Reklama

Reklama

Švindlíř

  • USA The Card Counter (více)
Trailer 1

Bývalý americký voják William Tell (Oscar Isaac) kdysi sloužil v Iráku. Nyní se potuluje po kasinech, hraje karty a utíká před svou minulostí. Jeho monotónní a osamělý život dostane nový náboj, když jednoho dne potká mladého Cirka (Tye Sheridan), který ho požádá, aby mu pomohl pomstít se vysoce postavenému důstojníkovi americké armády. William vycítí šanci odčinit své hříchy a vezme Cirka pod svá křídla jako chráněnce. S podporou tajemné finančnice La Lindy (Tiffany Haddish) se snaží vyhrát mistrovství světa v pokeru v Las Vegas. Dokáže však udržet svého svěřence na uzdě a postavit se démonům z temné minulosti? (HBO Max)

(více)

Recenze (50)

Cedr 

všechny recenze uživatele

Skvělý Oscar Isaac ve filmu s atraktivním potenciálem zasazeného do vcelku neokoukaného prostředí, který však scénaristicky těžce vyšumí do prázdna. 5/10 ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Film, který z ticha přichází i do něj v závěru odchází, takže když v něm začne nějaký hluk burácet, pořádně dokáže rozhodit. Vypráví navíc o tak černých věcech, že jsem chvílemi nevěděl, jestli chci ještě vědět, co bude dál. Noir, voiceover a pohled stoletých očí Oscara Isaaca je smrtelně melancholická kombinace. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Scenáristický a režijní veterán Paul Schrader, který mimo jiné stojí za scénářem k legendárnímu Taxikářovi na sebe v roce 2017 upoutal pozornost snímkem Zoufalství a naděje s Ethanem Hawkem v hlavní roli. I jeho novinka se točí kolem morální odpovědnosti hlavního hrdiny, ze života kněze se ovšem tentokrát Schrader vrhl do světa karetního hráče, který je bývalým vojákem. A právě jeho vojenská minulost ve filmu sehrává větší roli než samotné hraní s kartami.   Příběh o morálce, vykoupení a tak trochu o tom, že před minulostí člověk neuteče. Ten film není vůbec hodnej, po vzoru Zoufalství a naděje diváka nevede za ručičku. Schraderův rukopis jde v tomhle ohledu poznat, s hlavním hrdinou se vůbec nepáře. Isaacův Tell musí v průběhu filmu volit mezi morální zodpovědností a svým klidem a časem je čím dál tím více jasné, že zde hrdina bez problémů do západu slunce neodejde.   Schaderův chytrý scénář je očividně dílem chytrého člověka, který dokáže do svého scénáře vložit spousty motivů. Scénář The Card Countera se sice vydává snadno odhadnutelným směrem ke komornímu finále, Schrader z něj přesto dokáže vymlátit absolutně vše. Stačí mu dva herci, malý prostor a především práce s atmosférou. Schrader krom atmosféry nemá problém s tempem, které je sice pomalé, přesto je ovšem budované precizně. Schrader se navíc očividně pokouší o jistý sociální komentář, který ve finále funguje,   Isaac předvádí strhující výkon, který všechny bez problémů utvrdí, že je neskutečně talentovaným hercem, který i v následujících letech předvede zajímavé věci. Za zmínku poté stojí především komediální herečka Tiffany Haddish, která se v Schraderově novince představuje ve vážné roli a dokáže solidně překvapit. Tye Sheridan poté dokazuje, že je neskutečně mladým talentovaným hercem, Willem Dafoe je poté dle očekávání Willemem Dafoemem. Potřebuje jeho herecký talent snad více definovat?   Celé se to dá chválit, bez vad na kráse to ovšem není. V závěru se ukáže, že je toho v The Card Counter vlastně tak trochu příliš moc a na vše není úplně čas. Samotný název je vlastně zavádějící, hlavní zápletka skutečně není o hraní karet a gamblingu. Isaacův Tell ve finále není tak funkčním antihrdinou, kterým byl Schraderův Travis Bickle v Taxikářovi, Isaacův fenomenální výkon lehké neduhy nezakryje. Přesto je The Card Counter pořád zajímavou charakterní studií, průzkum duše osoby trpící PTSD a hledající smysl života. Fanoušci Zoufalství a naděje nejspíš budou spokojeni.   Schrader ve finále možná servíruje tak trochu dva filmy v jednom, které jsou ve finále těžce nevybalancované a atmosféra je každou chvíli tak trochu jiná. Rovina, kdy se ten film pokouší o politickou kritiku je ve finále zajímavější než linka s hraním karet, finiš má ten správný dopad. Schraderova novinka není dokonalá, něco ovšem v člověku rozhodně zanechá....... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať, prečo táto komorne pojatá, až meditatívna cesta za chladnou pomstou nepresvedčila širšiu filmovú obec. Scenár iba pomaly odkrýva, o čo postavám ide a kam to celé smeruje. Tým ale dokáže prekvapiť a vôbec nevadí, že všetko je artovo tlmené, práve naopak. Niečo podobné sme už síce videli viackrát, ale Schrader využil tému psychicky zničených bachárov fungujúcich počas nultých rokov v rôznych väzniciach prispievajúcich k "väčšej demokracii" na svete prostredníctvom mučenia každého, kto pripomína Araba. Málo prepieraná téma v kinematografii možno nesadla každému práve kvôli spojeniu s hazardným svetom kartových hráčov. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Same (good) old Schrader a jeho minimalistické dramata o životom nalomených mužoch na rozcestí. Tohle je v podstate pokerový remake First Reformed, s rovnako skvele obsadeným hlavným hrdinom (Hawke vs Isaac), len namiesto Amandy Seyfried mu robí buddyho skrachovaný klučina Tye Sheridan, kostol vystriedalo kasíno a kolem toho všeho sa motá záhadná černá milfka. ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Film působí, jak kdyby někdo zkoušel právě koupenou kameru a Oscar Ajzek působí jak kdyby si píchl piko. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Gambling to je dobrá nosná téma, avšak tu mi dlho trvalo, kým som sa do filmu vôbec dostal. A vlastne aj kým som strávil sklamanie z toho, že sa tu karty dokopy skoro vôbec nehrajú. Téma počítania kariet tu sa premenila na číru pomstu, o nič iné v tomto filme nejde. Hazardné hry tu majú v podstate len  marginálny význam, názov je zavádzajúci. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Podivny ale vtahujici pribeh, nepohodkny, meditativni. Naladove moralizovani o vine, riziku, moralni odpovednosti, jak funguje Amerika. Film tahne Oscar Isaac. Jeho Tell ma velke sebeovladani jako kdyby se vzdal vsech ambici kvuli prani nemit potize. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Paul Schrader má na svém kontě několik zásadních a hlavně skvělých scénáristických počinů z nichž ty nejznámější pro ranné pecky Martina Scorseseho. Nikdy to ale nebyl divácký tvůrce, což ukázal i v režii. Švindlíř není typický "podvodnický" film o karetním mistrovi, ale spíše psychologickým rozborem hodně rozbitého člověka. Oscar Isaac je fajn, ale tempo filmu je až zbytečně líné a bez gradace. Je to zajímavý film, ale je jednoduché ho zavrhnout. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava poté, co byla neprávem uvězněna, nachází zálibu v hraní hazardních karetních her, ale záhy se s ním spojí mladý muž se společným nepřítelem, a tak začíná cesta za pomstou. Dvojice hlavních postav Oscar Isaac a Tye Sheridan jsou stravitelní, příběhově jde o prostou, byť přízemní revenge story, avšak bez jakéhokoli násilí či akce, která je celá říznutá gamblingem. To je možná i aspekt, který zamrzí nejvíc, protože ani pomsta ani gambling nejsou úplně plnohodnotně provedeny, každá část jede jen napůl, dokupy až tak moc nejdou a společně se začínající love story ke konci (ta mě už vůbec nezajímala) jde ve výsledku o nemastný, neslaný a nedotažený film, který vlastně o ničem není. Dá se přežít, ale čekali jsme větší akci nebo větší ponoření do Card Countingu, což je samo o sobě lákavé a dosud až tak moc nezfilmované téma, takhle je to až moc povrchní a nic neříkající… ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Svetovo uznávaný scenárista a čiastočne režisér sa na sklonku profesijného života zameral na miniatúrne štúdie silných persón. Pomalosť rozprávania dá vyniknúť psychológii a divák stráca pojem o čase. Presne za toto som mal rád napr. Briana De Palmu. Poctivá filmárčina a remeselná precíznosť až na prvom mieste. Žiaľ, mrzí ma že, naproti tematickej vyspelosti, s akou poňal misijnú reflexiu Prvého napraveného (2017), Card Counter ostal ambicióznou ambivalentnosťou a tragickosťou vyslužilého vojenského dôstojníka/vyšetrovateľa. William má nadanie na rýchle počty, analýzy a triky s kartami (jeho druhé alter ego), avšak to atraktívne a napínavé mystérium z deja a jeho skrytej osobnosti postupom čase negraduje, ale stagnuje. Nie však v zaujímavý bádavý prerod ale skrz nedostatku umeleckej vízie. Postava Oscara Isaaca mohla byť nedostupná a pritom krásna, komplikovaná ale zato dráždivá. Lenže ostala strohá, divák sa o nej veľa nedozvedel a trošku skratkovito konala vo vzťahu k mladému Cirkovi. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

pomalé a ne úplně záživné drama o bývalém vojákovi s traumatem,který hledá sám sebe a tak trochu utíká před svojí minulostí,ale jak dobře víme,té se úplně utéct nedá nikdy.Isaac dobrý,zbytek už tolik ne a počítám,že už zítra nebudu mít tušení že sem počítače karet viděl...40% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Podľa popisu to znelo skvelo, ale napokon to celé pôsobilo tak trochu monotónne. Celé sa to akosi točilo okolo toho istého: kasíno - motel - cesta - kasíno. Do toho sa síce primieša podivín Cirk, ktorý trochu rozhodí túto monotónnosť, ale aj tak to neustále pôsobí tak trochu komorne a bez potrebného thrill efektu. Na konci to síce vyvrcholilo, veruže dosť chladnokrvne - a kruh sa uzavrel. Ale ako celok ma to bohužiaľ až tak nechytilo, keďže som mal očakávania isto vyššie. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Problém snímku je, že se snaží řešit dvě roviny najednou. Poker a pomstu. Zároveň, se ale ani jedné z nic nevěnuje vůbec, takže z toho vzniká strašně dlouhé nezáživné, otravné a velice nudné NIC. A tak cestujeme na turnaje pokeru, kde o nic nejde a nic se nikam neposouvá.  A když už si myslíte, že to nemůže být horší, ale přece jenom to dokoukáte, tak začne hudební složka, která vás dodělá úplně. ()

fugazi 

všechny recenze uživatele

Schrader je celkem dobrej scénárista, ale jako režisér je naprostej diletant neschopnej vytvořit jakýkoliv napětí, drama nebo emoce. The Card Counter je prostě levný televizní béčko, kde se občas na zdech objeví stíny kameramana a vrchol filmový řeči je prolínačka. Ten soundtrack si to fakt nezaslouží… 4/10 ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Strašne sa to ťahá. Dejovo je to fajn, až by som povedal, že je to natočené podľa knihy. Ale hrozne sa to ťahá. Kludne z toho mohla byť svižná devadesiatka, so spádom, gradáciou, takto len čakáte a čakáte a furt sa niečo posere. Silné 2 z 5 ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

The Card Counter je vážně zvláštní, ale především podmanivý film, který si mě poměrně překvapivě dokázal opravdu získat, ovšem zároveň upřímně nedokážu smysluplně popsat, jak se mu to vlastně podařilo. Příběh je každopádně v podstatě kombinací věrohodného proniknutí do světa pokeru, s tradičním thrillerem o pomstě, a přestože spolu ve vzájemné symbióze tyto dvě linie příliš nefungují a vůbec se nepodporují, tak samostatně mě každá z nich dokázala upřímně zaujmout a bavit. A další zvláštnost, že ačkoliv ani jeden z těch směrů nenabízí nic skutečně zajímavého, výrazného, či nápaditého, tak přesto mě vážně zaujali, vlastně až strhli, disponovali napětím, nepředvídatelností a upřímně mě zajímali i veškeré postavy, kterých se to týkalo, jelikož mi připadli vesměs opravdu nevšední a pozitivně zvláštní, a to samozřejmě i díky jejich hereckým představitelům, kteří jim dodali zásadní sympatičnost a výraznost. Velmi kladně pak musím hodnotit i zvláštní a podmanivou atmosféru, která měla též výrazný vliv na můj celkový dojem, a nelze ji popsat jinak, než jako stylová a osobitá, což vždy velmi mile potěší. A jelikož ani emoce nezůstali příliš pozadu, musím tuto podívanou zkrátka hodnotit jako působivý nevšední filmový zážitek, který tedy sice rozhodně naprostou většinu vůbec nenadchne a už vůbec je nebude bavit, mě nicméně zaslouženě oslovil, a to především svým opravdu silným zpracováním. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Bozi Isaac v silne atmosferickem dramu spojujicim dve celkem odlisna temata. Na prvni pohled to tak nevypada, ale jako celek to funguje skvele. ()

Související novinky

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

19.12.2021

Jako každý rok, i letos si bývalý americký prezident a zároveň obří filmový fanoušek Barack Obama sedl, aby sestavil své oblíbené kulturní žebříčky. Vedle knížek tak došlo pochopitelně i na filmovou… (více)

Nový film režiséra V Bruggách má obsazení

Nový film režiséra V Bruggách má obsazení

30.10.2021

Režisér a dramaturg Martin McDonagh za svou kariéru natočil doposud jen tři filmy, všechny ale sklidily obří úspěch, pobraly několik prestižních ocenění a samotný tvůrce si díky nim vytvořil pověst… (více)

Reklama

Reklama