Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1966 se Dán Claus von Bülow oženil s majetnou Marthou, přezdívanou Sunny. Díky sňatku se stává členem vyšší společnosti a brzy si udělá jméno jako milovník umění. Jeho manželství však neexistuje jinak než na papíře. Claus nežije ani s dětmi z Marthina prvního manželství a ani se společnou dcerou Cosimou. Kromě toho má Bülow milenku. Když jeho žena upadne do komatu, padá na jejího muže podezření, že jí píchl injekci s inzulínem. Poté je obžalován a obviněn... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jeremy Irons sice hraje skvěle, ale to on hraje takřka vždycky, čili nic nového pod sluncem. Glenn Closeová část filmu "prospí", takže její výkon se hodnotí o to obtížněji, nicméně předvádí také slušný výkon, ostatní herci (až na Rona Silvera) mají trochu méně "místa na place" a jejich herectví nedostane příliš možnost vyniknout. Bohužel dle mého názoru nevynikl nijak zvlášť ani scénář a také režie mi připadala průměrná, jako by Barbet Schroeder nechal hercům volnou ruku, což sice u zmiňovaných veličin neuškodilo, ale jako celek to filmu IMHO moc neprospělo. Celkový dojem je veskrze průměrný, příběh samotný není nijak zvlášť zajímavý a ani dobří herci jej nedokáží "kosmeticky vylepšit". Prostě za tři. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zatímco úvodní titulky s průletem nad „chudinskou čtvrtí“ na pobřeží Rhode Island naznačily, v jaké společnosti se budeme pohybovat, následující kóma-voiceover rozehrál dlouhou hru s divákem, v níž se má přehodnotit míra viny člověka odsouzeného za pokus o vraždu. Schroeder se snaží, ale potřeboval by lepší scénář s naléhavější snahou o dramatizaci i vygradování. Herecky však není co vytknout, především Irons si roli mírně cynického slizouna náležitě užívá. Člověk u něj celou dobu neví, jestli to sebevědomí pramení z pocitu nadřazenosti a nedotknutelnosti, či zdali mu jej dodává neochvějná jistota vlastní nevinny. Pravda, ani jeden z manželů von Bülow by neměl házet kamenem (ostatně, vegetativní stav to ani nedovoluje), ale to kyj spravedlnosti v rukou právníků a soudců zas až tak nezajímá... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

V přepychových interiérech natočené psychologické krimi drama, v němž trošku pokulhává scénář, který zahlcuje vyprávění spoustou podrobností, jež je zbavují spádu a znepřehledňují. Glenn Close a Jeremy Irons ovšem dodávají celkovému vyznění tolik, že už kvůli nim by si film i zde snad zasloužil vyšší hodnnocení. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zvrat šťasteny je film, ktorý svojou expozíciou sľubuje niečo iné, ako nás čaká. Sledujeme zarytého právnika a jeho študentský kolektív, ktorý sa púšťa do zložitého prípadu a myslíme si, že nasledujúci dej sa bude venovať zháňaniu dôkazov. Ten sa však upriami na retrospektívne rozprávanie hlavného podozrivého, ktorý nám poskytne pohľad do vyšších spoločenských vrstiev, ktoré po jeho opise nepôsobia zďaleka tak príťažlivo. Je to dokonca úplne iný svet, v akom žije sám právnik a medzi týmito dvoma nemôže dôjsť nikdy ku sympatiám a pochopeniu. Na záver som sa dozvedel, že sa jedná o skutočný prípad a odpovedalo to na moju otázku slabšej dramatizácie príbehu. Takže pôvodne zamýšlané tri hviezdy zvyšujem na štyri, život je proste život. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Bohatá,psychicky nevyrovnaná,zdeptaná,závislá na alkohole,liekoch,taká je Sunny von Bülow,zároveň aj rozprávač,ktorá v retrospektíve prerozpráva tento story za asistencie Clausa von Bülowa,ktorý si z toho nerobí nič,prizerá sa tomu s tým,že mu to sakramentsky vyhovuje,postava, ktorú som nenávidel tak dlho ako trval film,po ktorom som mal čierne myšlienky z Tímu expertov,ktorých si najal Claus,aby ho vysekali z pekného prúseru...A či sa im to podarí,nechám na každom,aby si to pozrel do konca... Túto „spokojnú” manželskú dvojicu hrajú Jeremy Irons,ktorý je nepríjemne chladný ako by bol zo „železa”,s počudovaním,že obdržal Cenu Akadémie za výkon,čo považujem ako nie dobré rozhodnutie,väčšie sympatie má u mňa Glenn Close,ktorá je uzavretá,takpovediac odpadáva tak často,že sa už nikdy viac nepreberie,a tak zostáva ako „živá mŕtvola...” Herecké výkony sú dobré,to je fakt,ale čím sa film inšpiroval je kniha od Alana Mortona Dershowitza,ktorého hrá Ron Silver,ktorý vyvoláva takú hystériu,že jeho prehnilý tím robí všetko preto,aby spochybnil všetky doterajšie fakty... Okrem hercov,hlavnej témy,prakticky tento film nezaujme ničím,len dôsledným plánovaním obhajoby pre Clausa,ktorý navštevuje tento „star team”,kde sa dohadujú čo a ako...A tak nominácia pre režiséra,čo nie je podľa mojich predstáv. Zhodnotím to tak,že som mal husiu kožu,mal som po celý čas zvláštny pocit,v dynamicky hysterickom výkone Glenn,ktorá trpela a trpela v obkolesení prizerajúcich sa... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek "Zvrat štěstěny" není až tak zajímavý pro to, jaký případ prezentuje, i když ten sám o sobě není až tak klasický, ale především proto, jaký přináší pohled na právnickou práci a to, jak jsou zjišťována fakta, o co vlastně jde, když obhajujete člověka, kterému možná ani sám nevěříte. No a pak je tu neskutečně uhrančivý Jeremy Irons, kterého můžete nenávidět, stejně jako obdivovat. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Snad najnudnejsi film zo spolocnosti vyssej spolocnosti, fakt taku kopu vatovo planych plkov som este nepocul, k uzufaniu toto . 40 % ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

48. Zlatý Glóbus za rok 1990 - cena (1) - *Nejlepší herec (drama) - Jeremy Irons + nominace (3) - Nejlepší film (drama), Nejlepší režie - Barbet Schroeder, Nejlepší scénář - Nicholas Kazan ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Film podle skutečné události - dodnes se nezjistilo, jak to vlastně bylo a proto se mi nejednoznačný konec líbil. O skvělém J. Ironsovi se už zmínili ostatní přede mnou, já jsem to bohužel zhlédla 5.8.2012 na tv MGM, kde k němu vybrali hlas, který se vůbec nehodil..... ()

Puyi 

všechny recenze uživatele

Tento film je pro mě nezapomenutelný hlavně díky skvělému výkonu Jeremy Ironse, za který si Oscara opravdu zasloužil a díky němuž jsem uvažoval dokonce i o vyšším hodnocení, ale celý film by tomu možná neodpovídal :P. :) Dobrý scénář, dobré výkony dalších herců - velice dobrý film..:) ()

upson 

všechny recenze uživatele

Že je Jeremy Irons mistr ve hraní prvotřídních slizounů už vím dávno. Ale jak dobrým a nedoceněným hercem byl Ron Silver, to mi dost dlouho unikalo. Tento snímek jsem již dlouhou dobu odsouval. V podstatě jsem se k němu přemlouval. Hlavně ze zvědavosti, za jaký výkon udělila akademie Oscara panu Ironsovi, který byl mj. i kandidátem na roli Hannibala Lectera. Po tomto snímku už se nedivím. Bylo by zajímavé pozorovat jeho herecké kreace v čele s minimalistickým projevem a dabingem pana Přeučila, a to při debatách s agentkou Starlingovou. Nicméně snímek má mnohé co nabídnout a herecké výkony nejsou jedinou kvalitou snímku. Především scenář je opravdu kvalitní. Tohle je snímek, který v našem kraji patrně vinou distributora jaksi zapadl, což je věčná škoda, protože má co nabídnout. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"I never woke from this coma, and I never will. I am what doctors call "persistent vegetative" - a vegetable."   Príbeh jedného aristokrata obvineného z pokusu o vraždu, ktorý rozpráva žena v kóme a podľa toho to aj celé vyzerá - je to mdlé, bezduché, nezaujímavé. Film (a tiež aj knižná predloha) tak trochu parazituje na danom súdnom prípade, ktorý bol značne medializovaný. Nie je tu takmer nič, čo by ma dokázalo upútať (snáď s výnimkou herectva Jeremyho Ironsa). Nebavilo ma to prostredie tzv. vyššej spoločnosti, všetky hlavné postavy (herci) mi boli vrcholne nesympatické - arogantný Claus (Jeremy Irons), hysterická povaľačka Sunny (Glenn Close), obaja dosť odpudivé zjavy a k tomu ešte jeden suchopárny židovský právnik (vďaka "herectvu" Rona Silvera). A nezáživné mi pripadalo aj celé vyšetrovanie právnického tímu, kde tie rozhovory právnika so svojimi študentami pôsobili miestami ako z nejakého sitkomu (všetci múdri ako hodiny).   "What do you give a wife that has everything? An injection of insulin." ()

