Reklama

Reklama

Otčím

  • USA The Stepfather (více)
Trailer

Jerry Blake je šílenec, jehož fascinuje dokonalý rodinný život – nádherné obydlí na předměstí, velká zahrada, zbožňující manželka a milující děti… Jerry si vezme za ženu starostlivou Susan Maine, s níž se nastěhuje na předměstí Seattlu. Stává se nevlastním otcem Susaniny šestnáctileté dcery Stephanie. Tu však Jerryho něžnosti znepokojí a neskrývá svou nedůvěru. Nakonec s hrůzou usoudí, že Jerry je zřejmě muž, jenž loni povraždil svou rodinu, ale nic se mu nedokázalo. Její doměnky s potvrdí, ale nikdo ji nevěří. A přece – je tu Jim Ogilvie, bratr zavražděné Jerryho manželky, který má stejné podezření. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (79)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Není nad >typickou< středostavovskou americkou rodinku s pošahaným psychomilujícím otčímem a setem pořádných knajfů na porcování krocana... Jó, takové Díkůvzdání v kruhu rodinném může pěkně zabolet... ;-] . . . Leč tohle téma - ač v principu zajímavé - není pojednáno nikterak originálně a film mi přišel i přes místy hutnou atmosféru jako nějaká typicky rutinní televizní produkce. Ryzí průměr, který nenapraví ani mnohénaznačující úvod a sladká Stephi (mladá Jill Schoelen byla opravdu pěkná kočička!) odhalující své půvaby ve sprše na závěr... Tak trošku promarněná šance - a to má být ještě pokračování... P.S. Viz http://www.csfd.cz/film/106063-otcim-2/ - - - - - (Poprvé viděno na apríla devět na dvd, komentář zde jako 13tý - 2.4.2009) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Sólo pro nevlastního taťuldu Terryho O'Quinna, který vám v oblečení často sladěném do barev svetru Freddyho Kruegera musí předat otcovskou lásku, jinak budete Ztraceni. Inspirace masovým vrahem Johnem Listem, pestrobarevné podzimní listí zdobící předměstí Seattlu, nepříliš sofistikovaná psychologická rovina a docela agresivní gore při očekávaném deadlistu. Finiš i přes klišé zajímavý. Přítomnost Jerryho Blakea (nebo jak se zrovna bude jmenovat) v pokračování o dva roky později se dá vysvětlit jedině tím, že nemá srdce.. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sú filmy, ktoré bezprostredne po pozretí zhodnotím ako priemer, resp. lepší štandard, no po zhliadnutí desiatok a stoviek podobne neutrálnych záležitostí sa stane, že jedna-dve z nich uviaznu v pamäti ako trvalejšie hodnoty. A toto je presne prípad Otčima. Silný film, cez klasický príbeh nezabudnuteľne upriamujúci pozornosť na množstvo psychopatologických osobností nevlastných, ale aj vlastných otcov, nachádzajúcich zdroj svojho najvnútornejšieho potešenia v psychickom, či fyzickom ubližovaní, ponižovaní a týraní. Uvedené zvrátené potešenie v pošliapaní partnera a rodiny je im vlastné a neobmedzuje sa na konkrétnu osobu, skôr alebo neskôr si to uplatnia na každej ďalšej partnerke i dieťati. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

