Reklama

Reklama

Epizody(10)

Podzemní železnice sleduje zoufalý boj Cory Randallové o svobodu na plantážnickém Jihu. Poté, co unikne z plantáže v Georgii díky podzemní železnici, Cora zjišťuje, že nejde o žádnou metaforu, ale o skutečnou železnici plnou průvodčích a strojvůdců. (Prime Video)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (14)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

vizuálně vymazená,silná,brutální a skoro až hypnotická podívaná,která ukazuje otroctví z jiného úhlu než bývá zvykem a i když se vzhledem k pomalému tempu a poměrně luxusním stopážím jednotlivých dílů nevyhne slabším (a trochu nudnějším) pasážím,výsledek je vynikající.Jenkins se u mě tímhle definitivně vyžehlil přeceňovaný Moonlight...80% ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Státy čisté v každém ohledu, jak to zamýšlel Bůh ve své představě o lidech, než byl do jejich zemí zavlečen ten černý mor... Desetidílná série sleduje větší množství postav, ale nejvíce se zabývá Corou (první výrazná herecká práce pro Thuso Mbedu) a jejím útěkem na svobodu z otroctví po několika státech, ve kterých se mění zákony a méně pak nálada a náhled na černochy ve společnosti, a (rozporuplným) nájemným lovcem (v dospělosti hraným Joelem Edgertonem). Existuje vůbec nějaké lepší příští? Každá epizoda má trochu jinou náladu a pojetí, hlavně vizuálně to Barry Jenkins dává znamenitě. Místy brutální, často až hypnotické. Autentický Jenkins zachycuje to nejhorší (ale i to dobré) z lidské bytosti. Volí předlouhé záběry, fádnějších pasáží ovšem předkládá poměrně dost, za mě si pak nepohlídal zejména tempo. Přes tři hvězdy rozhodně nejdu. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podzemná železnica” , vyrozprávaná v desiatich kapitolách, a súčasne pojednávajúca o dejinách amerického otroctva, určite stojí za (vašu) pozornosť, i keď je v mnohých prípadoch priam (ne)milosrdnou, najmä úvodná epizóda, je vôbec veľkou skúškou pre (potenciálneho) diváka, čo vlastne dokáže všetko vydržať... ? A keď to napokon vydrží, lebo človek skrátka znesie aj za koňa, tak je z najhoršieho vonku, no ani ďalej to nebude žiadna prechádzka ružovou záhradou, pričom tvorcovia svoje limity, rozumej dávky explicitnosti, servírujú na etapy, že úplne tou najviac - najintenzívnejšou, je konkrétne tá otváracia, kedy by sa mohlo normálne zdať, ako sa Barry Jenkins (i)hneď vyčerpal, ale zdanie tentokrát stopercentne klame, pretože si niekoľko tromfov ponechal na neskôr, s ktorými som sa už medzitým stihol veľmi dobre zoznámiť. Jednoducho povedané: „Zhliadol som nadpriemernú seriálovú udalosť posledných rokov, ktorú som sa postupne snažil rozoberať v každej jednej časti” . ()

Vanchovi 

všechny recenze uživatele

Vďaka (pravdepodobne) realistickému zobrazeniu doby by si to možno zaslúžilo objektívne aj vyššie hodnotenie, ale žiaľ nemôžem dať viac, pokiaľ som pri polovici epizód zaspával. Dlhé zábery bez slov nie sú nič pre mňa, ak by z toho spravili jeden film, nemusela by to byť taká uspávanka. A tie závery, keď každá časť končila absolútne nehodiacou sa hudbou, ktorá totálne vytrhla z deja, proste celé zle. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Drsná otrocká story s prvky magického realismu a divácky solidních, výborně herecky obsazených 10 kapitol. Byť obsahově zakolísá a pocitově ne každého sebere, tak Jenkins potvrzuje vytříbený smysl pro obraz, předválečný Jih je tu vykreslen náležitě do temna, vyzařuje hluboký smutek a staletí plná útrap. Ať už je to plantáž uprostřed močálů, spálená krajina po cestě skrz Tennessee a nebo creepy sektářská osada - lokace jsou značný plus. Jde hezky ruku v ruce s letošní dokumentární sérií Amend75% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

Související novinky

Pokračování Lvího krále našlo režiséra

Pokračování Lvího krále našlo režiséra

30.09.2020

S tak trochu překvapivou zprávou přišlo studio Disney. Nejenže oznámilo, že chystá hrané pokračování Lvího krále z roku 2019, spolu s tím totiž rovnou odhalilo, že jej natočí oceňovaný režisér Barry… (více)

DiCapriův dokument se promění v hraný film

DiCapriův dokument se promění v hraný film

24.06.2020

Režisér Barry Jenkins (Moonlight, Kdyby ulice Beale mohla mluvit) už pár let pracuje na seriálu The Underground Railroad pro Amazon, na jeho nový film ale fanoušci stále čekají. Nyní už alespoň víme,… (více)

Reklama

Reklama