Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ondřej je tvrdý obchodník a arogantní workoholik. V Praze vede velkou, úspěšnou firmu. Smyslem jeho života jsou peníze. Ondřej právě v Nebrasce dojednal životní obchod s bohatým investorem, který na okraji Prahy zafinancuje výstavbu luxusních rezidencí. Na cestě z Ameriky letadlo přelétána nad rezervací, kde právě probíhá pohřeb indiánského náčelníka. Duch indiána stoupající k nebi narazí do letadla a nedopatřením se vtělí do Ondřeje. A tento duch má o Ondřejově životě a jeho hodnotách rozhodně odlišné představy. Ráno doma Ondřeje probudí velmi neodbytný hlas v jeho hlavě. Hlas, který se rozhodl mu pomoci a změnit ho. Ondřej se však nezvanému návštěvníkovi nehodlá jen tak vzdát. Každodenní pracovní a rodinné problémy dostávají nový rozměr nejen pro Ondřeje, ale i pro jeho rodinu a kolegy. Mezi Ondřejem a duchem začíná neúprosný, divoký souboj plný situační komiky. (Bioscop)

(více)

Recenze (119)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"V každém člověku je zlý i dobrý vlk. Záleží na tom, koho krmíš..." V současných českým komedií je podle mě trend, že jejich autoři sází spíše na trapný humor než ten inteligentní. Komedie Indián je však (nejen v tomto směru) hodně jiná. Ačkoliv se tu člověk hodně nasměje a to zvláště v počátečních situacích, kdy je Ondřej (jako vždy excelentní Karel Roden) konfrontován s mluvícím duchem indiána Bílého jelena a vznikají z toho vskutku komické situace. Duch Bílého jelena však zároveň pronáší docela trefná životní moudra ať už se týkají vztahu člověka k přírodě nebo mezilidských vztahů. Ondřejovi se díky nim jeho dosavadní život převrátí vzhůru nohami a divák přitom může možná až trochu nevěřícně koukat na to, že i jinak vcelku bláznivá komedie může mít docela silnou myšlenku. Samozřejmě, že by se v tom celém příběhu našly jisté mouchy či nelogičnosti. Už jen, když si člověk vezmu, že počátek příběhu, kdy se postava Ondřejovi matky v době Pražského jara v roce 1968 měla (tehdy ještě jako svobodná) potkat s Bilým jelenem, se má odehrávat pouze před 52 lety, zatímco představitelka této role vypadá tak na devadesát, tak tohle prostě moc nesedí. Stejně tak linka příběhu, kdy se Ondřejovi spolumajitelé ve firmě rozhodnou ji vytunelovat, se ve finále vyřeší skoro až neuvěřitelně hladce. Ale při tomto lehčím komediálním žánru jsem ochoten tohle vše odpustit. Hlavně že konečně zas po čase vznikla inteligentní komedie s myšlenkou. Bavil jsem se po celý čas báječně, tak proč nedat 5 hvězdiček. PS.: Psáno po návštěvě premiéry 21.9 v kině Světozor.  ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V jiných evropských zemích si tamní kinematografie těch top herců, kteří to dotáhli i za hranice země, většinou váží. Ale u nás je to evidentně jinak. U nás Karlovi Rodenovi filmaři nabízí mnohdy debilní a nepříjemné role v příbězích, které nestojí pořádně ani za tu hvězdičku. A on je navíc evidentně nemá problém brát. S tím nápadem toho indiána je to ve všech ohledech debilní. Ezo komedie, která je dost ezo, ale málo komediální. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TY JSI NARUŠIL MŮJ OBŘAD A JÁ JSEM UVĚZNĚN V ZVÝ HLAVĚ…“  Když pominu fakt, je to píčovina (jako celý), tak mě to celkem baví. Má to v sobě takovou optimistickou myšlenku. A rozumnou dávku šílenosti. Fajn je i mezinárodní obsazení. Nic, na co by se dalo ve věčnejch lovištích vzpomínat, ale pro jednou…     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám v sobě Velkýho ducha. 2.) Chci uskutečnit vnitřní proměnu.  ///                   PŘÍBĚH  **  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ne ()

xxmartinxx odpad!

všechny recenze uživatele

Jak jde tak ozkoušený mustr realizovat tak pitomě? Komedie bez humoru, kde nic nefunguje a Karel Roden je nejvíc miscasted člověk v historii. Úmorné, nesnesitelné a především nudné. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Drancování lomu Velká Amerika v podání českých filmařů zřejmě nikdy neskončí, ale někdo by jim konečně mohl říct, že existují i jiné lokace. Svoboda byl vždy břídil, ovšem narvat tam indiánskou rezervaci je skutečný majstrštyk. Proč se zrovna tady ztrapňuje svého času pan herec Roden, zůstává záhadou. ()

