Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konec padesátých let 20. století se vrací příběh devítiletého židovského chlapce Árona Soproniho, který je po rozchodu rodičů dán otcem do dětského ústavu. Postupně prochází strastmi zdejší omezené, despoticky vedené výchovy, kterou zajišťují zamindrákovaní, neschopní, bázliví učitelé a bývalý politický vězeň. Na rozdíl od dalších chlapců, se Áron proti svým sadistickým a krutým vychovatelům vzbouří... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : Montréal World Film Festival 2001 - 1. cena Grand Prix des Amériques (spolu s filmom "Baran"), Cena ekumenickej poroty ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavá podívaná. Tehle film je asi stejně vřelý a hřejivý jako nová lednice od Zanussiho, co mrazí a mrazí. Už samotný stylistika záběrů, chladné zimní prostředí a drsné podmínky ústavu pro děti jsou jednou z devíz celeho filmu. Příběh není až tak moc originální, i když je zasazen do poměrně emocionálně vypjatého prostředí, především stojí na skvělých hereckých výkonech dětí. Ty jsou dokonce tak přesvědčivé, opravdové že vám připadá jako by to byl spíš dokument než film. Lze vše demostrovat na scéně ve které po nezdařeném útěku jest hlavní hrdina zavřený na samotce a výhled z jeho pokoje směřuje na starý kolotoč, jež se točí v mrazivém chladu. A právě na něm sedí z mrtvých vstalý kamarád hlavního hrdiny, který utěk nepřežil. Střih pak dodal těmto chladně-temným scénám patřičný spád a taky tu silně vyzařující úzkost. Proto jde o velmi dobrý film, který si na nic nehraje. Ale pokud si zrovna na temnou stránku děje nepotrpíte, tak abyste nepřimrzli ke křeslu, čímž by řádně utrpěly vaše zadní partie, sáhnětě radši po nějakém "komerčnějším" projektu. ()

Reklama

Flarnytryl 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, proč se na tyhle depresivní filmy dívám. Možná proto, že hodně vypovídají o lidech, možná kvůli tomu, že jsou dobře natočené a mají hutnou stísněnou atmosféru a možná mi taky pomáhá vědomí, že spousta lidí zažila horší věci než já a nezhroutili se z toho (někteří). Nevím. Zato ale vím moc dobře, že všemi těmito věcmi a pocity je film Torzók prošpikován skrz na skrz. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Tak tento film ma dostal....čo k tomu povedať? Perfektný herci, perfektná réžia, dychberúci príbeh, scénky, epizódky, ale aj vsetky osudy protagonistov. Mám rád maďarskú kinematografiu. Temná, chladná a zároveň citlivé a pravdivé vyrozprávanie pravdepodobne skutočných udalostí. Scéna s kolotočom a oživeným mrtvým priateľom hlavnej postavy je jedna z najpôsobivejších, ktoré som mal tú česť vzhliadnuť a scéna, de si malý Áron ľahne do postele ku svojmu kamarátovi je jedna z "najintímnejších", najiskrivejších a najodvážnejších scén s deckými hercami, aké boli natočené. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama