Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Co by dělali tajní agenti, kdyby se z nich stali náboráři? Odpověď nabízí komedie o takzvaném vědeckém získávání pracovních sil, která se odehrává v době, kdy český člověk ještě neznal slovo nezaměstnanost. Jejími hrdiny jsou dva náboráři podniku Pragokov, Láďa Pitras a Oto Vacák. Pečlivě si zjišťují vše o soukromém životě osob, které si vyhlédli jako potenciální oběti, a těchto informací zneužívají k jejich přetahování do Pragokovu. Jejich vědecká metoda je postavena na využití spolehlivé páky, kterou je manželská žárlivost a hrozby prozrazení intimních tajemství jednoho nebo obou partnerů. Tímto způsobem se jim podaří získat do podniku trpícího neustálým nedostatkem pracovníků nejen svářeče Aloise Niederleho, ale také dva topiče pro nepřetržitý provoz, manžele Nyklíčkovy, kteří spolu z malicherného důvodu nemluví. Komplikace nastanou v okamžiku, kdy se v zájmu vystěhování nepohodlné babičky rozhodne Pitrasova manželka zůstat v domácnosti a potřebuje za sebe najít náhradu. Pitras najde jakousi Myriam Hornovou, tím však roztočí neuvěřitelný kolotoč problémů, v jehož středu se nakonec ocitne on a jeho kolega Vacák, když se stanou obětí vlastních metod. (TV Nova)

(více)

Recenze (145)

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Československou komedii „Já to tedy beru, šéfe...!“ z roku 1977 jsem viděl poprvé jako školní dítko někdy v osmdesátých letech 20. století na obrazovce prvního programu ČST a matně si vzpomínám, že se mi už tehdy film líbil. Proto jsem se na něj o pár let později podíval znovu a po převratu v roce 1989 asi ještě jednou, ale od té doby moje oči na dvojici náborářů Luděk Sobota a Petr Nárožný nespočinuly. V zájmu objektivního hodnocení a napsání důvěryhodného komentáře jsem se rozhodl podívat se něj znovu a po uplynutí 92 minut jsem svého rozhodnutí nijak nelitoval. Vše začalo založením Výzkumného oddělení náboru pracovních sil v Pragokovu, což měli na svědomí Láďa Pitras (Luděk Sobota) a Oto Vacák (Petr Nárožný). Pro získávání pracovníků nedostatkových profesí si oba náboráři vypracovali účinné, i když často až nelegální metody. Svářeče Niederleho (Karel Augusta) například tajně sledovali, až se jim podařilo nahrát na magnetofon jeho roztoužené namlouvání kolegyně Aničky Vitlichové (Hana Brejchová). Hrůza z žárlivé manželky Boženy (Dana Hlaváčová) snadno Niederleho přiměla k nástupu do Pragokovu. Vhodné topiče pro nepřetržitý provoz získali náboráři v manželském páru Nyklíčkových, jejichž spory by mohly brzy přerůst v násilí - žena (Božena Böhmová) nastoupila na denní a muž (Jiří Lír) na noční směny. Láďova žena Renáta (Iva Janžurová) musela opustit práci v propagaci. Hrozilo, že jim její jedovatá matka (Marie Rosůlková), hlídající syna Ivánka, zničí rodinu. Renatin šéf Saša Paul (Josef Větrovec) ji nerad propustil, ovšem za podmínky, že za sebe sežene náhradu. Pitras sehnal na její místo nepohlednou Myriam Hornovou (Alena Vránová). Brzy se ukázalo, že jde o ženu atraktivní, používající zošklivují převlek jen jako ochranu před žárlivým ex-manželem (Milan Neděla). Renáta na ni začala záhy celkem bezdůvodně žárlit, i když jí samotné dělalo dobře dovření jejího kolegy Filipa Vaněčka (Lubomír Lipský). Temperamentní jeřábnice Križuchová (Jana Kasanová), úspěšně přetažená do Prahy z Popradu, se rozhodla svést usedlého plešatého Vacáka. Ohrožené manželské štěstí Pitras i Vacák nakonec úspěšně zachránili, ale jen za cenu velkých ústupků vůči Vacákově manželce Květě (Míla Myslíková). Podlehli však vydírání náborářů z konkurenčního podniku Vogela (Václav Lohniský) a jeho spolupracovníka (Vladimír Hrubý), kteří si jejich metody pečlivě zdokumentovali. Napříště z Pitrase a Vacáka budou po přeškolení zedník a pokrývač a ředitel Pragokovu Richter (Zdeněk Dítě) tak přišel o dva výborné náboráře. Film tak trochu nešťastně skončil, ale celkově jsem z něj měl dobrý dojem a velice jsem se pobavil. Vzhledem k tomu, ve kterém roce scenárista a režisér Petr Schulhoff snímek Já to tedy beru, šéfe…! natočil, snese i v 21. století srovnání s jinými českými komediemi, které této mnohdy dokonce ani nesahají po kotníky. Za mně tedy velká spokojenost ! Suma sumárum, komedie „Já to tedy beru, šéfe...!“ ode mne získala čtyři náborářské hvězdy ****. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Precizní a na svém scénáři přísně lpějící režisér Schulhoff, nám představuje takový dokument doby, kdy u nás bylo nadbytek pracovních míst a v některých podnicích měli lidi i na shánění nových zaměstnanců. Z dnešního pohledu utopická situace, kdy pracovní nabídka převyšovala poptávku je skutečně jedinečná. Klasický maloměšťácký humor tohoto režiséra a jeho také klasický herecký tým, sehrává průměrně kvalitní českou komedii o platovém zařazení, čtvrtletních prémiích a nebo třeba o placené dovolené v Jugoslávii, pro dnešního dělníka určitě jen sen. ()