To čo som napísal o remakeu tohto filmu, ktorý bol natočený v roku 2009, platí aj pre originálnu, pôvodnú verziu z roku 1987. Akurát musím zmeniť meno šialeného otčíma. Takže: Jerry Blake je na prvý pohľad sympatický chlapík. Zdvorilý, slušný, ochotný, usmievavý. Vyzerá ako úspešný a pracovitý muž. Nefajčí, nepije, netúla sa po bordeloch. Vie sa postarať o dom, záhradu i auto. Dbá o svoj vzhľad. Je to sen každej slobodnej či rozvedenej zrelej ženy. Pravý americký gentleman. Najviac mu záleží na tom, aby rodina fungovala ako švajčiarske hodinky. Je ochotný urobiť všetko pre to, aby mal okolo seba šťastnú, spokojnú rodinku. Ale beda ak sa mu niečo zneľúbi. Vtedy ukáže svoju pravú tvár a stane sa z neho psychopatické monštrum. Rodinná idyla sa razom zmení na krvavý masaker. *** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tahle vyvražďovací série mi po pravdě nikdy nepřišla jako nic extra. Zabiják mi přišel necharizmatickej a nezajímavej. Navíc na konci totálně neschopnej. Nenadchlo mě to.40% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Terry O´Quinn je vo svojej úlohe presvedčivý rovnako s milou tvárou ako i šialeným výrazom. Škoda že mu scenár nedal viac príležitosť predviesť maniaka. Úvodná scéna kde prekračuje mŕtvoly svojej dočasnej rodiny v krvou zašpliechanom dome je fajn no bohužiaľ nenaplní finálne očakávanie. Napriek tomu je to dobrý film, niečo na spôsob Dentistu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna, kdy si budoucí Jerry Blake balí kufry a razí za novým životem, je jednou z nejlepších. Beze slov jen kamera sleduje muže, co mění podobu, a pak s pátravým pohledem ukazuje vnitřek domu, kdy stačí rozmázlá krvavá ruka na zdi, aby bylo jasno... Až do poslední čtvrtiny jde především o psychotriller a je třeba na rovinu říci, že Susan s dcerou si to tak nějak zasloužily, páč vzít si do baráku chlapa, o kterém nic nevíte...je na pováženou. Nemluvě o tom, že Jerry není žádný sympaťák, nýbrž slizoun, z jehož úsměvu odkapává jed. Ač bych měl drobné výtky typu - policie nezjistila, že auto nesjelo, ale bylo ze silnice zpola odtlačeno?, přesto mé původní hodnocení zvedám. Celý film táhne samozřejmě T. O´Quinn, z něhož jde fakt hrůza. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Jj, taky jsem zkoušel vychovávat cizí spratky a není to nic moc. Ani se pánovi nedivím, že za chvíli začal mít rudo před očima:-)) ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Za roli psychopatického otčíma by si Terry O'Quinn zasloužil místo v pomyslné hororové dvoraně slávy, jeho Jerry Blake by se klidně mohl stavit mezi Normana Batese a Hannibala Lectera. Samotný snímek je velmi dobře napsaný a skvěle natočený. Už úvodní scéna upravování vzhledu v koupelně a následné chození přes mrtvoly skvěle definuje celý snímek. Ke konci jsem otčímovi dokonce dost fandil. Vždyť chtěl mít jen dokonalou rodinu - svým svérázným způsobem. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Psychopat Terry O´Quinn do každé americké rodiny. Poměrně solidní a stáří popírající snímek s prvky hororu než čistokrevný horor vypráví příběh muže, který propadl vlastní obsesi. Vetřel se do rodiny, působil důvěryhodně, ale jednou na něho musela prasknout jeho temná minulost. Nyní už není cesty zpět a svoji misi musí dokončit. Mně zklamalo, že film se poměrně dost vlekl a než v něm došlo na očekávané a od počátku předvídatelné odhalení pravé identity hlavní postavy, tak to ve filmu zabralo dobrou polovinu stopáže. Terry O´Quinn ve své životní roli podává skvělý výkon. A nějaký pokus o vykreslení psychologie charakteru psychopatické osobnosti tady je rovněž. Další díly už jen celkem recyklovaly námět a tahle úvodní část trilogie byla asi nejlépe natočena a je tedy nejpovedenější. Klady: Terry O´Quinn jako psychopat Jerry Blake podal svůj životní výkon + osmdesátá léta jsou z filmu silně cítit + zkušená režie + zajímavý námět + snaha o nejednorozměrnost hlavní postavy + gradující napětí. Zápory: film se v první polovině vleče - divák dokáže předvídat vývoj děje hodně dopředu - absence většího momentu překvapení - víceméně průměrné vyznění. Mé hodnocení: 60% ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

TAk tohle se povedlo. Otčím je dobře a řemeslně vlastně výborně natočený horor. O´quinn je naprostý šílenec. A už jenom začátek mě dostal. Film i možná přes né moc zajímavé téma dokáže zaujmout a nepustit. Atmosféra snímku nepadne a drží mě v křesle až do konce. Doporučuji. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Terry O'Oquinn umí zahrát perfektního psychopata je to hodně dobrý herec a tenhle film je naprosto ujetě skvělý thriller o magorovy co vyvražduje rodiny u kterých žil a které ho zklamali. Jill Schoelen v té době moc krásná herečka :-) ,,Byla jsi moc zlobivá holčička!" ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, ničím výrazný ani překvapující thriller o psychopatickém vrahovi, který si hraje na milujícího "strejdu" aby později mohl vyvraždit všechny členy své nově založené rodiny. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Každý chlap jistě alespoň jednou za život zatouží po rodinném životě, nádherné milující ženě a hodných dětech. Většině se alespoň něco z toho splní, ale najdou se i takoví jenž mají prostě smůlu. Náš hrdina Jerry je ovšem raritka. Atmosféra filmu se odvíjí podle momentální nálady našeho hrdiny. Když je mírný jak beránek, tak máme možnost slyšet melodramatickou hudbu, při jejímž poslechu vás ani nenapadne, že se díváte na nějaký hororový kousek. Jakmile ale Jackovi rupne v bedně a snaží se dát svou rodinku pěkně do pucu, tak nastává chvíle pro vážnější hudbu a mrazivé chvění při otčímově psychickém nátlaku ve mně vyvolalo menší odpor k podobným osobám. Ve většině filmu však k žádnému fyzickému ubližování nedošlo, což mě trochu znervózňovalo. Protože pouhé nadávání a bouchaní do zdi mi jako nějaký teror nepřijde. Vše se změnilo hlavně na konci filmu, kde děj dostal rychlý spád a přišlo velice dobré vyvrcholení jenž určitě stojí za shlédnutí. Většina scén byla sestříhaná tak, aby diváci co nejvíce sledovali dvě hlavní postavy a ti ostatní je příliš nezdržovali. Hlavním a bezesporu největším tahounem celého filmu je herec Terry O'Quinn, který má za sebou docela pestrou kariéru, ale do diváckého podvědomí se nejvíce zapsal jako Locke v seriálu Ztraceni ( Lost).6/10 ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

V 91 roce jsem to coby sedmák u kámoše na videu v sedm ráno před prvním zvoněním sledoval napjatý jak struna. Od té doby jsem to neviděl, až dnes a po těch 22 letech to ze svého kouzla napínavého jemně (přesto mrazivě) krvavého horrorového thrilleru s úžasným Terrym Ouinnem v hlavní roli, neztratilo ani zbla. Malý velký film. ()

Související novinky

Můj nevlastní otec je vrah! Zase?

Můj nevlastní otec je vrah! Zase?

13.06.2006

O předělávkách tu byla řeč opravdu často a podle všeho se z nich nejspíš ještě hodně dlouho nedostaneme. Tedy rozhodně asi ne v novinkách o připravovaných projektech, protože každý den se objeví… (více)

Reklama

Reklama