Reklama

Reklama

S Tatrou kolem světa I.

všechny plakáty
Československo, 1991, 95 min

Režie:

Jiří Stöhr

Kamera:

Jiří Stöhr

Hrají:

Radoslav Brzobohatý (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Parta českých dobrodruhů vyrážela v roce 1987 s velkým plánem – objet celý svět, udělat reklamu Československu a natáčet, co po cestě zažije. Nakonec přivezli 100 hodin unikátních filmových záběrů. Z expedice Tatra kolem světa vznikly dva celovečerní filmy, které dlouhé roky nikdo neviděll. Oproti plánu je neodvysílala televize, ani se nedostaly do kin. Dokonce se po nich na dlouhou dobu slehla zem. (sator)

(více)

Recenze (11)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Na dokumentu je hrozně cítil, že záběrů z několik let trvající výpravy bylo hodně a ve střižně s materiálem musela být nehorázná piplačka. Přeci jen je nutné si uvědomit, že byla těžce jiná doba, a to nejenom v rámci možností filmové techniky. I nyní je velký problém z obrovského množství materiálu vybrat 90 minut toho nejlepšího a také zajistit, aby to všechno mělo nějakou dějovou kontinuitu a dávalo to smysl. To se povedlo tak napůl. Jednotlivé záběry na sebe prakticky vůbec nenavazují a sledujeme takovou velmi nesourodou koláž - ovšem, nejenom na svoji dobu, působivých záběrů. Je vidět, že celá cesta je důkladně naplánovaná. Posádka je plná sympaťáků, škoda že zde vystupují pouze jako figurky kdesi v pozadí a dokument je prezentován převážně jako Cestománie. Celá výprava musela být neskutečně drahá, takže mě docela překvapuje, že takových těch chvalozpěvů, jak je Tatra úžasné auto, tam je méně než bych čekal. Líbil se mi také ústřední hvízdací hudební motiv. Bohužel zbytek hudby byla docela bída. Velmi mě bavilo nakouknout na známá místa v neznámé době. Dokonce ještě předtím, než se narodil nejúžasnější obyvatel této planety - já. Severní Amerika mě moc nebavila - z pohledu dnešního diváka nic nového. Ovšem na jižním kontinentu bylo podstatně veseleji. Velmi oceňuji doprovodný komentář, který byl napsaný evidentně někým inteligentním a se skvělým přednesem Radoslava Brzobohatého byl pastvou pro uši. [75 %] ()

zette 

všechny recenze uživatele

Uz jsem neveril, ze tento dokument nekdy uvidim. Skvele retro a vzpominky na me detstvi, kdy i ja hltal zpravy o teto posadce! Neuveritelne smutne, kde se svet za poslednich 30 let posunul... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Spolknu všechny výtky a píšu: dobrý retro kousek z dob kdy jsem Tatru sledoval na vlastní voka... Škoda že chybí představení Tatry po technické a vybavenostní stránce... Cestovatelé se vydali na cesty v roce 1987, přesně po 40 letech od slavné cesty pánů Zikmunda a Hanzelky též s vozem Tatra jako oni a též kolem světa.V tisku však nemohla být v té době o nich ani zmínka, oba cestovatelé byli zakázáni, stejně jako jejich knihy a filmy. Čechoslováci však vnímali  navázání na jejich odkaz. ---------Posádku tvořili: kameraman Jiří Stöhr, účastník  Expedice Lambaréné. Dalšími členy výpravy se stali  fyzik a tlumočník Stanislav Synek, publicista Petr Bárta, geolog a pilot motorového rogala Dr. František Jeniš,  technik řidič, kuchař Dalibor Petr a mistr zkušebny motorů podniku Tatra Karel Valchař  a Ing. Aleš Novák, v té době vedoucí zkušebny motorů Tatra. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Hodně zamrzela kompletní absence představení “hlavního hrdiny”. O Tatře se nedozvíme nic. Osobně mě zajímalo vybavení, co vše mělo auto s sebou (třeba ten složený ultralight), obytné prostory, atd. Také mě celkem dost iritoval ten “Barandovský přístup” v použití (občas) retardovaného zvukového podkresu, použití standardizovaných ruchů (ten zvuk větru 100% slyšené meluzíny mě téměř rozplakal) a ty řeči… samozřejmě ne pořad, ale ten nadřazený, opovrhovačný tón (př. návštěva filmových studíí) to byla tedy perla. Co mi také hlava nebrala je proč, když už ta kvanta materiálu museli prostříhat na 90minut, musel jsem sledovat několik minut západ slunce… tak, když už jsem si dost zanadával, proč tak vysoké hodnocení? Ta nostalgie je neskutečná, a moc oceňuji naprostou absenci vstupů od členů expedice. Na víc v kontrastu s “druhým pokusem”, je tohle skvost. Moc by se mi líbilo, kdyby někdo zainvestoval do vyčištění a přestřihání původních záběrů dokumentu. To by byla pecka. ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Taky už jsem pamětník a je možné, že jako tehdy školou povinný bych ten film v roce 1991 hltal. Jsem sice na jednu stranu rád, že se film našel a že jsem ho viděl, na druhou stranu mi dost vadí, jak ten dokument nemá pořádnou jednotící linku, jako by nevěděl, na co se zaměřit. Škoda, že tehdy nevznikl i plánovaný seriál, byl by asi lepší. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Tak já velkoryse p. Brzobohatému prominu to, že Grand Canyon je 10 000 let starý a to, že výprava jela z Aljašky do Mexika podél východního pobřeží USA a dávám za pět už jen kvůli tomu, že jsem fakt nedoufal, že tohle někdy uvidíme!! ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Keď si nebudete všímať obchodno-marketingové reči o Tatrovke, ich sponzoroch, či miestami mierne tendenčné vyjadrenia o Amerike, ostanú vám úchvatné zábery na tak trochu iný svet, svet z pred 30-tich rokov. Navyše posádka Tatry ide miestami celkom na hranu a tvária sa, že všetko v poriadku - idú autom hneď popod ľadovec, lietajú s vlastným rogalom všade možne, zastavia sa s 22 tonovým kolosom aj na okraji útesu len tak pre zábavu alebo členovia expedície peši vyjdu na Popocatepetl a tvária sa, že sa nič nedeje. Dnes by by podobné výkony boli najväčším highlightom každého dokumentu a situácie by boli sprevádzané 10 akčnými replaymi a dramatickou orchestrálnou hudbou. Tu sa to spomenie len tak medzi rečou na dve minútky. To sa mi na tom páči. Stredobodom dokumentu je krajina a nie sprievodcovia, čo nie bežný jav v dnešných dokumentoch. PS: Stráviť tri roky života na cestách po celom svete v jednom karavane (obrovskom karavane, ale stále karavane) už to samé osebe je výkon. ()

michalkop 

všechny recenze uživatele

Z části ideologicky zabarvené, občas jako reklama na soudobou Tatru, přesto krásné záběry, zajímavý komentář a hezky sestříháno. Škoda, že to leželo 30 let v šuplíku (a to ne kvůli komunistům). ()

Nechic 

všechny recenze uživatele

Je obtížné se na to dívat dnešní optikou. Uznávám výpravě všechnu čest za absolvování takové expedice a navíc s tehdejší technikou. Nicméně film jsem měl problém dokoukat s tím uspávacím lehce tendenčním komentářem s několika faktickými chybami. Záběry byly hezké, nicméně profláklých míst. Vlastně to nejlepší na tom filmu je jen pohled na svět před 30 a více lety, ale to je zajímavé jen u lidí a staveb. ()

Danty 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nevěřil,že se toho ještě po tolika dekádách dožiju,vidět tento dokument.Jako malý kluk jsem hltal všechny články v Abíčku,ve zprávách,v novinách.Tak i skoro po 30ti letech tento dvoudílný dokument nic nestrácí nic na atraktivitě,byť dnešní doba je již jiná.A o tom to vlastně i je... ()

Reklama

Reklama