-bad-mad-wolf- odpad!

všechny recenze uživatele

Když do Karla Rodena nainstalujete indiána s hlasem Zdeňka Maryšky, přičemž vaše indiánská moudrost tkví v přednesu internetem nejomílanějších citátů, zůstane z toho nejeden bizon na větvi. A co teprve, když úvodní laciné moralizování o nápravě egomaniaka náhle proměníte v duchařskou exlovestory! Zatímco indiánem posedlý Roden vzdoruje Bohnicím i vlastní nepříčetnosti, náčelník Bílý Oř usiluje o zesnulé slovenské děvče, které mu Komanč... komunisti vyrvali z náruče. Slzy tečou proudem až do lomu Amerika a divák třímá topůrko válečné sekery (zatnuté do čela senilních scenáristů). Když veškerý uspávací, směšně odialogovaný, hloupě vystavěný a produkčně nedobře ošetřený bizár konečně upálí bábu a vypustí ducha, je na řadě rozhřešení osvobozeného hrdiny, který v rámci záchrany firmy i manželství střílí lukem (za asistence policie) nad hlavy svých zaměstnanců a soků v lásce. Ano, v tomhle opravdu hraje Karel Roden hlavní roli a ano, tohle opravdu šlo do kin. Neděkujem, howgh. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle by byla ideální vánoční pohádka. A možná by byla lepší než všechny ty Princezny zakleté v čase a bambitky. Pro děti jako dělané. Takhle dětsky naivní příběh i zpracování už jsem dlouho neviděl. Přitom hádám, že divák 10 + asi není cílovou skupinou komu byl film určen. Komedií se záměnami tu už pár bylo (Langoš a Polívková) a i ty kopírovaly nápady z devadesátek, kdy jsme se poprvé smáli tomu jak si starej dobrej Mel depiluje voskem nohy za zvířecího řevu. Svoboda si řekl, že laťku posune krapet dál a tak natočil záměnu developera pro nějž je příroda sprosté slovo, brzdící jej v rozletu s právě zesnulým indiánským náčelníkem. Sice poněkud pitomé, ale věřím, že by se z toho sem tam dalo i něco vykřesat. Bohužel zde ne. Rodenovi se v hlavě začnou ozývat indiánská moudra typu, že na mrtvém koni se nejezdí, nebo že i když chřestýš shodí svoji kůži, nestane se sokolem... Pokud si při sledování někdo vzpomene s dojetím na Vinetůa, nemůžeme mu to mít za zlé. Kdyby tam alespoň zůstal jen ten kontrast developer cityman versus náčelník domorodého kmene. I kdepak! Hrozí nám přeci zkáza od oteplování a tak je tam zamíchána i enviromentální nota. Roden tak během filmu zázrakem prozře, zjistí jaký byl gauner a začne si vážit přírody čímž si postupně získá i své blízké, které jeho sobectví začalo odpuzovat. Jestli to tak jak jsem to napsal zní hezky, tak věřte, že na plátně to hezky nevypadá. Pár hlavních hrdinů je pro mne nepochopitelně dabovaných což je sakra znát. Bohužel, psal jsem to už v Jíškovi, lom Amerika je asi jediná známá lokace kde se dá u nás točit a já jen marně hádám proč tam nikdo nenatočil i Kolju a Samotáře. Jak ty filmy mohly vůbec bez natáčení v tom lomu vzniknout? Sakra to nemáme jiné krásné lokace?  Roden hrál jak mohl, ale sorry, tohle byla taková blbost, že ho to nebylo hodno. Možná, že na stránkách scénáře to působilo věrohodněji, ale převedeno na plátno to byla fakt naivní pohádka pro děcka. Komedie? Ani náhodou! Dávám tedy za dva šípy pošuka Duška. * * ()

predators 

všechny recenze uživatele

Řekl bych hodně dětinský scénář. Nelíbilo se mi téměř vše...herecké výkony, plitký děj, ohrané klišé. Nezachrání to ani Roden. Hlas indiána mi vyloženě vadil. Nápad dobrý, mohla z toho být pěkná komedie, takto se však jedná spíše o tragédii. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Úplně netradiční wtf! Začátek vypadal, že Karel kvůli pár záběrům z Velké Ameriky poletí do Ameriky hledat své kořeny, ale ono to bylo všechno jinak. Je škoda, že se scénář nepovedlo napsat chytřeji, protože některé nápady by se daly zužitkovat. Takhle se můžete stát dodavateli velké zakázky, pokud to s Karlem rozdýcháte, protože Pechlát nezná dýchací pilates a tak to vzdal.  FIngerhutová bývala hezčí, Žmuda má předkus (o tom něco vím) a je děsně nadabovaná Ježkovou. Hvězdička za hlas Zdeňka Maryšky a za Karla, protože jeho hraní se mi většinou prostě líbí. Už se těším na film, kde zase Vica bude mít kladnou postavu a ukáže svoje klady. Nechte si dojet závěrečné titulky až do konce, abyste se neochudili o akustickou tečku. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zvláštním způsobem špatný film. Ne trapný jako ostatní české komedie, ale nevtipný, nudný a po všech směrech ničím zajímavý film, který chtěl být více než jen klasickou komedií, ale nefunguje v žádné rovině, kterou se vydává. Tomáš Svoboda by se měl vyhýbat všemu okolo filmu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Napriek dobrej myšlienky obalenej v podivnom šate je film značne prehnaný a v podstate dosť nudný. Herecky fajn, ale to asi všetko. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Byla by to slušná  parodie, pokud by se ten film nebral vážně. Tady je přestřelené zcela vše a stačilo jen trošičku, aby to jako parodie na podobné ezoterické povrchní hovadiny, instantní víc než instantní kafe a polévka do hrnku, aby to jako parodie vypadalo. Aby nedošlo k mýlce - také si myslím, že lidé se zbytečně honí za penězi, pochybnou slávou, exotickými zážitky, a zcela jim uniká to jediné skutečné, oč v životě jde a za co stojí žít. Jenže v tomto selankovém a kýčovitém podání mne podobné poselství leda tak uráží. Neb je podáno jak pro blbečky, jak pro blbečky natočeno, a odpovídají tomu černobílé charaktery postav (viz postavy Kerekes a Myšičky), nablblé dialogy jak z příručky Jak se stát šamanem snadno a rychle, případně neuvěřitelné chování postav (manželka se nejprve zachová realisticky a pošle manžela v podání Rodena oprávněně do prdele, ale jak se Rodena zmocní indián a řekne Rodenovými ústy, že svou ženu miluje, ta hned zjihne a je povolná? Wtf?). Celé mi to přišlo jako sbírka neumětelských scén, špatně sepsaných, špatně načasovaných, jenom všechny vypadaly jak z nějaké reklamy. Pokud tvůrci dovedou přemýšlet jen ve 30sekundových reklamních blocích, ze kterých pak poskládají 180 reklamních scének vedle sebe, působí to prostě pořád jak špatná reklama s vysmátými manželi, moderní dcerkou, velkou vilou, brilantně zeleným trávníkem, hezkými letadly, špičkovými kuchyněmi a reklamním "moudrem" na konec. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Začátek s pohřbem indiánského náčelníka je příšerný. Jako kdyby si parta pivních strejců hrála na Vinnetoua. A nepokračovalo to o moc lépe. Ono se sice s tím laciným námětem asi nedalo moc pracovat, ale pro nějaký ten gag nebo situační scénu tu prostor byl a to jsem tady zoufale postrádal. Na to, že se film označuje za čistou komedii, tu vlastně toho moc k smíchu nebylo. Koutky se mi sice párkrát zvedly a Roden, byť tu nepodává žádný dechberoucí výkon, je i tady fajn, ale celkově je to ucajdané, hloupé a nudné. Na druhou stranu jsem vlastně nic moc neočekával, takže jako plus beru i to, že nejsem zklamaný.  25% ()

Rohy212 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak nevkusné, nablbé a laciné, že by to nezachránil ani ten rituál bílé šalvěje, co zakázali skupině „příznivců původních amerických indiánů“ provádět před premiérou v kině Světozor. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mýma očima je to takové milé, úsměvné, v podstatě pohádkové vyprávění o nápravě jednoho arogantního zazobance.. Zápletka s duchem indiánského náčelníka je povedená a Karel Roden to zvládnul s přehledem, mně se v roli Ondřeje líbil.. Původně jsem chtěla dát tři slušné hvězdičky, které si tento snímek zcela jistě zaslouží, dávám však čtyři, dorovnávám skóre za zdejší „inteligentní kritiky“.. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pominu-li fakt, že námět je pitomost, tak na Karla Rodena se dobře dívá. Příběh má hlavu a patu, děj se vyvíjí a spěje k určitému konci, ale prostě je to celé ulítlé. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

když si odmyslím, že pravé "indiány" by tenhle kousek asi úplně nepotěšil a některé momenty jsou tu na hraně debility, ve výsledku mě Indián celkem bavil (rozhodně víc než sem vůbec čekal). Je to sice taková ta klasická story o tom jak sebestředný krétén procitne a konečně začne vnímat i to co se děje kolem něj, ale nemůžu říct že bych u sledování nějak extrémně trpěl. Manželka celkem trefně přirovnala Indiána k horské dráze, kdy momenty radosti střídají ty, při kterých si myslíte že jsou vaše poslední v životě...50% ()

Reklama

Reklama