami a herci typu Ladislava Peška nebo Jaroslava Moučky to ani jinak dopadnout nemohlo. ()

Reklama

Reklama