Reklama

Reklama

Příběh z Louisiany

  • USA Louisiana Story

Obsahy(1)

Příběh se odehrává na venkově v Louisianě, kde si v mrtvém rameni místní řeky hlavní hrdina filmu, dvanáctiletý chlapec, hraje a tráví zde většinu svého času. Všechno se ale změní, když jeho otec podepíše kontrakt s ropnou společností, která chce v oblasti začít s těžbou.
Slavný americký dokumentarista Robert J. Flaherty natočil tento svůj film s finanční podporou více než 250 000 dolarů od ropné společnosti Standard Oil. Flaherty jako obvykle nepracoval s žádnými profesionálními herci, všechny postavy jsou tak ztvárněny místními obyvateli. (ČSFD)

(více)

Recenze (10)

Anderton 

všechny recenze uživatele

K Príbehu z Louisiany treba pristupovať ako k filmu pre deti a mládež. Je zaujímavé, že má v názve príbeh, keď sa síce jedná o film hraný, ale dej rozhodne nie je tým, čo ho ženie vpred. Na rozdiel od väčšiny americkej produkcie, ktorá naopak v názve story nemá :) Chlapec a príroda so zvieratkami, chlapec a stroj na ťažbu ropy, proste jedno veľké dobrodružstvo. Takto film iste vnímali aj deti koncom 40. rokov a možno by sa niektorým páčil aj dnes, ak by im ho nejaký otecko pustil cez youtube. Celkovo je film trochu ťažkopádny, hrané scény s dialógmi pôsobia amatérsky, tie dokumentárne ladené ale všetko vynahradzujú. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Skôr ako dokument, to pripomína rozprávku ( oklieštenú od nadprirodzených motívov ) na dobrú noc. Životné osudy chlapca, ktorý si to rozdá s riečnym drakom ( aligátor ), získa srdcia bohatierov v neďalekom hrade ( ťažobná rafinéria a jej roboši ) a plavil sa krajinou nekrajinou za účelom úlovku ( bažiny Louisiany ). Chýba tu už len princezná ( žeby ten medvedík čistotný? ). ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tak ono to má svoje kouzlo, to zase ne že ne, ale na druhou stranu si myslím, že se z dané oblasti dalo natočit trochu více zajímavého. Nedá se svítit. Některé scény jsou dobré, podařilo se natočit skutečně výborné scény se zvířaty, ale to je opravdu ten hlavní přínos. A samozřejmě zachycení doby a pohledu na těžbu. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Podstatná kapitola filmové historie s velkým vizuálním citem a pokračujícím průkopnickým úsilím v propojení reálného exteriérového prostředí s fabulovaným příběhem. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5  Akási zvláštna kombinácia budovateľského a prírodopisného filmu. Prezentovaný tu je kontrast medzi nepoškvrnenou prírodou spolu s ľuďmi, ktorí žijú v súlade s ňou jednoduchým spôsobom (lovci) a modernými technológiami, ktoré prinášajú spoločnosti pokrok (ťažiace mechanizmy). A keďže tá budovateľská časť je propaganda zaplatená ropnou spoločnosťou, budovatelia (ťažbári) sú vykreslení ako strašne dobrosrdeční ľudia, ktorí svojou činnosťou do prírody ani v najmenšom nezasahujú a hádžu budovateľské úsmevy na všetky strany. Prírodopisná časť naproti tomu prináša malebné obrazy miestnych močiarov, prezentovaných ako tajuplné miesto, ktoré sú pre mňa podstatne zaujímavejšie ako zábery jednotvárnych strojov. A do toho je ešte trochu nasilu vložený akože napínavý príbeh (infantilná rozprávka), ktorý najskôr pôsobí úsmevne, neskôr až otravne. V rámci hudby sa striedajú vyslovene výborné momenty s akosi naivnou rozjarenosťou. Prejavy hercov sú drevené a dosť iritujú. Videná reštaurovaná verzia z roku 1998. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Flaherty natočil výborného Nanuka a pak už to bylo jen horší a horší. Tento film funguje lépe než rohypnol, protože využívá více než dvacet let staré filmařské postupy, jeho scénář je monotónní a "herci" pronášejí repliky nepřirozeně... Celkově je snímek protknut tolika nedostatky, že zastíní veškeré kvality (krásné prostředí, příjemný hlavní hrdina...). ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu jsem téměř nic nevěděl, a proto tím větším překvapením pro mne byl. Uchvátila mne poetika i skvělá obrazová stránka filmu, kterou podtrhla krásná příroda Cajunlandu v Louisianě o níž jsem kdysi četl v časopise National Geographic, Kontrast čisté přírody s obří lidskou technikou dal vyniknout hlavní myšlence filmu - že ne vždy by měl být člověk pánem přírody, ale měl by si vážit její prosté krásy a důmyslnosti. Chlapec se prezentuje ve filmu jako součást krajiny a jejího mnohotvářného života. Závěr filmu vyznívá velmi optimisticky, ale ne vždy tak bývá i ve skutečnosti, spíše naopak...No a ještě jsem byl šťastný, že se mýválek zachránil Film na mne velmi zapůsobil a dávám mu rád 5 hvězdiček. ()

Reklama

Reklama