Reklama

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Veľmi sa divím 56%-nému hodnoteniu na CSFD. Akoby každý film, ktorý nevyjadruje nespokojnosť s režimom v tejto dobe musel byť automaticky "brak". Komickosť Schulhoffovho snímku vyplýva z množstva nedorozumení, Schulhoff sa nesnaží (vedome či nevedome) divákovi niečo zdeliť, ale iba a bezváhradne ho pobaviť. "Já to tedy beru, p. Schulhoffe...!" Mňa ste príjemne pobavil. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Komedie založená na profesionálním scénáři, řemeslně zručné režii, charismatických hercích. Vše ohlídáno fungující dramaturgií. V dnešní době kdy se 40 let od vzniku filmu komerční televize přetahují o tento snímek, zůstává „Já to tedy beru, šéfe...!“ u zdejší komunity stále jen v modrých číslech._____ A to nejsou lidi! Nejím, nespím, dělám šestnáctky za plat osmihodinovky, že se mi smějí i sedmnáctky ze zdejšího gymnázia. A ted´za mnou přišli Pitras s Vacákem, že prý mám jít dělat mzdového účetního do jejich eseróčka. Jinak budou mé nepravosti ty nahoře určitě zajímat… To víte, každý má doma ve skříni schované nějaké to čapí hnízdo! Tak já to tedy beru – ovšem nabídli mi desetinásobek platu, stravenky, žetony do casina v Hiltonu, jednu luxusní prostitutku (studentku mediny) dvě hodiny týdně grátis a k tomu jednu luxusní garsoniéru v jednatřicátém patře mrakodrapu na Pankráci. Nejsou lidi. Tomu říkám kapitalismus deluxe! Produkce: FSB ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Mám rád české(o-slovenské) komedie a když v nich hraje Luděk sobota a Petr Nárožný, vůbec nepochybuju, že to bude super prda. Tady ovšem trošku přibrzdili a někdy to ani tak vtipné není, jak si asi tvůrci mysleli. Pořád to ale patří to lepší a dívat se na to rozhodně dá, zvlášť se podívají znovu asi ti, co v té době žili. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (11)

  • Ve filmu několikrát zazní „andílek od Murilla“. Bartolomè Esteban Murillo byl španělský malíř. Vytvořil velký počet obrazů každodenního života své doby, poději se ale specializoval na duchovní tematiku, včetně andělů a andílků. (sator)
  • V úvodní scéně se mění směr otáčení cívky promítačky. (Jan.Moravek)

Reklama

Reklama