Reklama

Reklama

Nanuk - člověk primitivní

  • USA Nanook of the North (více)

Obsahy(1)

Život Eskymáků před kontaktem s Evropany. Celý film, včetně slavného lovu na mrože, byl - logicky - zinscenován pro kameru. Pro zúčastněné to ale nebylo hraní rolí, reální jsou tu jak lidé, tak způsob života předků, který předvádějí. Nejslavnější, vlastně přímo archetypický němý příspěvek americké kinematografie k žánru, který byl nejlepší pokaždé, když byl sám sobě "nevěrný". O tři roky později, v Moaně, ukazuje pak Flaherty, jaké zkoušky podstupují lidé, kteří nejsou, tak jako Nanuk, vystaveni trvalému boji o přežití.
(NFA)

(více)

Recenze (99)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak konečně se mi podařilo shlédnout tento dokumentární skvost o životě eskymáku, od otce dokumentaristiky Roberta Flaheryho jako takové. Co ho ale k takovému počinu vůbec vedlo? Dobrá otázka a velice jednoduchá odpověď. Sám se někdy v letech 1912-1919 zúčastnil asi čtyř expedic do severokanadské subarktidy. Filmový materiál který si dovezl z těchto výprav, však nad všechna očekávání zničil. Ještě ale před natočením Nanuka žil asi dva roky mezi inuity, jak se sami nazývají myslím že ještě dnes tito prapůvodní obyvatelé. Ve svém filmu nám v láskyplných ale také v romantizujících obrazech představuje každodenní starosti Nanuka Nyla a jeho rodiny, jeho lovecké zvyky a jejich věčný a neustálý boj s přírodou. Opravdu moc krásný a vysoce hodnotný filmový zážitek, ukazující lidi v inscenovaných situacích, které přesně odpovídají autentické skutečnosti. Tímto stylem se zásadně liší třeba od Sovětské dokumentárnické školy která dávala spíše přednost bezprostřednímu zachycení skutečnosti. Jasně Sověti by tento film viděli jenom jako takovou malou agitku ale u Flahertyho je to úplně o něčem jiném ten staví do popředí zájmu všelidský humanismus tak trochu prodchnutý lyrismem. Nádherné a navíc natočené v opravdu v drsných podmínkách. Ne, každý by to dokázal! ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Slavný dokument z období němého filmu. Robert Flaherty tímto snímkem definoval žánr a navždy tak určil jak budou dokumenty vypadat. Film zaznamenal obrovský úspěch a pravé nadšení. Hlavně díky němu se znalosti reálií ze života Inuitů staly součástí obecné vzdělanosti. Ani po všech těch letech neztratil nic na své působivosti, právě naopak, jeho přínos je snad ještě větší. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Občas zdlouhavý, přesto výborný film, ke kterému můžu mít množství výhrad, ale jeho jedinečnou pozici mu nikdo neupře. Nejstarší celovečerní (byť inscenovaný) dokument, který jsem kdy viděl, navíc i dnes velmi poučný. Nejvíc mi v paměti zřejmě utkví stavba iglů (a je mi jedno, jestli se jim to napoprvé nepovedlo), ale i další scény, jako je posádka kajaku nebo lov tuleně a mrože. Každému směle doporučuji, tenhle snímek má co říct i více než 80 let po svém vzniku. Poněkud zmatený komentář : Karlos80 ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Přeci jenom je otec všech dokumentů na dnešní dobu trochu moc pomalý. Uznávám, že jde o převratné dílo, ale vzhledem k tomu, že velká část filmu není věrohodná a v podstatě je hraná, tak nemůžu dát víc než 3*. A film je významný ještě v jedné věci. Zachycuje život eskymáků (i když ne úplně podle pravdy) těsně před tím, než byli poevropštěni. A to se cení a z tohoto pohledu je škoda, že to nebylo ještě delší. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nejvýznamnější poetický dokument Flahertyho. Chce ukázat, že jsme všichni stejný bez ohledu na to, z jakých částí kdo pochází. Eskymáci ale nežijí tak, jak to Flaherty ve filmu vykresluje.. Snaží se podnítit staré zvyky komunity (způsob lovu apod.). Domorodcovo tělo je symbol estetické krásy, protože je odhaleno. Těžko si představit, že by Flaherty takto vyfotil svou polonahou ženu jak jde spát. Ukazuje to tehdejší postoj k primitivním národům. Kolem filmu se vytvořily různé diskursy (koloniální apod.). ˇFilm je zároveň propagace obchodnické firmy s kožešinami, i když ve skutečnosti její obchodování s Inuity s kožešinami tak bezproblémové a radostné nebylo. Flaherty má smysl pro vizuální působivost. Jeho pobyt s Eskymáky točí tři roky, 25 tisíc metrů mu při vyvolávání v Torontu shoří a tak pak už film vyvolává na místě. V letech 1900-1910 se zde pohybuje na území, o které se přetahují USA a Kanada. Používal jedny z prvních kamer, které bylo možno dát na stativ, což rozšiřovalo filmové možnosti. Takto se točilo už během 1. světové války, v níž měla každá armáda své filmové oddělení. Flaherty během natáčení promítá svou práci Eskymákům a v deníku popisuje jejich reakce. Film pak nabízela společnost Paramount, ale byli přesvědčeni, že v kinech o něj nebude mít nikdo zájem. Ale v USA ho produkuje také společnost Pathé a ta udělala první veřejnou projekci Flahertyho filmu. A velmi úspěšnou. Pouští ho s 60 minutovou groteskou jako předfilm (Putička). Film se ale prosadí sám. Akademické debaty o filmu se točí o tom čím je akademický a čím poetický. Vědecký není. Zobrazuje obecně platné lidské hodnoty. Příběhová linie filmu je roztěkaná. Vrcholí slavným lovem tuleňů.. V mizantscéně se zdůrazňuje tělo přírody a Inuitů a boj s nehostinnou přírodou, který je pro Eskymáky důležitý. Soužití lidí a ukázání obecně platných hodnot. Flaherty nechtěl jen popis, ale využíval naraci. Používá jednoduché vyprávění. Lov tuleňů je povinný prvek cestovatelských dobových filmů - vždy je v nich lov divokého zvířete. Postavy herců jsou oproti krajině malé, vzdálené. Tak se Inuité sami zobrazovali v kresbách. Inuitské vnímání krajiny bylo totožné s vnímáním svého těla. To se v dřívějších filmech nevyskytuje. Rychlostí a délkou záběru vidíme inuitské vnímání času.. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (15)

  • V roce 1916 se film začal promítat na soukromých představeních v Torontu. Sklidil nadšený ohlas, ale když se režisér chystal filmové pásy zaslat do USA, upadl mu popel z cigarety a všechny jeho negativy - 10 000 metrů - skončily v plamenech. Flahertymu trvalo léta, než sehnal dost peněz, aby se mohl vrátit na sever a opět točit. (Aridara)
  • Dokument natáčený tzv. "rekonstrukční metodou" (do děje je zasahováno, ale jsou dodržované určité zákonitosti). (Kaučuk03)
  • Film bol zaradený do Top 20 dokumentárnych filmov všetkých čias. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama