Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mystifikace, nebo utajená historie? Hned po titulcích se objeví známý (tehdy) novinář a spisovatel William L. Shirer, který napsal první dějiny nacistického Německa (alespoň v USA) a před válkou byl zpravodajem CBS v Německu. Jako vypravěč uvádí příběh, který mu krátce po válce vyprávěla ve Vídni jedna německá vysoce postavená žena.
Příběh (skoro) neuvěřitelný, ale ...? Jak říká Shirer - neumíme si jinak vysvětlit, proč Hitler upustil od připravené invaze do Británie a nesmyslně se obrátil proti Sovětskému svazu. Kdo ví? Posuďte sami – příběh se otevírá v roce 1938.
Janus, někdy Janus Veliký (Luther Adler), je kabaretní herec, který paroduje známé osobnosti (Mussoliniho, Haile Selassieho). Jednou přijde na představení Vůdce osobně a po něm si pozve Janusovu manželku a asistentku. Opuštěný Janus protestuje a je uvězněn. Ve vězení se rozhodne, že se pomstí Hitlerovi osobně i nacistům jako takovým. Začne tím, že se namaskuje jako velitel stráží a uprchne. Pak se opět v převleku uchází o místa Hitlerova komorníka a opět uspěje. Führera pak zabije a zaujme jeho místo, postupně zmaří všechny plány generálů wehrmachtu a způsobí tak porážku Německa a zánik Třetí říše.
Vypravěč Shirer na konci zopakuje, že příběh je to skoro neuvěřitelný, ale současně je těžké mu neuvěřit. Rozhodněte sami, zda se to stát mohlo, nebo nikoli. (Peabody)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
mumakil Jiné
11.06.2017
kajusa Jiné
09.06.2017
acrysth Jiné
03.01.2017
DonGenero Jiné
13.07.2013

Reklama

Reklama