Reklama

Reklama

Bohouš

(TV film)
Krátkometrážní / Komedie
Československo, 1968, 25 min

Obsahy(1)

Správce horského hotýlku Alois Randa (Jiří Sovák) má starostí nad hlavu: očekává početný zájezd turistů, nestíhá vařit a jeho jediná zaměstnankyně, pokojská Miluška (Zdena Hadrbolcová), si balí kufry. S Bohoušem už tady nezůstane ani minutu. Bohouš je Randův obrovský bernardýn, který odmítá respektovat Miluščino soukromí. Pokojská je tedy pryč, zato přichází první host (Vladimír Menšík) a má hlad jako bernardýn. Hrdý majitel bernardýna s ním tedy uzavře bizarní sázku - jestliže host dokáže sníst na posezení víc chodů než Bohouš, bude mít zajištěn bezplatný týdenní pobyt. Pokud se mu to nepodaří, týden bude u Randy zastávat místo pokojské. (Oskar)

(více)

Recenze (245)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hudební hity vznikají tak, že se písnička pustí do éteru jednou, podruhé, no a když ji člověk slyší popětadvacáté, tak ji člověk zná nazpaměť, podvědomě si ji pobrukuje a říká si, jakou má báječnou melodii i text. Bohouše sice nedávali x-krát denně, ale jednou za rok se stal nepostradatelnou součástí silvestrovského veselí. Navíc v době, kdy konkurence v televizní zábavě byla hodně slabá. Popularita téhle žertovné sázky se opírala především o mužské herecké obsazení dvou dobově nejpopulárnějších komiků - Sováka a Menšíka. Kdysi to sice byl slušný kousek a konec konců i dnes by tvořil nadprůměr, nicméně je pořád jen na úrovni nejlepších dílů Bakalářů. Víc jak tři hvězdičky si nezaslouží. Celkový dojem: 65 %. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Stálým opakováním asi nejznámější "mikrokomedie" všech dob, ale to jí na kvalitách nic neubralo. Hm ... zdá se mi, že jsem nějak dlouho Bohouše neviděl :-) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Stálý host silvestrovských večerů vždy potěší a nikdy nezklame. Prostě taková televizní tradice, stejně jako např. Mrazík. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jako "stálý host silvestrovských večerů" pro mě Bohouš skončil cca v roce 1990. Tehdy jsem se na něj koukal jen proto, že nic lepšího v televizi nebývalo. Dnes se na něj nekoukám proto, že v televizi už občas něco lepšího bývá, a také proto, že u mě vyvolává nezřízenou chuť na tlačenku s octem a cibulí. Ani nevím proč. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Bez teto povidky si vanocni vysilani uz ani nelze snad predstavit - ani po x-tem zhlednuti se diky skvele sehranemu tymu hercu neokouka ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Geniální miniatura, kde mimo hereckých velikánů Jiřího Sováka a Vladimíra Menšíka exceluje ještě bernardýn Bohouš a jeho nekonečný apetit. Jeho obžerský souboj s Vladimírem Menšíkem je nezapomenutelný... A ten Menšíkův výraz přesycenosti, to se nedá zahrát, to se musí fyziognomicky ,,mít"... ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Bohoušku, chlebíček... Votevři tu držku, blbče!" Slavná mikrokomedie pro tři herce a obrovského bernardýna je o legrační sázce a přesto, že je to jen krátká a televizní záležitost, je to snad to nejlepší, co kdy Petr Schulhoff natočil. 100% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tohleto je fakt roztomile nádherné i když tak kraťoučké. Takového psa mít, já vám nevím, tak se snad raději dobrovolně oběsím ! Ne, teď vážně, kdepak nikdy se do ničeho podobného, tedy do žádné takové sázky bez rozumu radši nepouštět a to už vůbec s něčím podobným, i když třeba nakonec vyhrajete! Hergot, co je todleto? – No, co je to, to je Bohoušek. – Děte se vycpat, prosim vás, tohleto přece není Bohoušek, to je kredenc ! Opravdu jedinečná a dnes už kultovní záležitost v podání dvou hereckých mistrů (častých hereckých partnerů). Záležitost, která by se dala doporučit takhle těsně před štědrovečerní večeří, nebo na Silvestrovský večer. Za 5* jednoznačně. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Bohouši, štěkni, jakože už nemůžeš." Já taky nejsem líný se najíst, ale do jídelního souboje s bernardýnem bych se nepouštěl, protože bych ho nerad zesměšnil. Nicméně pan Humhej se odvážně pustil do dršťkové, roštěnky, jater, španělského ptáčka, svíčkové, tlačenky a mně z toho nebylo úplně dobře. A i když je tohle nezpochybnitelná klasika televizní zábavy, tak pro mne to vždycky bylo spíše legendární než skutečně zábavné. