Reklama

Reklama

Putování s párou - Série 1 (2020) (série)


Údolím Svitavy na sever (S01E08)

(epizoda)

Obsahy(1)

Trať mezi Brnem a Českou Třebovou patří k našim nejvytíženějším. Málokdo však tuší, kolik zajímavostí a krásy se skrývá coby kamenem dohodil od železničního náspu... Kdo pravidelně jezdí vlakem mezi Brnem a Prahou, jistě z okénka velmi dobře zná sevřené svitavské údolí plné tunelů a skal. Je to jedna z opravdu starých tratí, na které se vlaky proháněly už před polovinou 19. století. Pepa Polášek vyráží z Brna soupravou, která je tažena úctyhodným strojem z roku 1911 – lokomotivou, které naši předkové dali přezdívku Hrbáč – podle charakteristického tvaru kotle. Díky železnici a změně zákonů v polovině 19. století se v údolí Svitavy začaly kromě tradičního hutního průmyslu rozvíjet i textilky, často patřící významným židovským rodinám. Zároveň jsou turistické trasy mezi Adamovem a Blanskem skvělou vstupní bránou do blízkého Moravského krasu. Nedaleko Brněnce zapůsobí na poutníka pochmurným dojmem chátrající ruiny tzv. Schindlerovy továrny. Pepa ale chvátá na daleko příjemnější místo: k rybníkům nedaleko Opatova, kde má schůzku s Marianem Polákem, režisérem slavného přírodovědného filmu Planeta Česko. Pepa zjišťuje, jak nesnadné je natáčení vodního ptactva v bažinách. Také další zastávky na cestě budou plné překvapivých souvislostí a zajímavostí, které se schovávají nejen v přírodních zákoutích, ale i na zdech a za zdmi historických budov. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Osmý díl nás zavádí do oblasti mezi Brnem a Českou Třebovou. Tudy vede železnice se spoustou tunelů a nachází se na ní městečka či vesnice, která vypadají jako by se v nich zastavil čas. První republika či dokonce období habsburské monarchie z nich jen dýchá. Jsou to především Bílovice, pak spousta starých fabrik v čele té textilky ze Schindlerova seznamu. Z přírody je tu Macocha, Punkevní jeskyně. Jen mimo význam tohoto cyklu mi přišla ta reportáž o natáčení zvěře v přírodě. Proč tohle sem dávají, ačkoliv je to zajímavé? V Sezamíně byla krásná opevněná zvonice a v Třebové kromě nádraží i rotunda. [26. hodnocení, 2. komentář, 76%] ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Má to příjemnou atmosféru, Josef Polášek je milý průvodce, působí zasvěceně a jako divák mu věřím, že má k vlakům a cestování po česko-moravském venkově vztah. Nápad ale není dotažený. Pořad by měl obsahovat informace o turistických trasách pro pěší. Jedu vlakem a vystoupím v Opatově. Pořad mi dal tip na rybníky. V Semoníně na kapli, v Bílovicích na dům Rudolfa Těsnohlídka a památník S.K.Neumanna a tak podobně. Jeden, dva, tři cíle v každé zastávce jsou málo. Chtěl bych vědět, jak tady mám strávit půlden. Tvůrci mohou oponovat, že je pořad zejména o cestování vlakem. Není to pravda. Některé zastávky se z hlediska stopáže tak protáhly, že jsem na vlak úplně zapomněl. Každopádně příjemná oddechovka. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všechno na hlavní rychlíkové trati, tedy žádná velká romantika. Mnohem zajímavější je oblast hned vedle severně od Brna zvaná Malá Haná řazená mezi periferie Česka. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama