Reklama

Reklama

„Já už budu hodný, dědečku!“

  • Slovensko Já už budu hodný, dědečku!
TV spot 2

Obsahy(1)

Pražský herec Theodor Bergner, zvaný Dóďa (M. Kopecký), dostal v divadle roli Misantropa. Je to postava, která mu dokonale sedne, protože Bergner sám je nesnášenlivý, konfliktní a škodolibý člověk. Kde může, tam dělá škodu, a zásadně se přitom neomlouvá. Sám sebe ovšem v televizi vydává za vzor slušnosti. Jednoho dne ve vlaku potká tajuplného dědečka (L. Pešek), který ho nabádá, aby své chování změnil. Bergner staříka ignoruje. Netuší však, že měl co do činění s opravdovým pohádkovým dědečkem. Brzy poté se kolem Bergnera začnou dít věci… Pro začátek ho omylem zmlátí žárlivec Bambas (F. Peterka). Nepříjemnosti však nabírají na obrátkách a neberou konce. Přicházejí zásadně od lidí, kterým Bergner předtím hulvátsky ublížil… Oblíbená česká komedie scenáristy a režiséra Petra Schulhoffa byla inspirována televizní sérií Trapasy, kterou tento tvůrce natáčel koncem šedesátých let a ve které, stejně jako ve filmu, exceloval Miloš Kopecký. Po jeho boku stanula Alena Vránová. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (204)

Véronique 

všechny recenze uživatele

Je to film Miloše Kopeckého - napsán pro něj a pro jeho snad nejjiskřivější hereckou stránku, tj. hypochodnrie přecházející vlastně k takové dětinské rozpustilosti:) Některé scénky jsou nezapomenutelné a i herci, kteří zde nedostali velký prostor (př. D.Hajská a M.Motlová) se vryli do paměti. Styl komedií P.Schulhoffa mám ráda - už jen proto, že si bez servítku a způsobem sobě vlastním bere na paškál charakteristické české rysy. 70% - hodnocení zvedl především excelentní výkon Mildy! ()

melisos 

všechny recenze uživatele

Miluju Kopeckého jako herce a ikdyž měl spoustu hodnotnějších filmů ( viz. Já truchlivý bůh nebo Lakomec ) , tak tohle patří mezi mou nejoblíbenější komedii na celém světě . Není nic víc . Má spoustu hlášek , které nikdy nezapomenu . Proto jsem ji musel zařadit do Top 10 . Nechápu , že Schullhofovy komedie berou dneska jako nějaké odpadní záležitosti , protože byli nejvíce založené na prostých lidských životech z různých pohledů dané společnosti a z toho vycházející typ humoru . A ti , co píšou o filmech jako tehle , že to je normalizační patos , předrevoluční bahno anebo nějaká agitka , tak bych chtěl vzkázat , že jsou vykrákaní idioti bez mozku a názoru . Těm kteří mají vidiny že , co se natočilo v té době , řeklo soudruh anebo jiné věci , které prostě s tou dobou byli spojené byl odpad . ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ach tyhle normalizační >výchovné< komedie... Je fakt, že nebýt M.K., byl by to asi dosti oprudentní film. Ale díky mistrovi se lze i (občasto ;-) smát, dost na to, jak nešťastně a ledabyle je jinak tahle agitka natočená... Milé je i obsazení Ladislava Peška, přičemž tahle role kouzelného dědečka byla jeho poslední ryze filmovou rolí... Dvě a půl hvězdičky za film, za nerváka Bergnera, vskutku výstižně podaného Milošem Kopeckým zaokrouhleno budiž nahoru... :-) ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Někdy mi přijde až neuvěřitelné, jak režisér, který natočil noirovou sérii s majorem Kalašem pak mohl dělat takové komunální satiry jako je například Já už budu hodný dědečku. Ne, že by to byl úplně špatný film, ale vzhledem k tomu, kdy byl natočen, z něj tak nějak cítím tu normalizační pachuť. Jinak celý tenhle film jednoznačně stojí a padá s Milošem Kopeckým. Mám k němu docela ambivaletní vztah a jsou filmy, kde ho nemůžu ani vystát - převážně právě ze sedmdesátých let. Ale tady je prostě boží a role misantropa mu sedne jako ulitá. Nezklame ani František Peterka jako žárlivý manžel a Josef Větrovec v roli ředitele divadla. Lehčí komedie, která neurazí ani nenadchne. ()

ZorkaJ 

všechny recenze uživatele

Miloš Kopecký mě herecky zaujmout nijak neumí a u tohoto filmu to bylo právě tak. Vztekající až explozivní lidi vůbec nemusím a hnusí se mi a v této roli se o to snažil dvojnásob. Alespoň jsem se ve filmu těšil na legendy českého filmu jako Ladislav Pešek, Darja Hajská, Svatopluk Beneš, či František Filipovský. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (18)

  • Scéna z kupé vlaku byla natočena v ateliéru, projekci za okno obstaraly záběry z trati Praha-Beroun. [Zdroj: Aha] (carott)
  • Dóďa (Miloš Kopecký) říká: „Ten sdružený telefon nám byl čert dlužen.“ Domácí linka totiž často nebyla tak úplně soukromá. Dvou- a vícelinky pod společným telefonním číslem byly před rokem 1989 obvyklé. Telekomunikace tím šetřili náklady a kapacitu sítě. Dovolat se na takové číslo, nebo si z něj zavolat, bylo tréninkem pevných nervů. (sator)
  • Ve scéně, v níž teta Dita (Nelly Gaierová) odchází od Bergnerů, vezme s sebou japonský magnetofon. Když ovšem vyjde před dům, už ho nemá. [Zdroj: Aha] (carott)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama