Reklama

Reklama

Nanuk - člověk primitivní

  • USA Nanook of the North (více)

Obsahy(1)

Život Eskymáků před kontaktem s Evropany. Celý film, včetně slavného lovu na mrože, byl - logicky - zinscenován pro kameru. Pro zúčastněné to ale nebylo hraní rolí, reální jsou tu jak lidé, tak způsob života předků, který předvádějí. Nejslavnější, vlastně přímo archetypický němý příspěvek americké kinematografie k žánru, který byl nejlepší pokaždé, když byl sám sobě "nevěrný". O tři roky později, v Moaně, ukazuje pak Flaherty, jaké zkoušky podstupují lidé, kteří nejsou, tak jako Nanuk, vystaveni trvalému boji o přežití.
(NFA)

(více)

Recenze (99)

ybuko 

všechny recenze uživatele

Flaherty ´rekonstruoval´ realitu takovym zpusobem, ze se pry Allariallak (Nanuk) musel behem nataceni tomu, co po nem reziser chtel, neustale smat. ()

Terzeus 

všechny recenze uživatele

Prvý dokumentárny film a predsa z veľkej časti neobjektívny. Nuž, všetko sa vyvíja časom a vôbec, akoby boli dnešné dokumenty vždy objektívne. Záleží na náhľade a podstate veci, niekedy aj striktne na subektívnych argumentoch tvorcov, ktoré sa oponujúcimi argumentami iných dajú spochybniť. Nanook of the North je vcelku miestami úsmevná, miestami skutočne dokumentárna a miestami veľmi nudná ukážka žánrového remesla, ktoré sa ako všetky ostatné, v budúcnosti vyvinulo do nevídaných rozmerov a možností. Je zaujímavé ako sa objektívnosť vo filme už prakticky v ranom veku kinematografie dá ohýbať a vôbec, hovoriť o nej a pritom ju nepraktizovať. Film je mocný vynález, najmä v schopnosti sugestívneho ovplyvňovania. Toto síce nie je presne ten film, na ktorý táto definícia platí sto percentne ale vo svojej dobe mu väčšina divákov verila. ()

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsme se dívali na přednášce Historie ve filmu a film v historii. Celou dobu jsem se bála, že zrovna na tento film budu muset psát 5 stránkovou esej, naštěstí jsme nakonec dostali esej na jiný film. Jinak v Nanukovi mě nejvíc zaujalo, kolik se toho vejde do eskymáckého kajaku!!! A ještě to jak v iglú spali prakticky nazí, přikrytí jen kožešinou, je mi zima ještě teď, když si na to vzpomenu. Myslím si, že jako první film snažící se o dokumentární zachycení se opravdu povedl. Tento film, beze sporu, patří k cenným kusům světové kinematografie. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý dokument. V dnešnej dobe zaujme síce skôr svojou históriou a podmienkami v akých bol natáčaný, prípadne diskusiou o tom, či to je alebo nie je naozaj dokument, ale ani to mu nič neberie na čare, ktoré bez pochyby má. Filmový kabinet - 1.semester - 2.Dokumentárny film a skutočnosť - Kino Lumiere ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Je tu asi všetko, čo by ste chceli vedieť o Inuitoch. Priestranné kanoe, kde sa pri nohách veslára zmestia aj deti Eskimáka, a ďalšie leží na člne; radosť Inuitov zo svojich psov a z gramofónu; spôsob lovu rýb; lov mroža; zabíjačku a jedenie mroža hneď po ulovení; sánkovanie; lov na líšku; stavanie iglu; trénovanie huskyho už od malého šteňaťa. Či už je dokument zinscenovaný alebo nie, vyzerá nesmierne autenticky. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Starý, ale krásný obraz toho, jak se žilo Eskymákům před zhruba sto lety. To, zda jde o věrný dokument, nebo některé scény jsou „hrané“, není podstatné. Podstatný je samotný film a záznam života Eskymáků, který zaslouží obdiv. Jejich soužití s přírodou a drsným klimatem je téměř dokonalé. Obdiv zaslouží i tvůrci, kteří při natáčení museli jistě překonat podmínky, na které nebyli na rozdíl od Eskymáků zvyklí. Klobouk dolů i před nimi a čtyři hvězdy k tomu. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5 Absolútne unikátne dielo, aké už zrejme nikto nikdy nebude schopný nakrútiť. Sú tu verne zobrazené každodenné činnosti Inuitov (Eskimákov) v danej dobe, v takých drsných podmienkach, akých už dnes zrejme nikto nežije. Je mi srdečne jedno, že sú scény zinscenované, napriek tomu toto priekopnícke dielo pôsobí nesmierne autenticky a živo aj po 100 rokoch. Oceňujem, že prítomnosť kameramana nerušila, miestami dokonca akoby tam žiaden nebol. Svedčí to o mimoriadnej zručnosti tvorcu - režiséra a kameramana v jednej osobe. Nakoniec ešte pochválim hudbu Tímothy Rocka, ktorá sa k filmu perfektne hodí. Mimochodom, ten česky/slovenský názov filmu je úbohý ("človek primitívny"), primitívny človek musel byť skôr ten, čo ten názov vymyslel. ()

Pafl 

všechny recenze uživatele

Táta všech dokumentárních filmů, tak dobrý, jako je Nanuk dobrým tátou své eskymácké rodinky. Věděli jste, že iglú má okna z bloků ledu ? Že se vedle něj staví ještě jedno menší pro štěňata tažných psů, aby je jejich rodiče v noci nesežrali ? A sáně, že se pokládají nahoru na iglů - proč asi ? A jak lovit mrože a jak velkého tuleně a hlavně pořád mít co jíst a vyhlížet sněhovou bouři a mít se kam včas schovat až přijde ... to všechno Nanuk umí. "Nanuk" znamená medvěd, to víte ? ()

joker2 

všechny recenze uživatele

První dokument vůbec, u kterého se pochybuje o tom, zda je dokumentem. Každopádně zajímavá ukázka života eskymáků. ()

Camac 

všechny recenze uživatele

Nutno vidět. Občan Kane dokumentárního filmu, který může být a často bývá stejně nereálný jako filmy hrané. Ale tváří se, jako že jsou ze života, a že tak se to vážně všechno stalo. Nauk za to samozřejmě nemůže a pan Flaherty taky ne, vždyť je to pořád krásná podívaná. ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Aj ked film pojednava o preziti cloveka v tych najkrutejsich podmienkach, je velmi hravy, dynamicky a nechyba mu humor. Mnohi kritizuju Flahertyho, ze film je neautenticky, kedze sceny boli ucelovo natocene, napriek tomu ma obrovsku cenu a vlastne keby tato informacia uz nebola davno v eteri, pravdepodobne by vas nikdy nenapadlo, ze Flaherty nie tak uplne vletel medzi Eskimakov a tocil, co videl. ()

HH 

všechny recenze uživatele

Je to o Eskymákovi, takový "polodokument", hodně se na něj odvolávali "zelení", protože jde asi o první film, ve kterém je vylíčen boj člověka s "čistou" přírodou. Perličkou tohoto filmu je, že hlavní hrdina umřel asi rok či dva po natočení hlady. ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Jediným drobným zklamáním bylo dodatečné zjištění, že jednotlivé "výjevy z každodenního života" byly pečlivě naaranžované a že sledovaná eskymácká rodina byla ve skutečnosti rovněž umělá. Síle filmu to ale vlastně nic neubírá. Každý dokument včetně těch nejnovějších je vlastně taky fikcí, subjektivním výřezem z reality, tím, co z ní vybere oko a záměr tvůrce. Téměř století staré pohledy do života lidí, pro které je náplní dne zajištění přežití dne dalšího, jsou stejně fascinující, poučné i zábavné, jako kdyby byly točené skrytou kamerou. ()

Reklama

Reklama