Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na počátku psychologického thrilleru byl strach. Normální strach dívky Allison, která se rozešla se svým přítelem Samem a nechce zůstat ve velkém apartmá sama. A protože ji zklamal muž, rozhodne se najít pomocí inzerátu jako novou spolubydlící dívku. Na scéně se objevuje Hedra. Pochází z dvojčat a protože její mladší sestra zemřela, připadá si jako by jí chyběla část osobnosti. Má potřebu se o někoho starat, ale dovede být i nepříjemná a zlá. Allison je úspěšná softwarová specialistka a zprvu nevěnuje chování své nové přítelkyně příliš pozornosti. Sam se snaží Allison přesvědčit, že on je stále pro ni tím správným partnerem, ale dívka postupně zjišťuje, že jeho eventuální návrat by nebyl tak snadný. Hedra si totiž tvrdě brání dobytou pozici v Allisonině životě a nezaváhá ani před vraždou... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý thriller se slušně vybudovanou atmosférou, ale trochu přehrávajícími herci. Jennifer Jason Leighová je docela dost nepřesvědčivá, ale ještě méně mě zaujala Bridget Fonda. Nicméně za tu atmosféru je to alespoň za tři hvězdičky. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Chvílemi zajímavý film o spolubydlící, která je vámi tolik fascinována a na vás závislá, že se pomalu stane vámi. Slušně vypadající dvojce hlavních hrdinek a jeden objekt jejich touhy. Malá hra na tu pravou a tu co se opičí :o) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Muži sú prasatá. Môžu sa tváriť, ako chcú. VŽDY to budú prasatá.“ Mám rád psychologické trilery, v ktorých niekto niekoho terorizuje/šikanuje tak rafinovane, že to ten niekto nemôže nahlásiť ani len na polícii; až na konci sa všetko vyhrotí a potečie krv. Dovtedy PSYCHOLOGICKÉ DUSNO. Mám pre podobné snímky takú slabosť, že ma bavia i tie priemerné až podpriemerné, ako je MODRÁ OCEĽ s Jamie Lee Curtisovou a PSYCHOPAT ZO SAN FRANCISCA s Michaelom Keatonom. Nevraviac o špičkách žánru, ako je až odporne mrazivá MISERY NESMIE ZOMRIEŤ. Spravidla sa psychicky narušený jedinec šikovne votrie do priemernej rodiny (RUKA NA KOLÍSKE), alebo sa jedná o súboj dvoch osobností v uzavretom priestore (ÚPLNÉ BEZVETRIE). SPOLUBÝVAJÚCA je triler s až nepríjemne zákerne pomaličky vystupňovanou nervy trhajúcou atmosférou (fakt radšej ani nechcete vidieť, ako to skončí) a vynikajúcimi výkonmi Jennifer Jason Leighovej a Bridget Fondovej. Áno, celé je to hrozne predvídateľné (skutočne niekoho prekvapí, ako dopadne pes?) a ku koncu to dáva čoraz menej logiky (nikto nepočul dva výstrely uprostred činžiaka?). Ale za napínavú a vystupňovanú atmosféru a herecké výkony dávam 4*. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Průměrnej thriller se slušnou atmosférou, ale nic víc. Od začátku bylo jasný jakým směrem se bude film vyvíjet a ani konecm nepřekvapil. Obě herečky hrajou slušně, ale občas zrovna né moc přesvědčivě. Sečteno podtrženo nejdná se o žádnej zázrak, ale jako film vysílanej popůlnoci se to hodí ()

choze 

všechny recenze uživatele

Průměrný thriller o terorizujícím psychopatovi, jakým se na přelomu osmdesátek a devadesátek dařilo, viz. tronův komentář (přidal bych ještě Osudovou přitažlivost a Osudný omyl). Odvíjí se to klasicky, nemůže chybět zabití domácího mazlíčka, následuje pár vraždiček a finální souboj... Tentokrát v impozantní newyorské rezidenci, ale s nezajímavou psychopatkou, natahovaným finále, hroznými účesy a prsící se Jennifer Jason Leigh. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Průměrně zdařilý thriller na často se vyskytující téma osoby, která není tak docela tou, za níž se vydává a skrývající jisté děsivé tajemství, které se často odhalí až v závěru filmu. Jennifer Jason Leigh slušně ztvárnila ze začátku dobrotivou a milou dívku, skrývající se za vzhledem šedé myšky, která se však s postupem času začne docela odhalovat (doslova:) a ukáže, jak umí být nebezpečná. Bridget Fonda mi zde svým vzhledem připomínala podobně "trýzněnou" Miu Farrow ve filmu Rosemary má děťátko. Ačkoliv toho opravdového a syrového thrillerového napětí jsem se příliš nedočkala, dostalo se mi pár poměrně vydařených a líbivých scén (návštěva kadeřnictví, noční překvápko pro přítele Bridget). V rámci žánrového hodnocení bych Spolubydlící zařadila mezi lepší průměr. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Ak by ste nechceli zostat sami v byte, nech vas ani nenapadne si k sebe zavolat nejaku spolubyvajucu, pretoze by ste mohli dopadnut podobne ako Bridget Fonda !!! Ale nie, ;-) je to len film a keby si tu spolubyvajucu nehladala, tak by ten film nemal co priniest. Mna vzdy celkom bavili tieto tipy filmov o roznych psychopatoch, ktori su zo zaciatku mili a potom sa z nich vyklubia akesi psychopaticke monstra, ktore vrazdia vsetko okolo seba, ak im nieco nepasuje do kramu. No a prave Jennifer Jason Leigh si tuto postavu celkom skvele zahrala, ale film mi dnes prisiel iba ako taky priemer medzi ostatnymi a lepsimi filmami o psychopatoch a nedokazal to zachranit ani hudobny specialista na thrillery Howard Shore, ktory pracoval i na hororovej hudbe pri takych filmoch ako MLCANIE JAHNIAT (1991) alebo SEDEM (1995). V jednej scene na konci, kde zmizne obet zo zeme a utocnicka sa zlakne takym sposobom, ze som sa musel smiat, ako v nejakej komedii namiesto toho, aby som sedel ako prilepeny v sedacke a ani nedychal, ma takyto film u mna trosku problem, ale tak tie 3 hviezdicky si predsa len zasluzi. _________ Bridget Fonda - (Allison Jones) +++ Jennifer Jason Leigh - (Hedra Carlson) +++ Steven Weber - (Sam Rawson) +++ Peter Friedman - (Graham Knox) +++ Stephen Tobolowsky - (Mitchell Myerson) +++ Produkcia: Barbet Schroeder +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Přátelství, které přeroste v posedlost. Bylo to tady už mnohokrát, ale tenhle zástupce se mezi dalšími vyšinutými spolubydlícími nebo sousedy neztratí. Allie zjistila, že přítel nebude, co se věrnosti týče, zrovna nejspolehlivější. Ve velkém bytě nicméně nechce zůstat sama. Nemusí si ale dělat starosti. Hedra se o ní postará. Vždyť Hedra je přítelkyně. A trochu magor. A Allie brzy pochopí, že svůj klid a hlavně život si bude muset vybojovat. Barbet Schroeder má za sebou několik veleprůměrných kousků, které spojuje solidní řemeslo, slušní herci a hodně vaty okolo. Tady se pokouší zahustit materiál druhé jakosti, párkrát zaujme, nabídne hodně nahoty i postavy, které zejména v závěru dělají přesně takové kroky, kterým by se divák vyhnul. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu k uzoufání nezajímavá a nudná. Taková podivná, kdyby alespoň dialogy za něco stály. Dívat se na film v noci, určitě ho nedokoukám a jdu spát. Což by nakonec byla škoda, jelikož druhá polovina, možná spíše poslední třetina, nebyla zlá. Sice se dalo ledascos předvídat, místy se ale i malé překvapení dostavilo. Z uzavřené spolubydlící se nakonec vyklube ( jak jinak...) nervově vyšinutý vraždící maniak. A musím přiznat, že obě herečky nakonec sehrály svůj part velmi dobře a v závěru přesvědčivě. Typická ukázka thrilleru první poloviny 90.let - trocha erotiky, trocha napětí a na konci boj o život. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Naprosto tuctový thriller se všemi klišé jaké si u tohoto žánru umíte představit. Závěrečná nesmrtelnost a znovuožívání psychopatické kámošky je ale až směšná. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý thriller s dobrým příběhem. Film je napínavý, má ale pozvolné tempo. Třeba tak 1/3 filmu se neskutečně vlekla. Ta 2/3 byly o dost lepší. Zato 3/3 filmu mi moc nesedla. Atmosféra vůbec žádná. Zato nepředvídatelnosti si člověk užije dost. Hudba průměr. Škoda, že film neměl více nápadů a nebyl trochu pojat akčněji. Takhle film vidím na 52% = *** ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Vyberte dvě typově podobné herečky, zvolte k námětu odpovídajícího režiséra a už jen čekejte (a nemusíte ani do tmy), co z toho vzejde. Po rozpadlém vztahu se Allison do dalšího neřítí a životem zklamaná si podává inzerát ve kterém hledá spolubydlící do svého rozlehlého apartmá. Následují opravdu veledlouhé minuty, kdy před divákem skotačí dvě asexuální herečky Bridget Fonda & Jennifer Jason Leigh, které sice nejsou žádná herecká polena, ale scénárista s režisérem drahné minuty do příběhu nepřiloží ani jedno žhavé polínko, které by v kamnech alespon trochu zapraskalo. Barbet Schroeder šel na to hodně se starými osvědčeným postupy nebo chcete-li rovnou receptem vypůjčených od slavnějších režijních tvůrců. Urputně vytvářel "hitchcockovsko-depalmovskou" atmosféru a zapomněl, že divák donekonečna nebude civět na to, jak se dvě frajle mezi sebou střídají a prohazují si identity. Najednou se z toho stal sice ne až tak předvídatelný thriller, ale o to víc nudná, natahovaná a nenapínavá slátanina. Což o to, Schroeder to myslel dobře, ale jeho schopnosti režiséra jsou oproti mistrům daného žánru přece jen hodně ploché a především bez větší schopnosti vtáhnout diváka do děje. Přitom film se dost holedbal na napínavé terno, ale nejednou se dostavil nepříjemný pocit, že film má vzhledem ke svému umrlému tempu, stopáž více jak dvojnásobnou. Opravdu je ve filmu takové množství pomalých a dějově úplně zbytečných scén až se příznivý dojem rozhodně nemůže dostavit. Film by to chtělo pořádně prostříhat, ale ani tak si nejsem jistý, jestli by se z té nekonečné nudy dostal. Když už se konečně začalo po dvou převelice natahovaných dvou třetinách dít něco ve finální fázi, tak přišel trapný zvrat a krátké finále, kdy mně nezbylo než zírat do prázdna a sukovicí pomyslně přetáhnout režiséra, který lákal na dobré bonbony, ale někde z pod police vytáhnul bonbonieru s prošlou záruční lhůtou, která jen trapně kopírujé své slavnější vzory a vůbec mně nechutná. Ten zhořklý blivajz jsem vyplival a když se budu chtít podívat na thriller s podobným námětem jako má tento, tak sáhnu po klasickém zpracování od pánů Hitchcocka nebo De Palmy. Pan Schroeder jim nesahá ani po kotníky. Mé hodnocení: 20% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ten český distribuční název to je zase mazec. I když, pravda, ten původní by se tady asi neujal. Typický raně devadesátkový thriller. Má své kouzlo. Film pro milovníky nohou. Je fakt obrovská škoda, že Bridget už nehraje. 3.5* ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Další z filmotéky "moje maminka doporučuje". O Spolubydlící jsem slyšel zhruba tolik a  tak často jako o Čekej do tmy (1967). Po shlédnutí musím říct, že to je naprosto výborný thriller. A neuvěřitelně mrazivý a uvěřitelný. Mladá dívka Allison (Bridget Fonda) si podá inzerát, že hledá spolubydlící. No a najde ji. Pečlivě budovaná atmosféra, kdy v půli filmy zjistíte naprosto děsivou skutečnost a až do konce s vámi cloumá. Naprosto děsuplná skutečnost a hlavně bezmoc. Taky film patří do škatulky, nečíst popisek, nekoukat na fotky, nepouštět trailer. Film si pak užije o to víc. Naprosto skvělý thriller. A jelikož nejsem z té řady, kdo prozrazují, tak i moje komentáře nic nenaťukují. Pokud ale ani tohle doporučení nestačí tak SPOILER pro čtenáře, kterým je to jedno. Ale po hodině, kdy se příběh rozbíhá, tak nejhorší moment přichází, když si hlavní postava uvědomí fakt, že vlastně onu osobu nikdo neviděl ani nepotkal. Protože celý film se toho vyvaruje. TO je prostě naprosto dokonalé. Fuj, to jsem se lekl až mi naskočila husí kůže. (80 %) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mladá žena po rozchodu s partnerem dává inzerát, že hledá spolubydlící.. A tak se k ní nastěhuje Hedy, stanou se z nich kamarádky, jen drobné signály varují, že asi není úplně vše v pořádku.. První půlka snímku je poměrně dost utahaná, ovšem ta druhá má správné grády.. Bridget Fondová i Jennifer Jason Leighová hrají dobře, ode mne solidní tři hvězdy.. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je celkem dobrá, přesvědčivá. Jakmile se však začnou hromadit masakry, nerealistické a stupidní, na to se koukat zkrátka nedá. ()

Reklama

Reklama