GREGOIRE 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film, který uvízne pod kůží. Claus Bülow je obviněn z vraždy své manželky. Je to temný, slizký, citově inertní člověk (Jeremy Irons si svého oscara zasloužil) o jehož vině nikdo příliš nepochybuje. Jeho obhajoby se nakonec ujímá židovský profesor práv. Sice je mu Bülow z duše odporný a vůbec si není jistý, že je nevinen, ale přesto jeho případ vezme, protože mu jde o vlastní právo na obhajobu. Zřídí ve svém bytě štáb a zapojuje do akce své studenty. Jde o střet dvou světů. Bülow, který je svým vzezřením i chováním typem slizkého nafoukaného nácka je obhajován vřelým a veselým židáčkem. Proč? Odpověď je možná ukrytá na počátku filmu, kde profesor říká svůj vtip o Hitlerovi: „Zavolá mi Hitler, abych ho obhajoval. Vezmu to? Ano, obhájím ho ... a pak ho udám ...“ ()

Wolvie 

všechny recenze uživatele

Díky lahodnému výkonu Jeremyho Ironse se Zvrat štěstěny řadí mezi silný naprůměr soudních dramatů,což je žánr,pro který mám rozhodně nezanedbatelnou slabost. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Spousta parády a výsledek nic. Čekala jsem něco velikého, nějaký úžasný příběh plný geniálních hereckých výkonů. No, Jeremy Irons pro kterého mám slabost, je perfektní v roli Clause, tak jako v každé jiné roli. Ostatní účinkující ani nijak nemusím. Co měla ale dostalo, byla naprostá nelogičnost posledního rozuzlení. Dobře, Clause všichni nesnášeli, protože měl peníze, milenku, dělal si co chtěl, a byl arogantní a cílevědomý. Ovšem oproti němu mi Sunny nepřipadala o nic lepší! Nebyla to žádná úžasná žena před kterou bych padala na kolena, takže jsem neměla žádný důvod nadržovat ani jedné straně. Ovšem pokud všichni věřili že ji Claus zabil, proč tedy když nastražil mrtvolu, dokonce ji upravil vlasy, ji v tom případě neupravil noční košili? Když se tak snažil a měl to naplánované tak dlouho? Ještě ji upravoval do přiměřené pozice a košili nechal vykasanou? No promiňte ale to je blbost. Když film nestojí na pevných logických základech, nemá ani cenu ho sledovat. Takhle já věřím v to, že Claus byl nevinný. Nestotožila jsem se s žádnou postavou, s nikým jsem nesouhlasila, a neudělalo to na mě absolutně žádný dojem. Marné volání s křivou morálkou o podivuhodné spravedlnosti. ()

Forsetino 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý námět. Žena k nám promlouvá z kómatu a vypráví svůj nešťastný životní příběh. Z toho v jakém stavu se ocitla je obviněn její manžel, ale situace se zamotává, když vyplývají na povrch skutečnosti o její náklonosti k alkoholu a k lékům... Předem upozorňuji, že k rozuzlení film nedospěje, protože jak to vše bylo se dozvíme až na druhém břehu. Lepší 3 hvězdy. ()

Reklama

Reklama