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Legendární zimní psina... :-) . . . Dokolečka dokola i zábavné. Dokonce i poučné... Zkrátka a dobře dobrá, lehounce nadprůměrná, hezká česká malá komedie. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážní černobílá klasika, která spolu s Petrovým výběrem jídla v hospodě v pohádce S čerty nejsou žerty vždycky spolehlivě podráždí mé chuťové smysly. Jó, kdyby si ho Bohoušek namočil do rumu.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„No, ste host, že, ten má dycky pravdu…“ - „Děkuju vám.“ - „…i když je to blbost.“ Zřejmě z toho důvodu, že jsem televizní program během posledního dne roku vždycky více či méně ignoroval, setkání s „horským dramatem“ Bohouš v mém případě proběhlo až teď a úplně mimo Silvestra. A možná i díky tomu (film se mi nestačil nijak znechutit reprízami?) jsem si ho užil maximálně. Od samého začátku vládnou brilantně napsané dialogy, už ten úvodní střet Aloise (S)Randy, jenž vůbec netuší, kvůli čemu se dočkal takového odcizení, a paní Metelkové (která do chatrče hrůzy nepřišla pro peníze, ale ideály!) opravdu stojí za to. A najednou převezme otěže pes Bohouš, začne převažovat mlaskání nad tlacháním, a přitom je to stejně pořád zábava, ne-li ještě větší. Navíc, s vtipnou pointou, vlastně dokonce 2. Za mě 5*, opravdu podařený kraťas. „Máma na mě zanevřela dřív, než sem se narodil.“ - „Pročpak?“ - „Ale, ňák...ňák sem ji v 6 měsících tak kopnul, až upadla. Vod tý doby sem…tak ňák trochu…sexuálně zakřiknutej.“ - „Houby, línej ste!“ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Mikrokomedie rozsahem, maxisranda vyzněním i náplní, tak lze charakterizovat toto zdařilé čtveračivé nevázané dílko se silvestrovským podtextem. Soustředění na netypický dvojtrojúhelník - klasický a bernardýní - rozjíždí nápaditý příběh, v jehož scénáři i režii téměř nelze postihnout nejen výraznější zaváhání, ale v mnohém naopak náznaky vyšší vypovídací hodnoty. I té všednodenní (pracovní síly na horské chalupě). Řádění předních českých herců je za těchto okolností očekávatelným potěšením. A nedožerské dostihy nepochybně nenapadnutelnou satirou. I nevšedním zážitkem, který postrádá "jen" jediné: uvedení na DVD nosiče. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Nemůžu uvěřit, že Bohouše ještě nemám ohodnoceného :-) Opravdu vychytaná komedie, excelující Sovák s Menšíkem a u toho závěrečného chodu, kde figuruje tlačenka a chleba, tak ten museli prý snad napustit nějakým petrolejem či co, že by ho jinak Bohouš slupnul taky a to filmaři nechtěli :-)) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající minikomedie, silvestrovský evergreen. Sólo pro tři herce a jednoho psa. Těch dvacet pět minut je doslova nabito vtipem. 100%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Epizóda z horskej chaty. Dejom pripomenula súťaž v jedení pudingov s piškótami, ako súčasť hier malých iskričiek*) na základnej škole. Vymysleli ju naše fešné pionierske vedúce*). Víťazom sa stal ten, kto zjedol najvác. Slabšie kusy počas súboja o prvenstvo plakali alebo grcali, no iní dospeli k víťazstvu. Aj Bohouš má nečakaného víťaza. A aj druhú aj tretiu pointu. Nekomplikovaná  poviedka s tromi postavami, bernardínom a trocha prízemným humorom. Rozvíja tradičné stávkovanie o čosi a jemne drukuje lačnej pažravosti. *) iskričky a pionieri - tak sa označovali malí chlapci a dievčatá na základnej škole (od 6- do 15 rokov) v časoch socialistického režimu v Česko-Slovensku v rokoch 1949-1990. Sľub iskry: Domovina moja krásna sľubujem ti v tento deň, že ja tvoja iskra jasná, tebe k sláve vyrastiem. Zákony iskier: Iskra hovorí pravdu. Iskra chce veľa vedieť a poznať. Iskra rada cvičí, spieva, kreslí, hrá sa. Iskra je pracovitá a pomáha rodičom. Iskra chce byť pionierom. - Poznámka k poznámke - veď tie zákony iskričiek sú neny zlé aj dnes, teda možno až na ten posledný, o vôli byť pionérom. ()

Reklama

Reklama