Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po velkém diváckém ohlasu komedie Zítra to roztočíme, drahoušku…! natočil scenárista a režisér Petr Schulhoff v roce 1980 volné pokračování. Otevřený konec příběhu rodiny Novákových a Bartáčkových si o to ostatně sám říkal. Tentokrát si obě rodiny nevyvádějí zlomyslné kousky, ale podle rčení, které je zároveň názvem filmu, se snaží bezpracně získat co nejvíce peněz. A tak vymyslí – zejména Novákovi – velmi originální způsob zbohatnutí. Založí fiktivní klub Nováků a korunky se jen pohrnou. Bartáčkovy má zase spasit návštěva bohaté tetičky z Ameriky… I tentokrát vsadil Petr Schulhoff především na oblíbené herce – setkáme se zde opět s Ivou Janžurovou, Stellou Zázvorkovou, Luďkem Sobotou, Dagmar Veškrnovou a Františkem Peterkou. Proti první části však došlo k přeobsazení role Nováka staršího – Miloše Kopeckého vystřídal Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Recenze (220)

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Směji se, když si vzpomenu na příběh pětikorun. Něco podobného jsme dělali na VSE. Sdružení peněz většiny lidí jsme dosáhli pětinásobného výnosu na charitu, než kdyby věc vydražil jen jeden člověk. Je to příběh a ukázka přirozeně lidských nápadů jak dostat více než ostatní a vyhnout se poté možné odpovědnosti. Ale on se z těch chudáků vždy najde někdo, kdo to bude prověřovat a to by jsme měli vědět. Herectví je zde v plusu. Pan Sovák si mě opět získal, stejně jako ještě více pan Luděk Svoboda, známý to člověk originální. ()

PORTER44 

všechny recenze uživatele

O malinko slabší než první díl ale i přesto jsem se dobře bavil,opět nechybí šťouchanice mezi Novákovci a Bartáčkovci,Novákovi zařizují sjezd všech Nováků a Bartáčkovi chtějí oškubat svou tetu z Ameriky.Humorné scény už nemají takové bavičské grády jako v jedničce ale herecké obsazení bylo výtečné takže dobrá oddechovka. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja som sa bavil zhruba rovnako, ako pri prvom dieli, ono je to zrejme spojené aj s tým, že tento film som pravidelne vídaval už od útleho veku v televízii a jeho dej mi tak trochu vtedy pripomínal vzťahy našich príbuzných za morom s našou širšou rodinkou žijúcou v tom chudobnom Československu. Čiže pre mňa televízna klasika, možno tak trochu guilty pleasure, trochu aj osobná záležitosť, ktorá kedykoľvek po nedeľnom obede v telke príde vhod. ()

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Ergo, na první díl s Kopeckým to vskutku nemá, ale proč to hned zatracovat, že? Tento typ komedie, humoru a satiry obecně ocení jen ten, kdo vyrůstal době jejího vzniku a pominu-li tehdejší politicko-společenské poměry, nebyla ta doba na filmové výtvory až tak zlá. Současní čeští tvůrci se do podobných projektů raději moc nepouštějí a i to málo co po 89' vzniklo mi bohatě stačí, abych si Schulffovy počiny vážil čím dál tím víc. Tento pán je jeden z mých nejoblíbenějších režisérů. Tři a půl hvězdičky. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, korunka ke korunce když se pěkně nastřádá a pokud se k tomu přidá ještě nějaký ten zaručený fígl, tak to přece hřeje u srdce. Hlavně se moc nenadřít. To je to, oč tu běží. Změna v podobě Jiřího Sováka pro mě byla šokující, ale dá se na něj přivyknout. Jen už není tolik noblesní jako Miloš Kopecký. Ten měl jiné charisma. Taky je Jiří Sovák tak nějak těžkopádnější. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (31)

  • Podvod postavený na tom, že každý Novák zašle pět korun na připravovaný sraz Nováků, by ve skutečnosti vynesl mnohem více. V ČR je cca 34 tisíc držitelů tohota jména, žen Nováková pak stejně. Scenárista se tak držel při zemi, protože podvodníci vybrali 12 500 Kčs, což je příspěvek od 2 500 Nováků. (sator)
  • Barevný televizor, který přinese domů Bartáček (František Peterka), je japonský Sony KV-1820R Trinitron vyráběný v letech 1978–1978. V Československu byl dostupný pouze v obchodech Tuzex za valuty či bonové poukázky. (sator)
  • Luděk Sobota (Renek) mal povedať svoj text do telefónneho slúchadla. Režisér mu presne nadiktoval, ako to má urobiť. Vziať telefón pravou rukou, preložiť si ho do ľavej, dať ho k ľavému uchu, povedať repliku a pozrieť sa za odchádzajúcou Ivou Janžurovou (Alena Bartáčková). Lenže Janžurová tam nebola, jej záber sa točil deň pred tým, pretože mala skúšku v divadle. A Luďka to rozhodilo, hovoril čosi do prázdna, plietol si ruky, uši, slová, zmätkoval a režisér Petr Schulhoff ho ešte oslovoval Ludečku, čo neznášal. Pokazil to takto asi päťkrát, načo vybuchol "do prdele, snad ještě umím telefonovat". Režisér zareagoval tak, že rozohnal celý štáb a Luďka Sobotu vyhodil von pred ateliér do dažďa, kde ho nechal stať 5 minút. Potom ho vtiahol dnu a on zopakoval repliku bezchybne na prvýkrát. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama