Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1987 natočil režisér Barbet Schroeder hořké komediální drama, jež vychází z novely legendárního Charlese Bukowskiho. Mickey Rourke zde hraje opileckého básníka Henryho Chinaskiho, který se setká s alkoholičkou Wendy (v podání Faye Dunawayové). Jejich společným životním cílem se stane upít se k smrti… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zabudnutý, nezabudnuteľný film. A je to asi jediný snímok, pre mňa, ktorý sa dá zhliadnuť z dvoch polôh a významov. Naozaj, skúste tento snímok pozerať triezvi a raz mať pri tom pod klobúkom. V každom z týchto prípadov, vám bude na duši na nič. Mickey Rourke, týmto vo mne zakorenil už dávno tušiacu domnienku. Je to Pán Herec. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Toľko ľudí my už odporúčali Bukowského tvorbu. Toľko ľudí my vravelo, že to bude presne podľa mojej chuti, no skôr ako k písanému slovu som sa dostal k jeho sfilmovanému dielu. Mickey Rourke na konci 80´s hviezdil na filmovom plátne vo vynikajúcich filmoch, ako aj v iných aj tu zahral svoju rolu famózne no ostatný (až na tú jeho ožralskú ženskú) priveľmi neexcelovali. Ide o viacmenej minimalistický film v ktorom sledujeme alkoholika-básnika ako sa prediera kapitalistickým svetom a bojuje proti nemu tým, že žije presne tak ako si to systém neželá. Väčšia sonda do básnikovej duše a menej peafektovaných bitiek hneď by som pridal hviezdu... Ale ináč som celkom spokojný. ()

Reklama

Ony 

všechny recenze uživatele

Film, který můžete důkladně prokouknout díky Bukowského knize Hollywood. Ano, Faye může ukázat nohy a Mickey brejličky s palmičkami. Hlavně ale předvádějí skvělé herecké výkony. Je to takový upatlaný snímek, útočící na všechny smysly. Vážně jsem cítila, jak Chinaskimu táhne z tlamy. Jako čtenář Bukowského tleskám. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Poslouchat nejrůznější alkoholický "moudra" mě docela bavilo, ale zároveň hlavní postavy byly na můj vkus až moc velký trosky. Sice taky rád chlastám, ale nemam až takový pochopení pro lidi, který jsou vožralý 24 hodin denně 365 dní v roce. To už prostě neni alkoholismus s lidskou tváří. Hlavně když se pak zhruba po hodině objeví na scéně jakási vydavatelka milionářka a hned si chce takovýho opilce vzít k sobě domu, tak už mi to přišlo dost přitažený za vlasy. Já jsem si jednou alkoholičku domu vzal, protože jsem si myslel, že by s ní mohla bejt celkem prdel. A nutno dodat, že tak strašná troska to nebyla. Nicméně druhej den jsem ji vyhodil. A to mohla bejt ještě ráda, že jsem ji vyhodil jenom dveřma, protože za těch cca 24 hodin mě stihla tak strašně nasrat, že jsem měl původně v úmyslu vyhodit ji z okna. Co se týká filmů o barovejch povalečích, tak se mi mnohem víc zamlouvá Trees lounge od Buscemiho. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Tohle přesně je Charles Bukowski. Chlast, zapáchající špína, ženy a hlavně Henryho obrovské charisma, jenž Mickey Rourke zvárnil velice, velice přesvědčivě. Když srovnám s Faktótem, je to 100 a 1. Už skutečnost, že pro Štamgasta napsal scénář samotný Bukowski (mimochodem - mihnul se tam v jednom baru), mluví za vše. Rozhodně nechybí spisovatelův svérázný humor. Žádné sexbomby jako ve Faktótu. Zkrátka jen hodně vyžilé, zpité ženy. Bravo! ()

Galerie (45)

Zajímavosti (21)

  • Faye Dunaway požadovala od Bukowskeho scénu, v ktorej bude vidno celé jej, ako si bola vedomá, krásne nohy. Bukowski preto upravil rannú scénu vo Wandinom byte. (toi-toi)
  • Název české pop-rockové skupiny Chinaski vznikl na základě jména hlavního hrdiny tohoto filmu - Henry Chinaski. (Freemantle)
  • Při natáčení scény v baru, kde je skutečný Bukowski, se naléval pravý alkohol. (raininface)

Reklama

Reklama